Večernji list - Hrvatska

O važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka

- Suzana Lepan Štefančić

Prevencija, rano otkrivanje i edukacija najvažnije su riječi koje su se čule na konferenci­ji za medije "Ja jesam. Ja hoću", u povodu Hrvatskog tjedna borbe protiv raka.

– Nacionalni preventivn­i programi, moramo priznati, malo se ili nedovoljno koriste. Svatko od nas mora razmisliti i zapitati se kakvim stilom života živi – poručio je Miroslav Venus, ravnatelj županijsko­g Zavoda za javno zdravstvo sv. Rok.

– Među 10 vodećih uzroka smrti žena u Virovitičk­o-podrav- skoj županiji su zloćudne bolesti dojke i debelog crijeva, uz tendenciju blagog pada učestalost­i od 2013. do 2016. Gledajući cijelu Hrvatsku, naša županije je na trećem "pozitivnom" mjestu, dok kod muškaraca lošije stojimo jer smo na 15. poziciji u zemlji. Inače, za muškarce su među vodećih 10 uzročnika smrtnosti, maligna oboljenja bronha i pluća, koja, nažalost, ne pokazuju tendenciju pada – nastavio je Venus.

Županija se uvelike ukljusami čila u poboljšanj­e zdravstven­e infrastruk­ture koja u ranoj fazi dijagnosti­cira pojavu malignih oboljenja ili karcinoma.

– Lani smo obnovili i opremili 33 ambulante u primarnoj zdravstven­oj zaštiti naše županije. Nabavili smo novi CT uređaj u bolnici u Virovitici, a ovaj mjesec pustit ćemo u pogon i magnetsku rezonancij­u. Ulažemo i u ljude, prije svega liječnike kako bismo ih zadržali u našim zdravstven­im ustanovama, počevši od stipendija, subvencija kamata za kupnju stana ili kuće... Nabavili smo novu opremu i moderne uređaje u bolnici za oko 30 milijuna kuna, a sve to služi za bolju zdravstven­u njegu i skrb naših stanovnika – rekao je župan Igor Andrović.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia