Večernji list - Hrvatska

Ima li na Balkanu žena pravo na sreću?

- (Maja Car)

Film “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” makedonske redateljic­e Teone Strugar Mitevske, nastao u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukci­ji (hrvatski koproducen­t je zagrebački Spiritus movens), jučer je imao svjetsku premijeru na Berlinaleu. Radnja se odvija u Štipu u Makedoniji gdje svakog siječnja lokalni svećenik u rijeku baca križ koji izranjaju stotine muškaraca. Tko ga izroni, imat će sreće u idućoj godini. Ovaj put za križem je skočila i Petrunija i uspijeva ga ugrabiti. Njeni muški suparnici su superbijes­ni, što otvara bizarnu borbu žene da u muškom svijetu izbori svoje pravo na sreću. Tematikom se film sjajno uklopio u glavnu temu festivala – ravnopravn­ost spolova, a novinare je oduševio pa su već na konferenci­ji uoči projekcije redateljic­u pitali zna li da će dobiti Medvjeda, na što se široko osmjehnula rekavši da ga već ima samim time što konkurira za njega. – Film je baziran na stvarnom događaju, na tradiciji koju je 2014. “prekršila” žena skočivši u vodu za križem. Crkva ju je doista tražila da križ vrati, a kako je u pitanju osoba koja tim činom nije izražavala čak ni neku vrstu feminizma, nevino je rekla da ga je uhvatila zato što je bolja plivačica od ostalih i da ne razumije zašto joj oduzimaju njeno pravo na sreću. Događaj u Makedoniji nije potaknuo medijsku raspravu jer u tijeku je mračno doba u kojem novinarstv­o kod nas nije slobodno, a ja sam u priči vidjela problemati­ku suvremenog doba i odlučila snimiti film. Ne očekujem da će on nešto promijenit­i, ali očekujem da će pokrenuti barem raspravu jer, da toga nema, pitala bih se zašto se uopće bavim umjetnošću – kazala je Mitevska. Snimajući film, kazala je, kontaktira­li su u Makedoniji i Pravoslavn­u crkvu sa zamolbom da im dopuste da neke kadrove filma snime u samostanu. Nakon deset dana poslali su im pismo u kojem su im poručili da ne žele imati ništa s tim filmom uz napomenu: “Bog postoji, i on je muškarac”. Ekipi filma to je dalo i dodatni impuls da znaju da snimaju pravu stvar.

 ??  ?? Makedonska redateljic­a T. S. Mitevska snimila je film temeljen na stvarnoj priči o Petruniji koju glumi Zorica Nuševa (gore)
Makedonska redateljic­a T. S. Mitevska snimila je film temeljen na stvarnoj priči o Petruniji koju glumi Zorica Nuševa (gore)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia