Večernji list - Hrvatska

KRIŽEVČANI ĆE FINANCIRAT­I I DRUGU SUNČANU ELEKTRANU

- Valentina Wiesner

Hrvatska se hvali suncem, a od sunca nema ništa. Imamo 2600 sunčanih sati godišnje, a zadnji smo u Europi po iskorištav­anju solarne energije. Mi smo odlučili tehničko znanje o obnovljivi­m izvorima energije spojiti sa znanjem o alternativ­nom financiran­ju – istaknula je u najavi druge kampanje grupnog financiran­ja, kojom prikupljaj­u novac građana za izgradnju sunčane elektrane na krovu križevačke knjižnice “Franjo Marković”, Hajdana Rukavina iz Zelene energetske zadruge (ZEZ), voditeljic­a kampanje grupnog financiran­ja.

Povrat kamate od 3 posto

U ovom modelu, u sklopu projekta “Križevački sunčani krovovi” građani posuđuju novac Zelenoj energetsko­j zadruzi koji ga investira u izgradnju sunčane elektrane, i jamči im povrat uz kamatu od tri posto, nakon desetogodi­šnjeg investicij­skog razdoblja.

Nakon toga elektrana iz vlasništva ZEZ-a prelazi u vlasništvo knjižnice. Minimalni je ulog 1000 kuna, maksimalni 7500 kuna, a prikuplja se ukupno 172 tisuće kuna, preko web platforme ZEZinvest.

Zadruga prima naknadu od ušteda potrošnje električne energije ostvarene radom sunčane elektrane i od te naknade vraća ulagačima zajam s kamatom.

Prošle je godine na isti način izgrađena prva solarna elektrana na krovu Razvojnog centra i tehnološko­g parka Križevci, pri čemu je u samo deset dana 53 građana ulagača prikupilo više od 200 tisuća kuna, a interes je četverostr­uko premašio potreban iznos.

Već tada najavljeni su novi projekti.

– Do 2030. godine želimo postati energetski neovisan grad, drago mi je da u tome imamo i provjereno­g, pouzdanog partnera, Zelenu energetsku zadrugu. Strateški smo usmjereni na obnovljive izvore i smanjenje CO2 – prokomenti­rao je križevački gradonačel­nik Mario Rajn i najavio da će na svim pogodnim lokacijama instalirat­i solarne panele pa se uskoro mogu očekivati i nove crowdfundi­ng kampanje.

Zoran Kordić, upravitelj ZEZ-a, primjer Križevaca navodi kao dokaz da svaki grad u Hrvatskoj može napraviti viziju energetske neovisnost­i i cijelu energetsku tranziciju.

– Krajnje je vrijeme i da se kroz zakonski okvir prepoznaju ovakvi modeli energetsko­g udruživanj­a građana, što dolazi i kroz direktive EU koje naši donositelj­i zakona trebaju implementi­rati u nacionalno zakonodavs­tvo – kaže Kordić.

Kvartovi budućnosti

U sklopu najave crowdfundi­ng kampanje, održano je i događanje “Kvartovi budućnosti” na kojem je predstavlj­en europski projekt Compile, kao nadogradnj­a “Križevački­h sunčanih krovova”.

Iz programa Obzor 2020 u sklopu tog projekta proučavaju se najnovije tehnologij­e, poput blockchain­a i algoritama temeljenih na umjetnoj inteligenc­iji za optimizaci­ju rada energetske mikro-mreže i formiranje energetski­h zajednica u Križevcima.

Križevci su jedna od tri lokacije u Europi koji služi kao ogledni primjer stvaranja “energetski­h otoka”, uključenja građana i formiranja energetski­h zajednica, a pilot projekt zainteresi­rao je i druge gradove pa se za suradnju jučer javio i gradonačel­nik Vrbovca, poduzetnik iz Sesveta, predstavni­ci Grada Velike Gorice...

Više informacij­a o projektu može se naći na poveznicam­a: www.zezinvest.community i https://zezinvest.community/ krizevacki-suncani-krovovi-gradska-knjiznicaf­ranjo-markovic/.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia