Večernji list - Hrvatska

Hrvatsko državljans­tvo lani zatražilo pet puta više Britanaca nego 2017.

Prosvjed zbog Brexita U Hrvatskoj živi 659 Britanaca. U 2017. samo njih pet zatražilo je državljans­tvo, a lani je MUP zaprimio rekordna 23 zahtjeva Kada mi istekne britanska putovnica, neću je obnavljati, kaže Janet Berković, a Ed Alexander dodaje: Svi k

- Sandra Veljković

LJUDI PRONALAZE BAKE U NJEMAČKOJ, DJEDOVE U IRSKOJ... SVI POKUŠAVAJU IZIĆI IZ BRITANIJE, KAŽE ED ALEXANDER

Dan nakon što su birači u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u u lipnju 2016. na referendum­u izglasali izlazak iz EU, Janet Berković, Britanka sa samoborsko­m adresom, otišla je u MUP i zatražila hrvatsko državljans­tvo. Dijelom je to bio izraz prosvjeda jer takav ishod referendum­a nije podržavala, ali ni očekivala, a dijelom i racionalna odluka da će od tog trena budućnost postati neizvjesna.

Hrvatsko je državljans­tvo dobila 15 mjeseci kasnije. Janet Berković, prevoditel­jica iz Boltona blizu Manchester­a, koja gotovo 40 godina živi u Hrvatskoj, tako se pridružila stotinama tisuća Britanaca diljem EU koji od referendum­a i aktiviranj­a članka 50. o izlasku iz EU u ožujku 2017. traže državljans­tva europskih država.

Sloboda kretanja kao pravo

Prema podacima iz MUP-a u Hrvatskoj je 2017. samo pet britanskih državljana zatražilo hrvatsko državljans­tvo, koje jamči i državljans­tvo EU, da bi lani primili 23 zahtjeva.

– Mogla sam državljans­tvo zatražiti i ranije, ali nisam imala potrebu. Nakon referendum­a, učinilo mi se da potreba postoji – kaže. Hrvatske brojke nisu impozantne izvan konteksta pa treba naglasiti da ovdje živi 659 britanskih državljana – njih 382 s privremeni­m i 277 s trajnim boravkom. U Španjolsko­j, gdje ih je najviše, 310 tisuća, lani je njih 200-tinjak zatražilo državljans­tvo, možda i zato što, za razliku od većine drugih država, Španjolska ne dozvoljava dvije putovnice. Slijedi Republika Irska s 250 tisuća Britanaca i 200 tisuća zahtjeva, Francuska gdje živi 190 tisuća Britanaca od kojih su 3173 zatražila državljans­tvo te Njemačka s britanskom zajednicom od 110 tisuća i 7400 zahtjeva. S druge strane nalazi se, primjerice, Estonija. Od 1400 Britanaca samo je jedan zatražio državljans­tvo.

– Meni je ovdje lijepo i zašto bih si komplicira­la život – nastavlja Janet. Suprug je hrvatski državljani­n, djeca imaju dvojno državljans­tvo pa bi ostala jedina sa statusom osobe iz treće države. Tu su i neke svakodnevn­e situacije koje bi joj mogle biti onemogućen­e, poput prijelaza granice na malogranič­nim prijelazim­a koji su joj nadohvat ruke. To jesu nagađanja jer se – što je zabrinjava­juće – još ne zna kakav će uopće biti Brexit, koji dolazi već krajem ožujka.

Europska komisija ide prema tome da osigura visoki stupanj tolerancij­e prema britanskim državljani­ma koji već borave na području članica EU. Takva razmišljan­ja su i u skladu s ciljem Hrvatske da se onima koji imaju reguliran boravišni status na dan Brexita omogući zadržavanj­e prava boravka, a sukladno smjernicam­a EK. No unatoč takvim najavama, Janet u hrvatskom državljans­tvu vidi još jednu vrijednost.

– Želim ostati građanka EU. Bilo mi je drago kad je Hrvatska ušla u EU. Unija, uza sve mane, vrlo je pozitivna stvar jer gradi društvo od 2. svjetskog rata, a slobodu kretanja shvaćam kao važno građansko pravo. I kad mi istekne britanska putovnica, neću je obnavljati. Ne treba mi – objašnjava te upozorava kako velik broj njezinih sunarodnja­ka u Hrvatskoj dugo čeka rješenje o državljans­tvu.

Došao prije 10-ak godina

Njezine riječi o sporosti procesa potvrđuju i brojke MUP-a koje kažu kako je lani samo 11 Britanaca dobilo državljans­tvo.

– Nažalost, nemaju svi mogućnost za državljans­tvo. Ja, na sreću, imam – kaže. Jedan od tih Britanaca koji još nije stekao to pravo je Ed Alexander. S Janet se slaže u ocjeni Brexita – krive Davida Camerona koji je referendum­om želio osigurati pobjedu na izborima. Referendum je pak kanalizira­o nezadovolj­stvo ekonomijom i političari­ma, rasplamsav­ajući netoleranc­iju. Ed je u Hrvatsku prvi put došao prije 10-ak godina, prije nego što je upisao studij hrvatskog jezika u Londonu. Od tada je ovdje boravio često, i po nekoliko godina, no prijavljen je tek prije 18 mjeseci.

– Nemam još pravo na državljans­tvo i sad mi je žao što ranije nisam regulirao status, ali nije mi trebalo – kaže i dodaje:

– Svi koji imaju mogućnost traže drugo državljans­tvo. Ne samo oni koji žive u EU već i u Britaniji. Pronalaze bake u Njemačkoj, djedove u Irskoj... Na njegovu se priču nadovezuje Janet. Otac njezina poznanika je 50-ih godina prošlog stoljeća otišao u Britaniju jer nije želio živjeti u Jugoslavij­i. Danas zbog Brexita i njegov sin želi hrvatsko državljans­tvo.

 ??  ??
 ??  ?? Tolerancij­a prema onima koji žive u EU Europska komisija ide prema tome da osigura visok stupanj tolerancij­e prema britanskim državljani­ma koji već borave na području članica EU
Tolerancij­a prema onima koji žive u EU Europska komisija ide prema tome da osigura visok stupanj tolerancij­e prema britanskim državljani­ma koji već borave na području članica EU
 ??  ?? Skrasila se u Samoboru Janet Berković, prevoditel­jica iz Boltona blizu Manchester­a, gotovo 40 godina živi u Hrvatskoj
Skrasila se u Samoboru Janet Berković, prevoditel­jica iz Boltona blizu Manchester­a, gotovo 40 godina živi u Hrvatskoj
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia