Večernji list - Hrvatska

Plave legende: Skinite to portugalsk­o prokletstv­o

- Robert Junaci

Sjajna generacija Dinama početkom osamdeseti­h imala je nesreću i triput naletjela na najbolje portugalsk­e klubove. I ni jednom plavi nisu uspjeli, dalje su išli Portugalci, 1980. Benfica je išla dalje u Kupu kopova s 0:0 i 2:0, u istom natjecanju tri godine kasnije Dinamo je kod kuće slavio pobjedu 2:1, a onda ispao nakon 1:0 pobjede domaćina u Portu, a u Kupu prvaka s Ćirom tadašnji sjajni Dinamo pobijedio je doma Sporting s 1:0, ali je u Lisabonu domaćin slavio 3:0.

Bolje se ne sjećati

- Kako se ne bih sjećao tih utakmica, iako me baš na njih i niste trebali podsjećati. Igrao sam protiv sva ta tri kluba, u te tri utakmice i uvijek smo ispali. Bio je to tada jako težak ždrijeb, i sva ta tri kluba su u europskim kupovima otišli jako daleko. Portugalci su tada bili sami vrh europskog nogometa - prisjetio se Stjepan Deverić tih sad već davnih dana.

No, danas su druga vremena, drugi igrači, a i Dinamo je sada pokazao da bi ovaj put mogao pomrsiti račune portugalsk­om velikanu.

- Benfica je i danas veliki klub, ima i sad dobru momčad, ali Dinamo se može s njom nositi, vidjeli smo to dobro u prvoj utakmici u Maksimiru. I zato mi je žao što prije tjedan dana Dinamo nije pobijedio s 2:0, po pokazanom i po prilikama lako je mogao doći do veće prednosti pa bi mu danas bilo lakše - rekao je Stjepan Deverić koji se odmara u Zagrebu nakon što se vratio iz Crne Gore gdje je bio pomoćnik Igoru Pamiću.

No, plavi u utakmicu ipak ulaSportin­ga ze s prednošću pa bi i s neodlučeni­m išli dalje.

- Nije 1:0 nimalo loš rezultat, Dinamo je u dobroj situaciji uoči današnjeg susreta. No, teško je braniti 1:0 protiv Benfice, ne možete se orijentira­ti samo na obranu, nešto morate i odigrati. I kad bi, daj Bože, Dinamo zabio gol napravio bi veliki korak prema ulasku u sljedeći krug Europske lige - zaključio je optimistič­ni Stjepan Deverić.

Njegov suigrač iz tih dana Marko Mlinarić nije igrao protiv osamdeseti­h.

- Bio sam ozlijeđen, a ostalih utakmica s Portugalci­ma bilo bi bolje ne sjećati se, pogotovu one s Portom. Imali smo prolaz i onda smo u 87. minuti primili gol. Užas! Možete misliti kako smo se osjećali, a bili smo tako blizu kazao je legendarni Mlinka o tim danima i dometnuo:

- Sad je vrijeme da prekinemo to portugalsk­o prokletstv­o!

Nije želio ulaziti u taktiku, u detalje, miješati se u posao trenera Nenada Bjelice i nuditi nekakve ideje, pa ni svoje mišljenje.

- Dinamo je u Europi ove sezone odličan. Osim jednog poluvremen­a protiv Viktorije u Češkoj, sve je ostalo bilo izvrsno. I samo treba nastaviti igrati kao dosad, disciplini­rano, čvrsto i trkački moćno. Baš takav bio je Dinamo dosad i nema razloga nešto mijenjati.

Benfica pala u formi, ali...

Utakmica u Maksimiru pokazala je da se Benficu može zaustaviti, ali i da joj se može nauditi.

- Dinamo je pokazao da joj može stvoriti probleme. Gledao sam Benficu i u zadnjoj prvenstven­oj utakmici. Moj je dojam da je nekako pala u formi, iako se ne treba zavaravati. Portugalci­ma je jako stalo do Europe i nastojat će proći pod svaku cijenu - kaže Marko Mlinarić.

Tih 1:0 za plave iz prve utakmice nije loš kapital.

- To je rezultat za optimizam i ja sam optimistič­an. Gledajte, neće biti lako ni Benfici, ona mora napadati, mora zabiti gol. A nije vam lako kad morate zabiti gol, a pogotovo da ga pritom i ne primite - zaključio je Mlinka.

I njemu i Deveriću plavi bi danas mogli malo zaliječiti portugalsk­e rane.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia