Večernji list - Hrvatska

Zaštitimo autore na webu OBULJEN KORŽINEK: TO JE NACIONALNI INTERES

- Božena Matijević

sništvo svrstavaju u temeljna ljudska prava. Zato bismo mi novinari voljeli da naši europarlam­entarci imaju unison stav kakav imamo i mi u medijskoj industriji. Međutim, to će biti na njima i njihovoj savjesti. Iznimno su nam važni i sljedeći koraci koji će se odnositi na implementa­ciju direktive u nacionalno zakonodavs­tvo, što nas očekuje u iduće dvije godine, a tada nam cilj izboriti što bolji položaj novinara i medija koji je sada iznimno ugrožen – kazala je predsjedni­ca Društva za zaštitu novinarski­h prava Valentina Wiesner.

Pritom je otkrila kako je prije mjesec i pol dana u Hrvatskoj bio predstavni­k Googlea i inicirao sastanak s predstavni­cima kreativnih industrija, uključujuć­i medije.

Google nas nije uvjerio

– Googleov menadžer za središnju i istočnu Europu snažno je lobirao za njihove pozicije, no nije nas uspio uvjeriti da odstupimo od svojih početnih stavova – dodala je Wiesner. Svi naši europarlam­entarci trebali bi glasati za direktivu u autorskim pravima, poruka je s jučerašnje­g sastanka. To dokazuju i rezultati nedavnog istraživan­ja u Hrvatskoj na 400 ispitanika koja je pokazala da čak 95% građana podržava rad na izradi propisa za uređivanje poslovnog odnosa između kreativaca i velikih internetsk­ih platformi.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia