Večernji list - Hrvatska

DAN D ZA PLAVE

Nenad Bjelica: Benfica će danas shvatiti pravu veličinu i snagu Dinama

- Robert Junaci

Dečki, vi to možete! Da, možete napraviti još jedan povijesni uspjeh, upisati ovaj Dinamo u sutrašnji ždrijeb četvrtfina­la Europske lige, naći se među osam najboljih klubova u ovom natjecanju. I s tom vjerom u sebe, kakvu ste pokazivali i dosad, sposobni ste još jednom nadmudriti veliku Benficu i proći dalje.

S puno vjere u momčad Nenada Bjelice ispratili smo u zagrebačko­j zračnoj luci. Nije slučajno da i plavi puk vjeruje ovom Dinamu koji je jak, jači nego ikad. Iako, ne treba se zavaravati, Benfica ima odlične igrače i samo se možemo nadat će malo bahato ući u uzvratni susret, a da će to Dinamo znati kazniti kao što ih je kaznio u Maksimiru i pobijedio s 1:0.

Taj zagrebački rezultat daje veliku nadu da će se ime Dinama danas naći među kuglicama četvrtfina­lista i, dok sutra budu letjeli kući, da će slaviti i iščekivati ime novog suparnika. Jer, tih 1:0 iz divne maksimirsk­e noći rezultat je koji će plave još kako držati budnima.

– Da smo pobijedili s 2:0, neki od vas bi napisali da smo već prošli – rekao je nakon prve utakmice protiv Benfice Nenad Bjelica.

Naravno da znam sastav

Ma da je bilo i 2:0, ne sumnjamo da bi Bjelica znao svojim igračima objasniti i uvjeriti ih da nije ništa gotovo, ovako to nije morao raditi jer su svi njegovi igrači i te kako svjesni da imaju pred sobom dugo i teško poluvrijem­e, dugo 90 minuta. Bjelica se tako potpuno mogao posvetiti planiranju i slaganju taktike kojom bi ponovno mogao ugroziti Benficu. Koja je pokazala da je ranjiva, kako protiv Dinama tako i protiv Belenenses­a u domaćem prvenstvu.

– Igrali su dobro i vodili zasluženo s 2:0, a onda su iz dvije greške primili dva pogotka. Moramo ih natjerati da i protiv nas naprave greške – kazao je pred odlazak u Lisabon Nenad Bjelica.

Za sastav se odlučio iako ga nije objavio. Nadamo se da će održati obećanje iz Češke, tada je rekao da će prije finala u Bakuu reći sastav dan prije.

– Benfica ima veliku individual­nu kvalitetu, ima igrače koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu. Mi moramo biti gusti, dobro se braniti i kontrirati. To je put do uspjeha. Momčad s kojom smo igrali u Zagrebu izbacila je Galatasara­y. Ne znam tko će danas igrati, ali jako su kvalitetni, vrijede jako puno. Vidjet ćemo kako će istrčati, ali najvažnije je kako će izgledati moja momčad – dodao je trener Dinama.

Kod plavih velikih iznenađenj­a ne bi trebalo biti, čak je i Bjelica to potvrdio. Očekivati je da će umjesto Leovca zaigrati Rrahmani na tom lijevom beku, taj dečko je to igrao u utakmica u skupini Europske lige, defenziv- no je puno bolji nego ofenzivno, a dobra defenziva je u ovom trenutku plavima važnija od toga da ima ofenzivno orijentira­nog beka. Nikola Moro zapravo je jedina opcija za poziciju zadnjeg veznog kad nema operiranog kapetana Arijana Ademija i “kartoniran­og” Ivana Šunjića. Sad je jedino pitanje hoće li uz Moru igrati i Gojak ili će Moro ostati jedini zadnji vezni. No, kako god to taktički postavi Bjelica, svi će vezni ionako morati pomagati i Mori i zadnjoj liniji Dinama. A onda jurnuti prema naprijed jer Benfica je pokazala da se teško nosi s dobro postavljen­om obranom, ali i da je ranjiva iz brzih tranzicija, nisu joj baš stoperi u nekakvoj formi.

- Moramo dobro zatvoriti Benficu. Izmislili smo nešto, šef je to napravio... Igrači Benfice iz ničega mogu stvoriti nešto jer imaju kvalitetu, ali ne smijemo se braniti jer i mi imamo igrače koji znaju zabiti. A i nije naš stil da se branimo – kazao je pouzdani stoper Dinama Emir Dilaver.

Već sam ‘upoznao’ Jonasa

U maksimirsk­oj utakmici ozlijedio se Haris Seferović, njega neće biti ni danas. I nakon njegova izlaska Benfica je bila izgubljena, mlađahna zvijezda João Felix zagubio se negdje među plavim igračima i ostao neprimjeta­n. Umjesto Seferovića u sastavu se očekuje Jonas, iskusni napadač koji je lijepo zabio i Belenenses­u.

– Spremili smo se za njih, gledali smo video. Gledali smo i Jonasa, dobar je i iskusan igrač. Ne treba mu puno prostora i vremena, inteligent­an je, dobro se postavlja kad lopta ide preko strana i uvijek bježi od zadnje linije. Moramo uvijek biti na njima, ključno je da mi u obrani odradimo dobar posao – rekao je Dilaver i optimistič­no poručio:

– Ovo je nešto prelijepo. Utakmica sezone. I za nas je to velika utakmica, na velikom stadionu, protiv velikog kluba. Uvjereni smo da ćemo uspjeti!

Tu veliku utakmicu, to sve lijepo što donosi ovakva utakmica, taj dolazak velikanu na Luz, to su si sami plavi dečki priskrbili. I bilo bi lijepo da nastave živjeti taj svoj san koji je postao java. I koliko god ta Benfica bila velika, koliko bila jaka i bez obzira na to što će igrati pred više od 60.000 svojih navijača, igrači Dinama uvjerili su nas i zorno pokazali da mogu igrati i protiv takvih momčadi.

Poželimo da se ostvari napisano na Facebook stranici fan kluba Arijan Ademi:

“Zovem ga, finale Europske lige Dinamo – Chelsea. Zapamtite ovaj status. Volim te Dinamo, nema predaje.”

I Ademi je uoči prve utakmice s Portugalci­ma prije svoje operacije najavio da će biti uz svoj klub, a da će s njim biti, i to spreman, u četvrtfina­lu Europske lige. Dinamo je po to i otišao u Lisabon.

IZMISLILI SMO NEŠTO ZA BENFICU, ŠEF JE TO NAPRAVIO. NISMO MI MOMČAD KOJA ĆE SE SAMO BRANITI, NITI SE SMIJEMO SAMO BRANITI, IMAMO IGRAČE KOJI ZNAJU ZABITI – KAŽE EMIR DILAVER

 ??  ??
 ?? LUKA STANZL/PIXSELL ?? A SAD VELIKI UZVRAT Bruno Petković (gore) zabio je u Maksimiru za 1:0, a sad plavi traže novi uspjeh, Dani Olmo i Emir Dilaver (fotografij­e gore) imaju kvalitetu za ulazak u četvrtfina­le Europske lige
LUKA STANZL/PIXSELL A SAD VELIKI UZVRAT Bruno Petković (gore) zabio je u Maksimiru za 1:0, a sad plavi traže novi uspjeh, Dani Olmo i Emir Dilaver (fotografij­e gore) imaju kvalitetu za ulazak u četvrtfina­le Europske lige
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? LUKA STANZL/PIXSELL ?? Nenad Bjelica odlučio je tko će na travnjaku Luza tražiti prolaz u četvrtfina­le
LUKA STANZL/PIXSELL Nenad Bjelica odlučio je tko će na travnjaku Luza tražiti prolaz u četvrtfina­le

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia