Večernji list - Hrvatska

Bez problema bih izazvao Billa Gatesa za milijun dolara

Zlatko Pospiš Treći put zaredom na čelu Hrvatskog stolnoteni­skog saveza

- Damir Mrvec

Zlatko Pospiš izabran je i treći put zaredom za predsjedni­ka Hrvatskog stolnoteni­skog saveza. Prvi put izabran je 2011. godine, u trenutku kada je Savez bio u priličnom rasulu, organizaci­jski i financijsk­i.

Najvažnije su male sredine

– Ovaj mandat bit će drukčiji jer imamo jače pozicije u Svjetskom i Europskom stolnoteni­skom savezu. Kandidirat ćemo se za najveća svjetska stolnoteni­ska natjecanja, a to su svjetska i europska prvenstva. Moramo ići dalje i “uhvatiti” neki veliki turnir. Druge godine imamo Europsko juniorsko prvenstvo, koje će gradu Zagrebu donijeti 10 milijuna kuna, ali želimo se kandidirat­i za još veće turnire. Želja mi je organizira­ti Svjetsko veteransko prvenstvo. Domaćin tog natjecanja prosječno zaradi oko 50 milijuna eura. Radit će se i dalje na marketingu kako bi Savez došao do novca. Najvažnije su nam male sredine, one stvaraju igrače, a muče se s financijam­a. Bitno je njima pomoći, zato smo i naručili robote za male klubove – istaknuo je Pospiš.

Nedavno ste potpisali ugovor s Kinom?

– Prvi put u povijesti potpisali smo sporazum s Kinom u kojem se otvaraju mnoge mogućnosti za stolni tenis. Volio bih uspjeti u namjeri da u Hrvatsku dovedemo pet- šest stručnjaka iz Kine, a oni će biti raspoređen­i u šest hrvatskih regija. Na taj način možemo učiti od najboljih, a Kina je najbolja u stolnom tenisu. Usko surađujemo sa Zhaoming Huom, kineskim veleposlan­ikom u Hrvatskoj. Hrvatska je ostala Kini u dobrom sjećanju, kada govorimo o stolnom tenisu. Dragutin Šurbek i Anton Stipančić bili su jedni od rijetkih svjetskih igrača koji su Kineze redovito pobjeđival­i. A jednom prilikom čuo sam da u Kini, kada je riječ o hrvatskim sportašima, znaju samo za Šukera i Šurbeka. Žalosno je što je Šurbek danas puno cjenjeniji u Kini i Aziji nego u Hrvatskoj. Želim da se Sportski dom u Zagrebu zove imenom Dragutina Šurbeka. Pula ima dom Mate Parlova, pa zašto Zagreb ne bi imao dom Dragutina Šurbeka – istaknuo je Pospiš.

Kad će Hrvatska imati novog Dragutina Šurbeka?

Puno nadarene djece

– Teško ćemo ponovo imati takvog igrača. Uvijek radimo na tome, ima puno talentiran­e djece. Nažalost, stolni tenis je u rijetkim sredinama uspješan, a u mnogim sredinama zapravo ga uopće nema. Osnovne škole nemaju organizira­ni stolni tenis, djeca se ne bave sportom, a najvažnije je širiti bazu sporta. Istodobno, potrebno je osigurati uvjete za igranje stolnog tenisa na svim hrvatskim otocima. Stolni tenis je jedan od najljepših sportova, a nakon četrdesete godine i najzdravij­i. U stolnom tenisu nema ozljeda, nema bolesti kao u većini ostalih sportova. Evo, nedavno je uvedena nova veteranska kategorija – iznad 90 godina. Naš predstavni­k u toj kategoriji bit će Pero Kvrgić, poznati glumac koji ima 92 godine – rekao je Pospiš.

Stolni tenis igra i Bill Gates, osnivač Microsofta. – Kruži priča da je ponudio milijun dolara onome tko ga pobijedi. Ali, vjerujem da bira suparnike za koje zna da su slabiji od njega. U suprotnom, mnogi bi se već obogatili, pa i ja jer mislim da bih ga uspio pobijediti – zaključio je Zlatko Pospiš.

NAŠ PREDSTAVNI­K U KATEGORIJI IZNAD 90 GODINA BIT ĆE GLUMAC PERO KVRGIĆ

KANDIDIRAT ĆEMO SE ZA NAJVEĆA SVJETSKA STOLNOTENI­SKA NATJECANJA, SP I EP

 ??  ?? Zlatko Pospiš sa Zhaoming Huom, kineskim veleposlan­ikom u Hrvatskoj
Zlatko Pospiš sa Zhaoming Huom, kineskim veleposlan­ikom u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia