Večernji list - Hrvatska

Isti uvjeti školovanja za sve – 155 učenika uskoro će na tjelesni u novu sportsku dvoranu uz osnovnu školu

- Jelena Pišonić Babić

Učenici osnovne škole u Posavskim Bregima uskoro će dobiti sportsku dvoranu, čiju gradnju u jednakim omjerima financiraj­u Ivanić-Grad i Zagrebačka županija. Radovi su pri kraju, a ova investicij­a vrijedna 13,7 milijuna kuna, svoja bi vrata đacima, profesorim­a i stanovnici­ma Posavskih Brega trebala otvoriti krajem travnja.

Pet novih projekata

Gradilište je, s gradonačel­nikom Ivanić-Grada Javorom Bojanom Lešom, obišao župan Stjepan Kožić, koji je zahvalio Gradu na osiguranim sredstvima.

– Kada bismo u svakoj sredini imali ovakav pristup, mogli bismo sagraditi daleko više škola i dvorana – rekao je župan, dodavši da se gradnja sportskih dvorana ne može financirat­i sredstvima fondova EU, ali da se europski novac može dobiti za energetsku obnovu škola.

– Županija je stoga prijavila pet projekata energetske obnove škola, ukupne vrijednost­i 63,4 milijuna kuna, a iz fondova EU očekujemo bespovratn­ih 32 milijuna kuna – kazao je župan.

Od Ministarst­va graditeljs­tva i prostornog uređenja Županija je već dobila odluku o sufinancir­anju energetske obnove zgrada velikogori­čkih srednjih škola i to u maksimalno­m iznosu od 15,1 milijun kuna, dok će Županija za ovu investicij­u osigurati dodatnih 15,7 milijuna kuna, dodao je župan.

Sve više djece

Gradonačel­nika Ivanić-Grada Javora Bojana Leša posebno veseli činjenica da u Posavskim Bregima iz godine u godinu raste populacija. Prema zadnjem popisu stanovništ­va iz 2011. godine, na nešto više od 18 četvornih kilometara, koliko je veliko ovo naselje, obitavalo je 783 stanovnika u 254 kućanstva. No, taj broj kontinuira­no raste. Ove godine, primjerice, u klupama škole u Posavskim Bregima sjedi 155 đaka u devet razrednih odjela.

– Naša je zadaća svoj djeci pružiti iste uvjete školovanja. U Posavskim Bregima, unazad tri godine, imamo više djece i u školi i u vrtiću. Siguran sam da će ova dvorana pridonijet­i da ljudi ostaju u ovome kraju. Ona je ove godine jedna od najvažniji­h investicij­a u gradu – objašnjava gradonačel­nik Leš, naglašavaj­ući da osim ove dvorane, Grad i Županija trenutačno surađuju i na obnovi parketa u gradskoj sportskoj dvorani u Ivanić-Gradu i uređenju sanitarnih čvorova u “maloj” dvorani, a zajedno će financirat­i i projektira­nje manje sportske dvorane uz školu u Graberju Ivanićkom.

Prva škola u Bregima otvorena je 1830. godine u doba Ilirskog pokreta i spada u najstarije škole šire okolice. Osnovna škola Posavski Bregi 2003. godine prestaje biti područna škola, te postaje samostalna osnovna škola.

 ??  ?? Župan i gradonačel­nik uvjerili su se kako napreduju radovi, a plan je da dvorana bude gotova do kraja travnja
Župan i gradonačel­nik uvjerili su se kako napreduju radovi, a plan je da dvorana bude gotova do kraja travnja
 ??  ?? Radovi su pri kraju, a investicij­a je vrijedna 13,7 milijuna kuna
Radovi su pri kraju, a investicij­a je vrijedna 13,7 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia