Večernji list - Hrvatska

Zašto je Mrak Taritaš ženi Maksima Poletajeva 2015. pomogla da dobije hrvatsko državljans­tvo

Do putovnice preko ministarsk­e preporuke

- Marina Borovac

Godinu dana nakon što je ruski Sberbank plasiranje­m 600 milijuna eura postao kreditor najveće hrvatske kompanije Agrokora, Elena Poletajeva, supruga Maksima Poletajeva, tada drugog čovjeka banke, a danas najizgledn­ijeg kandidata koji će na čelu Fortenove voditi novi Agrokor – dobila je hrvatsko državljans­tvo. Bilo je to 6. srpnja 2015. godine, a u rješenju Ministarst­va unutarnjih poslova, kojemu je tada na čelu bio Ranko Ostojić, njezin je primitak u hrvatsko državljans­tvo obrazložen zakonskom odredbom po kojoj je takva odluka od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Požurili s izračunom

Petnaestak dana prije donošenja rješenja, u MUP je stigao dopis ondašnje ministrice graditeljs­tva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš u kojem obrazlaže kako se interes Hrvatske očituje u tome da je Elena Poletajeva suvlasnica tvrtke Titan građenje d.o.o. za graditeljs­tvo, trgovinu i usluge, koje zajedno s ostalim trgovačkim društvima unutar Titan grupe posluje na području RH u sektorima građevinar­stva, energetike i turizma, gospodarsk­im granama koje je RH definirala kao strateški važne. Ta je tvrtka na Trgovačkom sudu u Zagrebu registrira­na 2004. godine, a ona je zatim bila osnivač još nekoliko tvrtki u kojima je, kao i u Titan građenju, osoba ovlaštena za zastupanje Oksana Dvinskykh, poslovna žena podrijetlo­m iz Ukrajine, a s hrvatskim državljans­tvom, bliska prijatelji­ca obitelji bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Ime Oksane Dvinskykh u domaćoj je javnosti prvi put “zazvonilo” prije nekoliko godina kada se otkrilo da je ona čelnica tvrtke Migrit energija, registrira­ne u Hrvatskoj, koja kao partner ruskog Rosatoma namjerava graditi nuklerku u Finskoj. Kako je u srpnju 2015. u intervjuu za Večernji list kazala Dvinskykh, prije odlaska u Finsku projekt je predstavlj­en u Ministarst­vu gospodarst­va, tadašnjem ministru Ivanu Vrdoljaku. “Objasnili smo mu izvore financiran­ja, vlasničku strukturu... Ministarst­vo nam je dalo preporuku”, rekla je poduzetnic­a.

Ipak, Migrit na kraju nije dobio milijune eura vrijedan posao jer ga je zaustavio finski ministar gospodarst­va i bivši povjerenik za proširenje EU Olli Rehn, objasnivši da je “postalo jasno da financijsk­a sredstva Migrita dolaze iz Rusije”. Domaćoj je javnosti bio zanimljiv još jedan detalj vezan uz Migrit, da je u toj tvrtki Oksani Dvinskykh partnerica Ana Karamarko, supruga tadašnjeg šefa HDZ-a...

Iako su se uz poslovnu suradnicu Elene Poletajeve u ministarsk­om mandatu Anke Mrak Taritaš vezale razne priče, bivša ministrica kaže da se Poletajeve uopće ne sjeća, ali pamti tvrtku Titan građenje jer je, između ostalog, gradila i stanove u Zagrebu. Obrazlažuć­i samu proceduru koja prethodi pozitivnom mišljenju za primitak u državljans­tvo, a koja uključuje provjere poput one da tvrtka nije u dubiozama, da doista radi na području RH..., Anka Mrak Taritaš kaže da je u svome ministarsk­om mandatu donijela dvije-tri preporuke da se nekome dodijeli hrvatsko državljans­tvo. Dodaje i da joj ime Elene Poletajeve tada nije ništa značilo, a da danas zna za nju.

Požurili s izračunom

Godinu nakon što je Poletajeva dobila državljans­tvo, hrvatskim su državljani­ma postali i njezini sinovi Anton i Jaroslav, na što su imali zakonsko pravo jer im je majka hrvatska državljank­a. Njihov otac Maksim Poletajev nije tražio naše državljans­tvo. U Hrvatskoj nema ni reguliran status stranca.

U MUP-u kažu da je od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2018. godine hrvatsko državljans­tvo dobio 141 za Hrvatsku zaslužni stranac te njihovih 16 bračnih partnera.

SUPRUGA MAKSIMA POLETAJEVA DRŽAVLJANS­TVO JE DOBILA 2015. JER JE TO “HRVATSKOJ U INTERESU”

 ??  ??
 ??  ?? Anka Mrak Taritaš kaže da je u svome mandatu ministrice donijela dvije-tri preporuke da se nekome dodijeli hrvatsko državljans­tvo
Anka Mrak Taritaš kaže da je u svome mandatu ministrice donijela dvije-tri preporuke da se nekome dodijeli hrvatsko državljans­tvo
 ??  ?? MAKSIM POLETAJEV hrvatsko državljans­tvo nije tražio
MAKSIM POLETAJEV hrvatsko državljans­tvo nije tražio

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia