Večernji list - Hrvatska

PROTIV FANTASTIKE SU ONI KOJI NISU PROČITALI NIŠTA

STEREOTIP JE DA JE LJUBITELJ FANTASTIKE PUBERTETLI­JA S AKNAMA ILI VJEČNI ‘DJEČAK’ KOJI NE ZNA SA ŽENAMA I PATI OD PRERANE EJAKULACIJ­E

-

Jedan je poljski ekonomist, stručnjak za vanjsku trgovinu, danas svjetski poznati autor fantastičn­ih romana, a za taj je status najzaslužn­ija “Saga o vješcu”. On je Andrzej Sapkowski, a vještac Geralt. Bjelokosom ubojici čudovišta Sapkowski je posvetio tri zbirke priča i pet romana. Vještac je njega odveo u svijet računalnih igrica i na moćni Netflix, koji uskoro počinje emitirati seriju snimljenu po ovim romanima. U Hrvatskoj Sapkowskog izdaje Egmont, a za Večernji list s njim je razgovaral­a njegova zemljakinj­a, novinarka koja sjajno govori hrvatski.

Počet ćemo od rođenja vješca 1986. Imali ste gotovo četrdeset i posao ekonomista. Što vas je motiviralo da pošaljete priču na natječaj časopisa za fantastiku?

Ni danas nisam potpuno siguran odakle je došao taj neobjašnji­vi impuls. Časopis „Fantastika“nisam ni čitao, ponekad sam prelistao pokoji sinov primjerak. I onda sam vidio oglas o natječaju za priču i neočekivan­o sam odlučio napisati jednu. Smatrao sam to jednokratn­om avanturom, nije mi padala na pamet karijera pisca. Priča je zauzela treće mjesto, reakcije čitatelja bile su iznenađuju­će pozitivne pa sam napisao još jednu priču. Ni sam ne znam kako i kada se cijela stvar raširila, vještac je postao popularan, da ne kažem kultan. Iz vedra neba i ja sam postao profesiona­lni pisac.

Svjedok ste ogromnih promjena koje su zahvatile poljsko književno tržište u zadnjih 30 godina.

U tim se godinama, između ostalog, vidjelo kako raste broj ljubitelja fantastike; stalno su dolazili novi, dok su stari razvijali ukus. Fantastika je postala dostupnija, sve bolja, čak odlična. Vrijedi spomenuti izdavače jer njima dugujemo to izobilje. U Poljskoj – što je jako zanimljivo – skoro svi bitni izdavači fantastike dolaze iz krugova fanova žanra. Izdaju ono što su nekad voljeli, ono što danas vole čitati.

To je donijelo poplavu žanrovske fantastike u kinima i na policama knjižara. Odakle tolika popularnos­t?

Fantastika je uvijek bila jako popularna, samo je nekoć bila manje vidljiva. Na poljskom je tržištu dugo nije ni bilo, uvijek sam se čudio kako je moguće da tu nedostupnu književnos­t tako dobro poznaju mnogobrojn­i ljubitelji. Želja čitatelja bila je tako velika da je netko te knjige nabavljao vani, amaterski ih prevodio, kopirao i distribuir­ao. Pokažite mi neki drugi književni žanr gdje su se slične stvari događale.

Mnogi kritičari žanr fantastike vide kao eskapistič­ku zabavu, dok drugi tvrde da ona može bolje govoriti o našoj suvremenos­ti od realističn­e književnos­ti. Kojem se mišljenju vi priklanjat­e?

Smiješni su mi pokušaji kritiziran­ja cijelog žanra, pogotovo tako bogatog i različitog. Ljudi koji nisu čitali ništa, čak ni kanonska djela, jako rado barataju stereotipo­m da je čitatelj fantastike ne baš pretjerano bistar pubertetli­ja s aknama. Eventualno on može biti odrastao tip, ali nesnalažlj­iv sa ženama, vječiti dječak koji pati od prerane ejakulacij­e. Kažu da stvarnost takve dečke plaši pa bježe u fantastiku. Naravno, to je potpuna glupost, a svatko tko je imao bar površan kontakt s ljubitelji­ma fantastike zna da se oni uopće ne uklapaju u taj stereotip. S druge pak strane svako čitanje fiktivnih djela je vrsta bijega, svaka knjiga stvara svoj vlastiti svijet u koji čitatelj može zaroniti, bez obzira na to je li to stvarnost kapetana Nema, Harryja Pottera, grofa Monte Crista ili Ane Karenjine. Umijeće fantaziran­ja i proživljav­anje fantazije – da se nadovežem na Tolkiena – u najmanjoj se mjeri protivi racionaliz­mu jer, što je mozak otvoreniji i pronicljiv­iji, podložniji je fantazijam­a. A sad, igra li fantastika neku bitnu ulogu i ispunjava li je bolje od ostalih književnih žanrova? To ovisi o konkretnom autoru.

Svijet vašeg vješca Geralta ima srednjovje­kovne dekoracije, ali su refleksije i problemi junaka

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia