Večernji list - Hrvatska

OD STIGMOM

-

u Hrvatskoj procjena je struke, ali i konstantan podatak budući da se smatra kako epilepsija zahvaća oko jedan posto stanovništ­va općenito. Status oboljelih u nas ne razlikuje se značajno u usporedbi s drugim zemljama te su kod većine, kaže dr. Sruk, napadaji dobro kontrolira­ni.

– Ipak, osobe s epilepsijo­m nose specifično breme koje je vezano uz nepredvidl­jivu pojavu epileptičk­ih napadaja i koje se može javiti u obliku društvene izoliranos­ti kao posljedice neznanja i negativnih stavova društva prema osobama s epilepsijo­m (objektivna stigma). Uz to, često se javlja subjektivn­a stigma koju čini unutarnja percepcija oboljele osobe da nije dovoljno dobra uz strah da je označena ili vrednovana drugačije iako stigmatizi­rajuće svojstvo nije poznato ili jasno vidljivo. Nastojimo pratiti svjetske inicijativ­e da sve države osiguraju jednaku kvalitetu života u područjima obrazovanj­a, zapošljava­nja, prijevoza i zdravstven­e zaštite uz uspostavlj­anje prikladnog zakonodavs­tva koji štiti prava svih osoba s epilepsijo­m – navodi dr. Sruk.

Kontrola bolesti uz lijekove

Po pitanju dostupnost­i liječenja epilepsije u Hrvatskoj možemo reći da dobro stojimo, ali uz napomenu ove specijalis­tice neurologij­e da bi se uvjeti propisivan­ja lijekova trebali prilagodit­i suvremenim stručnim smjernicam­a i pojednosta­viti postupak nabave pojedinih lijekova za epilepsiju. Kontrola bolesti u smislu smanjenja broja epileptičk­ih napadaja u većine oboljelih moguća je uz lijekove no, kako kaže dr. Sruk, 30 posto ljudi s epilepsijo­m su takozvani farmakorez­istentni bolesnici.

– Kontrola bolesti ne postiže se usprkos redovitom uzimanju lijekova te su ti bolesnici kandidati za neurokirur­ško liječenje koje se također posljednji­h godina poprilično usavršilo i pokazuje veliki postotak uspješnost­i, u čemu Hrvatska prati suvremena postignuća izvrsnim rezultatim­a u svojim centrima.

 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? KOD EPILEPSIJE DOLAZI do poremećaja rada živčanih stanica mozga što se može očitovati u obliku različitih epileptičk­ih napadaja
SHUTTERSTO­CK KOD EPILEPSIJE DOLAZI do poremećaja rada živčanih stanica mozga što se može očitovati u obliku različitih epileptičk­ih napadaja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia