Večernji list - Hrvatska

SAMO 15% PROFESORA PROČITALO KURIKUL

STATISTIKA DEMANTIRA ŠKOLU ZA ŽIVOT

- Lana Kovačević

Nastavnici­ma je ostalo još šest mjeseci da nauče kako će učiti djecu. Kurikul iz hrvatskog jezika proučilo je 12 posto nastavnika, a iz matematike 15 posto

LOŠA STATISTIKA NAKON EVALUACIJE PROBNE ‘ŠKOLE ZA ŽIVOT’’ U VIRTUALNIM UČIONICAMA 3000 NASTAVNIKA HRVATSKOG

Gotovo šest mjeseci uoči frontalne primjene “Škole za život”, projekta koji bi trebao promijenit­i načine poučavanja u osnovnim i srednjim školama, u Ministarst­vu obrazovanj­a imaju i više nego dovoljno razloga za ozbiljnu zabrinutos­t ili pak sram. Naime, nakon što je ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak nedavno objavila evaluaciju eksperimen­talnog provođenja “Škole za život” koja obuhvaća 74 osnovne i srednje škole, statistika joj ne ide na ruku.

Trećina ni zavirila u dokument

Od nešto više od 3000 nastavnika i profesora hrvatskog jezika koji su uključeni u rad virtualnih učionica kako bi se pripremili za nove načine poučavanja, vrednovanj­a učenika i na novi oblik obrazovanj­a samo je njih 12 posto u potpunosti pročitalo kurikul vlastitog predmeta po kojem bi od jeseni trebali podučavati učenike. Djelomično je kurikul pročitalo 61,7 posto nastavnika i profesora hrvatskog, a 26,3 posto nije uopće pročitalo kurikul svojeg predmeta čiji je sadržaj ozbiljno, i to nekoliko puta, dijelio hrvatsku javnost i roditelje. Štoviše, zbog ukidanja izborne liste lektire za osnovne škole i izmjene popisa lektire u srednjim školama o nama su pisali i svjetski mediji, a nastavnici uključeni u virtualne učionice uglavnom su djelomično čitali ključni dokument koji im mora i treba biti buduća smjernica za rad. Znači li djelomično pročitan kurikul barem polovinu sadržaja, odgovora nema, kao što nema ni odgovora jesu li razlog slabog čitanja kurikula, male i neznatne promjene u njegovu sadržaju. Štoviše, na nedavno održanoj Večernjako­voj konferenci­ji, sama Divjak kazala je da je reforma obrazovanj­a evolucija, ne i revolucija dajući tada prvi put na znanje da velikih promjena, barem kako se to najavljiva­lo, nema i ne treba ih očekivati. Tako se ministrica Divjak vraća na sam početak priče kada je i najavila “Školu za život” i kada je oštro demantiral­a da je riječ tek o opremanju škola, ne i suštinskim promjenama koje su zagovarali roditelji na nekoliko velikih prosvjeda diljem Hrvatske. – 91,7 posto sudionika smatra da se metode i oblici rada o ko- jima je bilo riječi na stručnom skupu mogu primijenit­i i u njihovim učionicama. 93,9 posto smatra da je rješavanje problema primjenjiv­o u nastavi, 89,3% sudionika smatra da se odlično ili uglavnom odlično snalaze u virtualnim učionicama, a 79,6% se uglavnom ili potpuno slaže da razmjena ideja i materijala za nastavu te uporaba digitalnih priručnika mogu pridonijet­i smanjenju administra­cije – pojasnili su u Ministarst­vu obrazovanj­a na predstavlj­anju tijeka eksperimen­ta ne naglašavaj­ući jesu li dobiveni postoci računani od broja onih koji su pročitali cijeli ili onih nastavnika koji su djelomično pročitali kurikul hrvatskog jezika.

Zadovoljst­vo nastavnika

Ništa bolja situacija nije ni s matematiko­m, iako u Ministarst­vu obrazovanj­a naglašavaj­u da je većina nastavnika matematike proučila kurikul svog predmeta. – U anketi ih se 15 posto izjasnilo da su detaljno pročitali taj dokument, 58 posto uglavnom se slaže s tom tvrdnjom, dok ih se 27 posto ne slaže s tom tvrdnjom. Kurikul predmeta matematika iduća je tema u virtualnoj učionici, što će dodatno potaknuti i one koji dosad nisu da prouče kurikul – kažu u Ministarst­vu. Uostalom, hvale se zadovoljst­vom nastavnika koji su sudjeloval­i u radionicam­a, a isto su zadovoljst­vo ustvrdili na anketnom pitanju “Jeste li zadovoljni organizaci­jom skupa?”

 ??  ??
 ??  ?? MINISTRICA BLAŽENKA DIVJAK kazala je da je reforma obrazovanj­a evolucija, ne i revolucija
MINISTRICA BLAŽENKA DIVJAK kazala je da je reforma obrazovanj­a evolucija, ne i revolucija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia