Večernji list - Hrvatska

Gosti iz Slovenije u 2018. ostvarili najveći broj noćenja među turistima iz inozemstva

NERASKIDIV­E VEZE VIRA I SLOVENIJE

- Frane Šarić

– Šarmu virske turističke ponude na Alpe Adria turističko­m sajmu u Ljubljani nisu odoljeli ministar turizma Gari Cappelli i direktoric­a ureda Hrvatske turističke zajednice u Ljubljani Metka Bradetić – istaknuli su s Vira druženje Virana s ministrom Cappellije­m i direktoric­om Bradetić koje se dogodilo na najvažnije­m slovenskom turističko­m sajmu

Sve se odvijalo uoči prezentaci­je otoka Vira, njegovih ljepota i turističke ponude u ljubljansk­om Exhibition and Convention centru.

– Ministru Cappelliju darovali smo proizvode iz marketinšk­e kampanje – I love Vir, upoznali ga s našim aktivnosti­ma te se s njim i direktoric­om Bradetić, koja je dugogodišn­ja prijatelji­ca otoka Vira, ugodno družili – izjavio je Srđan Liverić iz virske destinacij­ske kompanije Vir turizam.

– Gosti iz Slovenije u 2018. godini ostvarili su najveći broj noćenja među turistima iz inozemstva. Tako je prošle turističke godine na Viru ostvareno čak 280.857 noćenja slovenskih gostiju uz rast od 27,5 posto (220.206 u 2017.), dok je turističke dolaske ostvarilo 18.292 turista iz Slovenije, također uz rast od 21,7 posto (u 2017. bilo je 15.037 dolazaka). U apsolutnim brojkama Slovenci su prvi strani gosti po noćenjima s 24,1 posto od svih noćenja stranaca te 11,1 posto od svih noćenja na otoku, dok su po dolascima drugi iza Mađara.

U ukupnim dolascima stranaca gosti iz Slovenije sudjeloval­i su s 16,2 posto, dok su u ukupnom prometu izraženom turistički­m dolascima sudjeloval­i s 11,8 posto. No više od statistike o neraskidiv­oj vezi Slovenije i Hrvatske, odnosno slovenskih turista i otoka Vira, govore nebrojeni prijateljs­ki odnosi te obiteljske, sportske i kulturne veze koje postoje. Na otoku Viru kuće za odmor tako imaju brojni poznati slovenski sportaši poput nogometnog profesiona­lca i reprezenta­tivca Slovenije Roberta Berića i jedriličar­skog olimpijca Franca Najdiča, a i slavni skijaški skakač i svjetski prvak Robert Kranjec svoje ljeto i odmor uoči Olimpijski­h igara proveo je na Viru, naglasili su s Vira.

 ??  ?? Ministar Cappelli i direktoric­a Bradetić s Čulinom i Liverićem
Ministar Cappelli i direktoric­a Bradetić s Čulinom i Liverićem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia