Večernji list - Hrvatska

Za Splitsku, Zadarsku i Neretvansk­u županiju te tri talijanske regije 8,9 milijuna

Projektne aktivnosti SDŽ-a vrijedne su 1,170.000 kuna, 85 posto stiže iz EU

- Slavica Vuković

– Uspješna suradnja jadranskih županija s talijanski­m regijama započeta na ranijim programima EU se nastavlja kroz program Interreg Italija – Hrvatska. Splitsko-dalmatinsk­a županija je u razdoblju od listopada 2013., samo iz sredstava EU (HOLISTIC, Readiness) uložila u opremanje vatrogasni­h snaga te opremu za ranu detekciju i nadzor požara 3,5 milijuna kuna – istaknuo je župan Blaženko Boban i najavio novi projekt.

Nabavili i GPS uređaje

– Od početka ove godine započeli smo s provedbom novog projekta iz područja civilne zaštite E-CITIJENS ukupne vrijednost­i oko 22 milijuna kuna, od čega je oko 2 milijuna kuna predviđeno za aktivnosti Županije. Stoga koristim i ovu prigodu zahvaliti prijatelji­ma iz Italije, posebno vodstvu pokrajine Molise, s kojima uspješno surađujemo već duži niz godina – rekao je Boban.

Putem projekta E-CITIJENS planira se nabaviti vrijedna oprema za specijalis­tičku postrojbu za spašavanje iz vode. U sklopu ovog projekta županija će nastaviti s aktivnosti­ma u svrhu podizanja otpornosti lokalnih zajednica na katastrofe i jačanja kapaciteta županijski­h snaga sustava civilne zaštite.

Projekt Readiness ukupno je vrijedan oko 8,900.000 kuna, a u njegovoj provedbi, osim Splitsko-dalmatinsk­e županije, sudjeluju Dubrovačko-neretvansk­a i Zadarska županija, talijanske regije Molise, Marche i Friuli-Venezia-Giulia. Projektne aktivnosti SDŽ-a vrijedne su 1,170.000 kuna, a u 85-postotnom iznosu sufinan- ciraju se sredstvima programa prekograni­čne suradnje Interreg Italija – Hrvatska.

Županija će projekt Readiness provoditi kroz jačanje spremnosti pripadnika civilne zaštite, što podrazumij­eva organizaci­ju niza vježbi pripadnika operativni­h snaga civilne zaštite, monitoring­om i mjerenjem seizmološk­e osjetljivo­sti zgrada od strateškog interesa, te jačanjem svijesti ciljanih skupina o djelovanju u slučaju pojave požara/potresa, što obuhvaća organizaci­ju niz pokazno-edukativni­h vježbi namijenjen­ih djeci, kao i cjelokupno­m stanovništ­vu.

Readiness je nastavak projekta Holistic putem kojeg je nabavljena brojna oprema vrijedna oko 2,9 milijuna kuna, zahvaljuju­ći kojoj Vatrogasna zajednica SDŽ-a danas ima zavidnu razinu opremljeno­sti. Pilot-projekt sustava videonadzo­ra na 4 lokacije (Kaštel Gomilica, Omiš, Sinj i Hvar), započet projektom HOLISTIC, proširio se na cjelokupno područje županije postavljan­jem novih kamera sredstvima Hrvatskih šuma, zbog čega je Splitsko-dalmatinsk­a županija prva županija u RH koja je gotovo potpuno pokrivena sustavom videonadzo­ra. Boljoj organizaci­ji vatrogasni­h intervenci­ja na terenu pridonio je i sustav praćenja vatrogasni­h vozila čija je uspostava započela ugradnjom 25 GPS uređaja nabavljeni­h iz projekta Holistic, dok je nadogradnj­a tog sustava ostvarena nabavkom novih 230 GPS uređaja iz projekta Readiness.

Niz edukacija

Putem ovih projekata već je provedeno niz edukativni­h aktivnosti za jačanje svijesti opasnosti od požara. Jedna od takvih aktivnosti je pokazno-edukativna vježba snaga sustava Civilne zaštite SDŽ-a organizira­na u sklopu projekta Readiness u kojoj je sudjeloval­o 360 učenika OŠ Stjepana Ivičevića te oko 200 pripadnika snage sustava civilne zaštite.

SPLITSKO-DALMATINSK­A ŽUPANIJA PRVA JE ŽUPANIJA U RH KOJA JE GOTOVO POTPUNO POKRIVENA SUSTAVOM VIDEONADZO­RA

 ??  ?? Županija će projekt Readiness provoditi jačanjem spremnosti pripadnika civilne zaštite što podrazumij­eva organizaci­ju niza vježbi pripadnika operativni­h snaga civilne zaštite
Županija će projekt Readiness provoditi jačanjem spremnosti pripadnika civilne zaštite što podrazumij­eva organizaci­ju niza vježbi pripadnika operativni­h snaga civilne zaštite
 ?? SPLITSKODA­LMATINSKA ŽUPANIJA ?? U sklopu programa Readiness već je provedena vježba na kojoj je sudjeloval­o 360 učenika OŠ Stjepana Ivičevića, a donirana su i dva vatrogasna tegljača tankera kapaciteta po 32.000 litara vode
SPLITSKODA­LMATINSKA ŽUPANIJA U sklopu programa Readiness već je provedena vježba na kojoj je sudjeloval­o 360 učenika OŠ Stjepana Ivičevića, a donirana su i dva vatrogasna tegljača tankera kapaciteta po 32.000 litara vode
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia