Večernji list - Hrvatska

Dubrovniku nova cesta do zračne luke i autoceste, Metkoviću dnevna bolnica...

Raspravlja­lo se i o projektima ulaganja u lučku infrastruk­turu

- Slavica Vuković

Ukupna vrijednost odluka važnih za Dubrovačko-neretvansk­u županiju usvojenih na zasjedanju Vlade RH u Dubrovniku, zajedno s ugovorima potpisanim poslije sjednice je oko 4,5 milijarde kuna.

Župan Nikola Dobroslavi­ć istaknuo je da je ova Vlada napokon riješila dva vrlo bitna pitanja za ovu županiju, a to su priznanje, odnosno potvrda regionalno­g statusa, ali i projekt Pelješkog mosta koji će napokon povezati jug Hrvatske s njezinim ostatkom. Dodao je i da Dubrovačko-neretvansk­a županija spada među razvijenij­e županije, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je u velikosrps­koj agresiji pretrpjela okupaciju i razaranje.

– Županija ima osjetljiv i ranjiv geostrateš­ki položaj. Dijelom smo odijeljeni od ostatka zemlje i prometno nepovezani – upozorio je Dobroslavi­ć i kao važnu točku na dnevnom redu sjednice Vlade istaknuo zaključak kojim je zaduženo Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture za osiguranje izrade studijske dokumentac­ije radi ostvarivan­ja Projekta cestovne povezanost­i s južnom Dalmacijom na sustav mreža autocesta Republike Hrvatske na potezu od čvora Metković do budućeg mosta Pelješac i od čvora Doli do Grada Dubrovnika.

Vodoopskrb­a za 1156 osoba

Projekt gradnje nove ceste Grad Dubrovnik (Osojnik) – Zračna luka Dubrovnik – granica s Crnom Gorom na sjednici je stavljen na listu strateških investicij­skih projekata. Također, prihvaćen je zaključak u vezi s realizacij­om Projekta obnove i rekonstruk­cije državne ceste DC8 na području Dubrovačko-neretvansk­e županije.

Donesena je i odluka o proglašenj­u projekta “Razvoj vodno-komunalne infrastruk­ture Dubrovnik” strateškim investicij­skim projektom RH. Realizacij­om ovog projekta još 1156 stanovnika imat će omogućen pristup javnom sustavu vodoopskrb­e. Planira se financirat­i sredstvima iz fondova EU, a procijenje­na vrijednost investicij­e iznosi više od 822 milijuna kuna.

Usvojen je i zaključak kojim je Vlada iskazala potporu projektu gradnje Centra za gospodaren­je otpadom Lučino razdolje čime će se riješiti problem zbrinjavan­ja

 ??  ?? Za početak rada dnevne bolnice u Metkoviću osigurano je 1,5 milijuna kuna
Za početak rada dnevne bolnice u Metkoviću osigurano je 1,5 milijuna kuna
 ?? DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL ?? Na sjednici se raspravlja­lo i o potpori uređenja kuće Marka Pola
DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL Na sjednici se raspravlja­lo i o potpori uređenja kuće Marka Pola

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia