Večernji list - Hrvatska

SAMOBORCI PODIJELJEN­I

- Petra Balija

Još uvijek na Facebooku drži fotografij­u svoja dva sinčića. Bez obzira na to što mlađeg više nema. Kolika je bol 46-godišnje majke nešto više od godinu dana nakon tragedije u kojoj je život izgubio 6-godišnji sin kad je na njega svojim Smartom naletjela 74-godišnja Štefanija Lindić, znaju samo njezini bližnji. Jer, otkako se dogodila ova nesreća koji je glavni samoborski trg zavila u crno, majka u javnosti nije izustila ni riječi. Pojavila se tek na početku suđenja koje je svoj epilog dobilo prije neki dan, kad je Štefanija Lindić osuđena na četiri godine zatvora. Tada je 74-godišnjaki­nja kleknula pred majku nesretnog dječaka i tražila je oprost, a u jednom trenutku pokušala ju je primiti i za ruku, nakon čega je majka izašla iz sudnice.

Samozatajn­i Slavonci

Svjedok nesreće bio je i njezin tri godine stariji sin koji je preživio nalet. Obitelj je to koja prilično samozatajn­o živi u zgradi na ulazu u Samobor. Najvjeroja­tnije, kažu tamošnji stanovnici, u podstanars­kom stanu, s obzirom na to da su se prije nekoliko godina doselili iz Slavonskog Broda. Većina Samoboraca nerado govori o slučaju koji se dogodio 18. studenog 2017. u predvečern­jim satima, ne želeći se zamjeriti svojim susjedima. Iako o slavonskoj obitelji ne znaju puno, Lindiće svi dobro poznaju, pogotovo stoga što sin gospođe Štefanije drži kafić u samom središtu Samobora. Nesreća je to o kojoj baš svatko ima nekoliko različitih razmišljan­ja, ovisno o kutu gledanja.

– Gledajući iz perspektiv­e majke, rekla bih da je četiri godine i premalo. No opet, svakom se vozaču takva nesreća može dogoditi. To je odgovornos­t koje pojedinci nisu svjesni kad sjedaju za volan. Ali mislim da gospođu Štefaniju, s obzirom na njezine godine, ne bi smjeli slati u zatvor, ima i drugih načina kazne. Njoj je najveća kazna što ubojstvo nosi na savjesti – kazala je jedna majka. Bez obzira na to radi li se o četiri ili četrdeset godina zatvora, dodaje druga gospođa, to neće promijenit­i činjenicu da je jedan mladi život ugašen. Te večeri kad je došlo do tragedije, dodaju Samoborci, grad je zavila tako gusta magla da se nije vidio “ni prst pred nosom”. No upravo zato, kažu, trebalo je voziti sporije nego u normalnim uvjetima.

– Zakon je “rekao” svoje – gospođa je trebala usporiti prije pješačkog

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia