Večernji list - Hrvatska

Splitska tvrtka oduševila svojom električno­m daskom za surfanje

- (Dino Brumec) (ss)

Tek smo treća tvrtka u svijetu koja je osmislila električnu dasku za surfanje s hidrokriln­om tehnologij­om i, iskreno, pozitivno nas je iznenadio interes koji smo pobudili, rekao nam je Nino Mijač iz tvrtke Plurato. Spomenuti proizvod, daska Plurato Sailfin, mogao bi postati novi hit na domaćem tržištu jer spaja dasku koju pogoni električni motor s hidrokriln­om tehnologij­om te omogućuje surferu da se izdigne iznad mora što zbog manjeg otpora znači mnogo brže surfanje.

Daska tako može doseći brzinu od čak 30 kilometara na sat, a pogoni je električni motor. Baterija traje od 45 do 60 minuta, a njezino punjenje traje oko dva sata.

– Naš je plan ove sezone izbaciti dasku na tržište kako bi se surferi upoznali s njom. Prioritet nam je pronaći klijente među tvrtkama koje iznajmljuj­u druge stvari na plažama, poput pedalina ili jet-skijeva. Tako bi daska postala dostupna svima i svatko tko poželi mogao bi je unajmiti na 15, 20 ili 30 minuta i tako se iz prve ruke upoznati s ovakvim načinom surfanja – nastavio je Mijač. Hidrokriln­a tehnologij­a, koju koriste jedrilice, omogućuje surferu da dasku koristi dulje te da se vozi brže, što bi se moglo pokazati kao vrlo privlačno surferima na hrvatskim plažama. Također je specifično­st ovakve daske tihi električni motor, a njome se i lagano upravlja što znači da je mogu koristiti i početnici. Uz to je atraktivan izgled daske pobudio velik interes javnosti i medija, što je tvrtki dokazalo da je na dobrom tragu. Turisti bi već ovog ljeta mogli na hrvatskim plažama svjedočiti posve novoj vrsti surfanja. Splitski glazbenik Zlatan Stipišić Gibonni osvajač je dviju Večernjako­vih ruža kao glazbenik godine za 2001. i 2016. godinu. – Ruža je dosta važna jer to su izbori s preferenci­jalnim glasovima – smije se bivši pjevač ‘Divljih Jagoda’ koji je 2016. godine objavio album ‘Familija’ na kojem pjesme izvodi s pokojnim Oliverom Dragojević­em. – Ljudi biraju što žele i zato Ruža ima veliko značenje – objašnjava nam i dodaje: – Ovo je jedna od rijetkih nagrada koja ima jako lijep dizajn kao skulptura – govori najnagrađi­vaniji glazbenik koji u svojoj zbirci ima čak 40 Porina. – Izgled Ruže sviđa se i mojoj ženi, kćerima i punici pa je svatko želi za sebe! – priznaje Gibonni koji je 2017. godine osvojio Porina za najbolju vokalnu suradnju s pokojnim Oliverom Dragojević­em, za pjesmu “Sreća”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia