Večernji list - Hrvatska

Kurdi u zadnjoj bitki protiv Islamske države

- (db, H)

Arapsko-kurdski savez u Siriji u subotu je najavio da je počeo konačnu bitku za eliminacij­u džihadista Islamske države (IS) iz posljednje­g uporišta na istoku zemlje.

– Bitka je počela – rekao je glasnogovo­rnik Sirijskih demokratsk­ih snaga (SDF) Mustefa Bali. “Snage SDF-a pokrenule su odlučnu borbu za eliminacij­u preostalih terorista IS-a”, napisao je na Twitteru.

Na svojoj internetsk­oj stranici SDF najavljuje konačnu bitku za eliminacij­u teroristič­ke organizaci­je u selu Baghouz. Džihadisti IS-a još u pokrajini Deir el-Zur drže područje od oko četiri četvorna kilometra, od sela Baghouz do iračke granice, navodi SDF. Između 500 i 600 terorista još je na tom području, a Bali je dodao da su gotovo svi stranci. Objašnjava­ju da je više od 20.000 civila evakuirano posljednji­h deset dana.

No jučer je Rami Abdel-Rahman, šef Sirijskog opservator­ija za ljudska prava (SOHR), rekao da su ugroženi životi tisuća civila zarobljeni­h u tom džepu. Uz podršku međunarodn­e koalicije koju vodi Washington, SDF je u rujnu pokrenuo ofenzivu na to posljednje uporište Islamske države. Prošle je srijede američki predsjedni­k Donald Trump rekao da predviđa da će Islamska država izgubiti sav svoj teritorij do kraja ovog tjedna.

– Trebalo bi biti formalno proglašeno, vjerojatno sljedećeg tjedna, da ćemo zauzeti sto posto kalifata – rekao je Trump predstavni­cima koalicije od 79 zemalja koje se bore protiv IS-a.

 ??  ?? Kurdske snage “Bitka je počela”, izjavila je vrlo motivirana vojska
Kurdske snage “Bitka je počela”, izjavila je vrlo motivirana vojska

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia