Večernji list - Hrvatska

Tuširajte se nakon vježbanja, ali tek kad se tijelo smiri i ohladi

Ordinacija.hr

- (mrs)

Trebamo li se tuširati odmah nakon vježbanja ili pričekati da nam se temperatur­a tijela normalizir­a? Možda se to pitanje čini banalnim, no stručnjaci se oko njega spore. I dok neki u tome ne vide problem, drugi ne dijele to mišljenje.

Neki stručnjaci za tjelovježb­u smatraju da je hladan tuš nakon vježbanja dobra odluka jer opušta napete mišiće; daje osjećaj svježine i čistoće; osvježava um, a neki smatraju da tijekom tuširanja hladnom vodom tijelo – u pokušaju da očuva normalnu temperatur­u – dodatno izgara kalorije.

Volite li vježbati ujutro, hladan tuš prije odlaska na posao razbistrit će vam misli i pomoći da se lakše uhvatite ukoštac s obvezama. No, prema mišljenju drugih, tuširanje treba izbjegavat­i neposredno nakon vježbanja, pogotovo hladnom vodom, jer uzrokuje grčenje mišića, a i hladan tuš stres je za organizam. Naporno vježbanje, samo po sebi, stresna je aktivnost. Ako nakon toga izložimo tijelo hladnoj vodi, stres u organizmu dodatno raste.

Kojoj se teoriji prikloniti? Tuširajte se nakon vježbanja, ali nemojte iz dvorane odmah odjuriti pod mlaz hladne vode. Prije nego što se počnete tuširati pričekajte neko vrijeme da se tijelo smiri i ohladi. Stručnjaci preporučuj­u da zadnjih desetak minuta treninga završite laganim vježbama. Pritom će se normalizir­ati otkucaji srca, disanje, tijelo će se postupno ohladiti, a mišići će se opustiti i prebaciti u stanje normalne aktivnosti.

 ??  ??
 ??  ?? STATUS OBOLJELIH u nas ne razlikuje se znatnije u usporedbi s drugim zemljama te su kod većine napadaji dobro kontrolira­ni, objašnjava liječnica
STATUS OBOLJELIH u nas ne razlikuje se znatnije u usporedbi s drugim zemljama te su kod većine napadaji dobro kontrolira­ni, objašnjava liječnica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia