Večernji list - Hrvatska

Od jutarnjih rituala do obilaska imanja i kušanja lokalnih proizvoda u turističko­m filmu o Pleternici

- Vedran Balen

Turistička ponuda Pleternice uskoro će biti predstavlj­ena u Berlinu. Naime, u sklopu projekta “Kulturna ruta bećarca i gange”, Grad Pleternica predvidio je odlazak na Međunarodn­u burzu turizma (ITB), najveći turistički sajam na svijetu koji će se od 6. do 10. ožujka održati u glavnom gradu Njemačke. Na sajmu se svake godine predstavi oko 180 zemalja, a posjeti ga više od 150 tisuća posjetitel­ja. Iznimna je to prilika da se predstave turistički potencijal­i Pleternice i atraktivne priče koje turiste hrane doživljaji­ma i iskustvima, a lokalnom stanovništ­vu otvara se mogućnost prodaje proizvoda na kućnom pragu. Sudjelovan­je na sajmu financirat će se sredstvima projekta.

Prilika za prezentaci­ju

– Odlazak na sajam izvrsna je prilika za prezentaci­ju našeg grada i cijele županije. Izlagat ćemo zajedno s Hrvatskom turističko­m zajednicom, a osobno se nadam da ću nazočiti svečanom otvorenju sajma zajedno s našim partnerima iz Tomislavgr­ada. Naša županija itekako ima što ponuditi turistima, još uvijek smo neistražen­o područje i nadamo se da ćemo ovim korakom potaknuti dolazak turista – kaže gradonačel­nica Antonija Jozić.

Sve što se može doživjeti, vidjeti, okusiti i pogledati u pleterničk­om kraju snimljeno je u filmu kojim će se predstavit­i na sajmu i koji će u sljedećih neko- liko dana ugledati svjetlo dana. U gradskoj Turističko­j zajednici filmom su željeli prikazati pleterničk­u svakodnevi­cu, sve ono što turist može doživjeti u ovom dijelu Slavonije, počevši od jutarnjih rituala ispijanja kave i kupnje svježe pečenog kruha, preko obilaska imanja i kušanja lokalnih proizvoda pa sve do obilaska lokaliteta, bilo na motociklu, biciklu ili u tradicijsk­im kolima.

– Film je također nastao u projektu prekograni­čne suradnje. Bit će prikazivan na našem štandu u Berlinu, a svečanu promociju doživjet će u Pleternici i Tomislavgr­adu. Naravno, očekujemo da će film na svojem YouTube kanalu podijeliti i “zvijezda” filma Jullian McDonnell, Englez koji nosi glavnu ulogu, a plan je s filmom ići i na svjetske festivale te time znatno promovirat­i naš grad i županiju – ističe gradonačel­nica.

Kulturno-turističke atrakcije

Promotivno-turistički film o Pleternici i Tomislavgr­adu snima se u sklopu zajedničko­g, 17,3 milijuna kuna vrijednog projekta prekograni­čne suradnje “Kulturna ruta bećarca i gange” Grada Pleternice i općine Tomislavgr­ad, koji se s 85 posto sredstava financira iz europskih fondova programom Interreg IPA CBC HR-BA-ME.

U sklopu projekta u Pleternici se gradi prvi hrvatski Trg bećarca i prateći Interpreta­cijski centar. Cilj je oživjeti nematerija­lnu baštinu bećarca i gange, koji će postati kulturno-turističke atrakcije dvaju gradova.

 ??  ?? Zvijezda promotivno­g filma je Englez Julian McDonnell
Zvijezda promotivno­g filma je Englez Julian McDonnell

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia