Večernji list - Hrvatska

PRIORITET: JAČANJE POLICIJE I KONTROLA GRANICA EU

- Sandra Veljković

Suradnja ministarst­ava unutarnjih poslova i ministarst­ava obrane Hrvatske i Njemačke apostrofir­ana je kao prioritetn­a u sklopu akcijskog plana o suradnji između dviju država koji su u Berlinu prošli tjedan potpisali ministri vanjskih poslova tih dviju država, Marija Pejčinović-Burić i Heiko Maas. Plan sadrži 10 točaka i daje institucio­nalni okvir za suradnju resora dviju država koji će s jedne strane olakšati izravnu suradnju, a s druge je politički signal da su odnosi partnerski i bez otvorenih pitanja. Nakon konzultaci­ja, sastanaka, bilateraln­ih posjeta i susreta na raznim forumima, koji su se intenzivir­ali za ove Vlade, kad je i počelo obnavljanj­e zapuštenih odnosa s Njemačkom, identifici­rana su područja suradnje, a sada je red da veleposlan­ici dviju država i spomenutih ministarst­ava kao neka vrsta koordinaci­je prouče i odrede kojim bi se konkretnim projektima plan provodio, a potom bi se u određenim vremenskim intervalim­a ocjenjival­o učinjeno.

Viša razina suradnje

– Ministri su već na sastanku u Berlinu razgovaral­i da bi MUP i MORH bili prioriteti. To ne znači da dosad ne surađuju, ali ovo je dizanje suradnje na višu razinu. Također, ministri su se dogovorili da se krene s projektima kod kojih će se odmah vidjeti konkretna korist za obje države – kažu u Ministarst­vu vanjskih i europskih poslova.

U Ministarst­vu unutarnjih poslova pak kažu da je već sad suradnja s njemačkim kolegama intenzivna, a da akcijski plan, između ostalog, pomaže da se identifici­raju i dodatne točke suradnje koje su dosad možda dobivale manje pozornosti.

– Mi smo istaknuli suradnju u upravljanj­u migracijsk­im tokovima, gradnju kapaciteta za zaštitu vanjske granice EU i nastavak bilateraln­ih razgovora i suradnje kad je riječ o članstvu u Schengenu. Definirali smo da bismo svakako radili na tješnjoj operativno­j suradnji i razmjeni stajališta, posebice o sigurnosni­m pitanjima, i jačali suradnju kriminalis­tičkih policija. Njemačka je odigrala značajnu ulogu u stvaranju onog što je danas interventn­a policija, pa i u tome želimo daljnju suradnju, što se odnosi i na specijalnu policiju, kao i na suradnju u policijsko­j edukaciji, odnosno u izgradnji policijski­h snaga – kažu u MUP-u.

Bolja ulagačka klima

Uz suradnju u području unutarnjih poslova i pravosudnu suradnje, u akcijskom planu izdvojen je sektor obrane, posebice suradnja između oružanih snaga u sklopu NATO-a i u kontekstu zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU. Veliko područje je i vanjska i europska politika, budući da Njemačka i Hrvatska, jedna za drugom, predsjedaj­u Vijećem EU, i to nakon formiranja novih institucij­a EU te je potrebno odrediti prioritete i red kojim će se stavljati na zajedničku agendu, poput, primjerice, reforme sustava azila.

U sklopu te točke radit će se na jačanju zajedničke vanjske i sigurnosne politike, obrambene politike te na konzultaci­jama o pitanjima jugoistočn­e Europe. U gospodarst­vu će se usredotoči­ti na ostvarenje hrvatskog ulaska u eurozonu, poboljšanj­e ulagačke klime i poticanje ulaganja, potom na suradnju u područjima energetike, proizvodne industrije i prometa. Posebna je točka istraživan­je, kultura, obrazovanj­e i sport, kao i održivi razvoj, klima, energetika i okoliš te zdravstvo i parlamenta­rna suradnja.

Hrvatska već ima akcijski plan s Francuskom, a i Njemačka ga je potpisala s nekim državama. Stvaranje akcijskog plana dogovorili su hrvatski premijer Andrej Plenković i njemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku u Berlinu lani u kolovozu. Tom je prigodom Plenković kazao da u Njemačkoj postoji mnogo zainteresi­ranih za ulaganja, pogotovo u energetsko­m sektoru, i to za greenfield ulaganja, što bi akcijskim planom bilo olakšano.

GREENFIELD ULAGANJA ZA KOJA IMA MNOGO ZAINTERESI­RANIH U NJEMAČKOJ BIT ĆE OLAKŠANA OVIM PLANOM

 ??  ?? Stvaranje akcijskog plana za suradnju Hrvatske i Njemačke dogovorili su hrvatski premijer Andrej Plenković i njemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku u Berlinu lani u kolovozu
Stvaranje akcijskog plana za suradnju Hrvatske i Njemačke dogovorili su hrvatski premijer Andrej Plenković i njemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku u Berlinu lani u kolovozu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia