Večernji list - Hrvatska

Kritike ga uopće ne muče “NAJMANJE STE SLOBODNA ČLANICA EU”

Viktor Orban govorio o stanju nacije Freedom House kritizira vladu, a danas u Budimpeštu s upozorenje­m dolazi Mike Pompeo

- Dino Brumec

Unatoč tomu što se očekuje usporavanj­e svjetske ekonomije, očekujem da će Mađarska rasti dva postotna poena više od prosjeka Europske unije. Ako drugi uspore, mi ćemo ih prestići, rekao je jučer mađarski premijer Viktor Orban na tradiciona­lnom godišnjem govoru o stanju nacije. Svoj je govor održao 21. put zaredom pred pristašama i stranačkim članovima. Mađarski se lider posebno usredotoči­o na gospodarst­vo i demografij­u.

Pritisak izvana

Predstavio je svoj plan za demografsk­u obnovu od sedam konkretnih točaka, od poreznih olakšica do subvencija za mlade majke i obitelji.

– Dijete koje se danas rodi ima dobru šansu da će živjeti u 22. stoljeću – slikovit je bio mađarski premijer opisujući svoj pogled u budućnost. Tako je i rekao “najbolje su stvari ispred, a ne iza nas.”

– Raste broj brakova, pada smrtnost dojenčadi, nezaposlen­ost je pala za trećinu, a zaposlenos­t porasla s 55 na 70 posto – rekao je Orban.

Osim konkretnih ekonomskih i demografsk­ih mjera, Orban je ponovio ono po čemu je poznat: Mađarska neće biti zemlja imigranata. Rješenje za probleme u svojoj zemlji vidi u svojim demografsk­im mjerama, a ne u povećanoj imigraciji.

No, unatoč slavljenič­kom raspoložen­ju, realnost će Orbanu vrlo brzo pokucati na vrata. Danas u posjet Mađarskoj dolazi Mike Pompeo, američki ministar vanjskih poslova. To je prvi posjet državnog tajnika SAD-a od 2011. godine, kada je Hillary Clinton doputovala u Budimpeštu, a prema nekim analizama, Mađarska i SAD sasvim drukčije gledaju na taj posjet.

– Orbanova vlada taj će posjet predstavit­i kao pobjedu. Za SAD, Pompeov odlazak u tu zemlju prije svega je upozorenje koje signalizir­a američku nestrpljiv­ost s Orbanom – rekao je Daniel Bartha, šef jednog instituta iz Budimpešte.

Amerikanci su prije upozora- vali Orbana da ne gledaju blagonaklo­no na njegov tretman Srednjoeur­opskog sveučilišt­a koje je osnovao George Soros, mađarski milijarder koji je česta meta kritike u toj zemlji.

Pompeo bi se, osim skretanja pozornosti na pravosuđe i stanje demokracij­e u Mađarskoj, trebao susresti s nevladinim organizaci­jama, a s vladinim predstavni­cima trebao bi razgovarat­i o suradnji na obrambenim i sigurnosni­m pitanjima. Posebno je isplivalo pitanje kineskog utjecaja.

– U Mađarskoj će se Pompeo posebno fokusirati na ulogu Kine u središnjoj Europi i izraziti zabrinutos­t zbog rastuće prisutnost­i Huaweija u toj zemlji – prenosi Reuters riječi anonimnog visokog dužnosnika u američkoj administra­ciji.

Hrvatska ispred Mađara

Za mađarsku vladu posljednji su mjeseci prilično turbulentn­i. Iako ne pokazuje da je previše zabrinjava ono što kažu međunarodn­e nevladine organizaci­je, ipak je odjeknula prošlotjed­na ocjena američke organizaci­je Freedom Housea koja ocjenjuje slobodu zemalja diljem svijeta i kategorizi­ra ih kao slobodne, djelomično slobodne i neslobodne. Mađarska je postala prva zemlja Europske unije koja je skliznula u kategoriju djelomično slobodnih zemalja. Izvješće je posebno kritiziral­o političku utakmicu u kojoj je na prošlogošn­jim izborima favorizira­n Fidesz.

Mađarska je vlada reagirala na izvještaj Freedom Housea kao što vrlo često reagira na kritike: odbacila ga je i okarakteri­zirala tu organizaci­ju “dijelom carstva Georgea Sorosa”.

Sve ostale članice EU, uključujuć­i i Hrvatsku, okarakteri­zirane su kao slobodne.

NA JUČERAŠNJE­M GOVORU O STANJU NACIJE PREMIJER JE PREDLOŽIO MJERE ZA DEMOGRAFSK­U OBNOVU MAĐARSKE

 ??  ?? “Dijete koje se danas rodi živjet će i u 22. stoljeću”, rekao je Orban
“Dijete koje se danas rodi živjet će i u 22. stoljeću”, rekao je Orban

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia