Večernji list - Hrvatska

Moj trener pobijedio je tešku bolest, jedva čekam vidjeti ga

Ovo što sada prolazim nije mi ništa strano, kod mene nema euforije, jer me moj agent već kao klinca od 15 godina upozoravao na sve zamke profesiona­lne karijere, kaže Horkaš

- Tomislav Dasović

U Dinamu raste još jedan prvoklasni vratar, legitimni nasljednik Dominika Livakovića na vratima prve momčadi plavih, 20-godišnji Siščanin Dinko Horkaš.

Taj je nadareni čuvar mreže dugo živio u sjeni Livakovića i Zagorca, sve do prekjučer kada su njegova smirenost i hladnokrvn­ost pri izvođenju jedanaeste­raca protiv Liverpoola presudile da se Dinamo plasira u četvrtfina­le Lige prvaka mladih. Obranio je Englezima dva udarca s bijele točke.

Počeo kao napadač

Ali, tko je uopće Dinko Horkaš i kako je i kada došao u Dinamo?

- U Dinamu sam od 2011. godine, došao sam iz Segeste. Karijeru sam počeo kao napadač. Igrao sam za stariji uzrast i ozlijedila su im se oba golmana, pa me trener kao najmlađeg stavio na gol. Tako sam postao vratar - ispričao nam je Dinko Horkaš neposredno nakon svoje utakmice života, protiv Liverpoola.

U Dinamo ga je doveo prof. Igor Gabrijelić koji ga je vidio na nekom turniru klinaca.

- Promijenio sam puno trenera i ovom prilikom zahvaljuje­m svima. Ipak, veliku zahvalnost dugujem treneru Rumbaku koji je sa mnom puno radio na početku u Dinamu B, pogotovo igru nogom. Jako sam u tom segmentu napredovao. Na žalost, Rumbak je teško obolio, ali mi je javio da je izliječen i da se brzo vidimo. Drago mi je zbog toga - kaže 192 cm visoki Dinko Horkaš i nastavlja:

- U početku je bilo jako teško jer me otac svakodnevn­o vozio na trening iz Siska u Zagreb, sve dok nisam krenuo u srednju školu, tada mi je Dinamo osigurao smještaj u đačkom domu i bilo mi je lakše. Na mojim utakmicama stalno me prate otac i brat, mama manje jer je njoj to jako stresno. Naravno, i moj agent koji ne propušta ni jednu utakmicu. Ponekad dođe i moja djevojka Mia kad joj to dopuste obveze na fakultetu. Vratarski uzori? - Jedan jedini, Gigi Buffon. Sviđa mi se jako i Ter Stegen, ali Buffon je najveći - uzvraća Dinko.

Kakav je odnos sa starijim suigračima Livakoviće­m i Zagorcem?

- Puno razgovaram i s Livijem i Zagijem, puno su iskusniji i slušam pomno njihove savjete. Uvijek je pametno slušati. Potpora su mi moji najbliži, roditelji i brat Slaven, moja djevojka, ali prvo mjesto zauzima moj agent koji je sa mnom pet godina i nadam se da će biti do kraja moje karijere. Jer ovo što sada prolazim nije mi ništa strano, nema euforije jer me je on kroz priču iz stvarnosti kao klinca od 15 godina upozoravao na sve stvari koje mi se mogu dogoditi. Prirodno je da vam je naj- veća podrška obitelj, ali on mi je kao dječaku usadio prave vrijednost­i vezane uz profesiona­lnu karijeru - zaključio je Dinko Horkaš, koji je u različitim natjecanji­ma (Druga HNL, Liga prvaka) 64 puta nastupio za plave.

Tako je Horkaš kao 19-godišnjak bio proglašen najboljim vratarom Druge lige. U toj sezoni 2017./2018. obranio je čak pet jedanaeste­raca, a u 15 od 31 nastupa sačuvao je mrežu netaknutom. Za mladoga vratara branjenje u tako jakom natjecanju kao što je 2. HNL neprocjenj­ivo je iskustvo.

Horkaš je, stoga, već godinu i pol, zajedno sa suigračem iz mlade momčadi, 18-godišnjim Antonijem Marinom, u kadru prve momčadi i dan nakon utakmice s Liverpoolo­m, otputovao je sa seniorima u Lisabon.

Šipoš najbolji strijelac

Usput, Dinamovi juniori, pod vodstvom maestralno­g i autoritati­vnog stručnjaka Igora Jovićevića bez sumnje su hit Lige prvaka mladih, uz danski Midtjyllan­d, koji je jučer izbacio Manchester United.

Plavi su, nakon ispadanja kijevskog Dinama, jedina momčad iz istočne Europe među osam naboljih, a iz natjecanja su izbačeni mnogo veći klubovi, poput Ajaxa, Tottenhama, Porta, Atletica..., na kraju i posljednja Dinamova žrtva, slavni Liverpool.

Najbolji strijelac te momčadi je Leon Šipoš s četiri pogotka, a u strijelce su se još upisivali Ćuže (2) te Franjić i Kapitanovi­ć.

KOD ŽELJKA RUMBAKA USAVRŠIO SAM IGRU NOGOM, PUNO MI JE POMOGAO U TOM SEGMENTU IGRE

 ??  ?? DINKO HORKAŠ Dvadesetog­odišnji Siščanin već je godinu i pol treći Dinamov vratar, iza Dominika Livakovića i Danijela Zagorca
DINKO HORKAŠ Dvadesetog­odišnji Siščanin već je godinu i pol treći Dinamov vratar, iza Dominika Livakovića i Danijela Zagorca
 ??  ?? NAJBOLJI VRATAR 2. HNL Dinko Horkaš, sa zastupniko­m Darkom Alegićem i svojim vrijednim individual­nim trofejem
NAJBOLJI VRATAR 2. HNL Dinko Horkaš, sa zastupniko­m Darkom Alegićem i svojim vrijednim individual­nim trofejem
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia