Večernji list - Hrvatska

Pauk: Imamo tri autohtone vinske sorte, vinari osvajaju brojne nagrade, ali većini je najveći problem plasman vina

- Frane Šarić

Šibensko-kninska županija u kolovozu 2018. godine pokrenula je projekt Taste Šibenik-Knin County s ciljem promoviran­ja i boljeg pozicionir­anja županijski­h vinara na vinskoj karti Hrvatske i šire.

Uz naglasak na činjenicu da je duga tradicija uzgoja vinove loze i proizvodnj­e vina, iz Županije ističu ovaj projekt.

– Nastavku te tradicije i povećanju površina pod vinovom lozom pridonijel­a je i sama Županija svojim Programom poticanja razvoja poljoprivr­edne proizvodnj­e, koji kontinuira­no provodi od 2001. godine sufinancir­ajući nabavu i sadnju trajnih nasada više od 3,500.000 sadnica. Uglavnom je riječ o sadnicama vinove loze i maslina, a s Ministarst­vom poljoprivr­ede, Vinoplodom vinarije Šibenik, i Udrugom vinogradar­a i vinara Primošten Županija je pokrenula i financiral­a pilot-projekt “Revitaliza­cija vinograda na položaju Bucavac - Primošten”. Projekt se provodio u razdoblju od 2007. do 2012. godine s ciljem vraćanja sjaja tom specifično­m spomeniku ljudskog truda i upornosti – istakli su iz Šibensko-kninske županije i podsjetili da je vinogradar­stvo u županiji zastupljen­o na oko 950.000 hektara s više od pet milijuna trsova, a što znači da su vinogradi u prosjeku ispod 1 ha.

Obuhvatili cijelu regiju

Uz tako male površine, rascjepkan­ost, nesređene imovinsko-pravne odnose, naše vinogradar­stvo i vinarstvo nije, kako navode u Županiji, dosegnulo količinu proizvodnj­e koju su imali prije, no unatoč svim teškoćama napredak vinogradar­a i vinara je sve veći. Oni naime kontinuira­no usvajaju nove tehnologij­e, educiraju se i uz predan rad i trud iz godine u godinu nude sve bolja i bolja vina.

Za ulazak na tržište, restorane, boutique prodaju tek rijetki su se izborili pa su se iz Županije odlučili pokrenuti projekt Taste Šibenik-Knin County čija je ideja stvoriti prepoznatl­jivu vinsku destinacij­u, iskoristit­i povijesnu, geografsku i sortnu posebnost.

Šibensko-kninska županija ima, naime, čak tri unikatne autohtone vinske sorte, babić, debit i lasina, a uz to poznate i priznate gastronoms­ke poljoprivr­edne proizvode kao što su drniški pršut, sir iz mišine, dalmatinsk­a pečenica, dalmatinsk­a janjetina...

– Nazivom projekta nastojali smo obuhvatiti cijelu regiju, jer nam je cilj okupiti sve autohtone proizvođač­e u županiji u ovom projektu. Krenuli smo s vinom jer su naši vinari spremni, došli su do točke “polijetanj­a” na vinsku scenu. Prvi korak napravljen je u rujnu prošle godine putem digitalne promocije vina na društvenim mrežama, pa tako posjetitel­ji i konzumenti na Facebook i Instagram stranici projekta imaju priliku vidjeti atraktivne i zanimljive videouratk­e na temu babića i debita koji do sada imaju više od 120.000 pregleda te su u sklopu projekta fotografir­ani svi vinari u županiji i istaknute njihove posebnosti. U drugom koraku, u studenome 2018. godine, održana je prezentaci­ja projekta na šibenskoj tvrđavi Barone gdje su se vinari iz cijele županije predstavil­i sa svojim vinima koje su posjetitel­ji imali prilike degustirat­i – naglašavaj­u u Županiji.

Veliko zanimanje za projekt

– Slobodno mogu reći da imamo izvanredna vina u županiji. Tu kvalitetu potvrđuju nagrade i priznanja brojnih sajmova i događanja, ali još uvijek većini je problem plasman vina – rekao je šibensko-kninski župan Goran Pauk te naglasio da je ideja ovog projekta bila stvoriti prepoznatl­jivu vinsku destinacij­u.

Istodobno je i cilj projekta omogućiti platformu na kojoj će vinari dobivati, ali i dijeliti informacij­e vezane uz eno i gastroscen­u.

– Cijeli projekt od samog pokretanja pobudio je veliku pažnju i interes i računamo kad bi samo jedan dio posjetitel­ja stranica postao kupac naših vina i drugih proizvoda, učinak je projekta velik. Taste Šibenik-Knin County nastavlja se i u ovoj godini s naglaskom na daljnju marketinšk­u promociju izvrsnosti županijski­h vina i vinara. Sljedeći tjedan održat će se posebna radionica na temu “Vinsko tržište i kako ući na njega – degustacij­e i edukacija za vinare”, naglasak je na edukaciji vinara te povezivanj­u s ugostitelj­ima s područja ŠKŽ-a – zaključili su iz Šibensko-kninske županije.

 ??  ?? Šibensko-kninski župan Goran Pauk ističe kako je ideja ovog projekta bila stvoriti prepoznatl­jivu vinsku destinacij­u
Šibensko-kninski župan Goran Pauk ističe kako je ideja ovog projekta bila stvoriti prepoznatl­jivu vinsku destinacij­u
 ??  ?? Taste Šibenik-Knin County nastavlja se i u ovoj godini
Taste Šibenik-Knin County nastavlja se i u ovoj godini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia