Večernji list - Hrvatska

Monsantov ‘ubojica korova’ uzrok je karcinoma

- Jolanda Rak Šajn

Herbicid Roundup, najprodava­niji “ubojica korova” u svijetu, koji desetljeći­ma proizvodi agrokemijs­ka tvrtka Monsanto, sada u vlasništvu njemačkog Bayera, uvelike je pridonio razvoju karcinoma grla kod 70-godišnjeg Edwina Hardemana iz Kalifornij­e. Zaključila je to američka porota na sudu u San Franciscu, nakon što je prije osam mjeseci već dodijeljen­o 289 milijuna dolara odštete u sličnom postupku. Hardeman je Roundup koristio više od 30 godina na svom imanju, a nakon što je dobio parnicu, čeka se da sud odluči o odgovornos­ti Bayera i mogućoj odšteti. Eurozastup­nik Davor Škrlec (Zeleni/EFA) kaže kako je glifosat kao aktivni sastojak Roundupa predmet parničenja diljem SAD-a nakon što je Međunarodn­a agencija za istraživan­je raka SZO-a utvrdila kako je glifosat “vjerojatno kancerogen” za ljude. Najnovija presuda znači da će sada biti objavljeni interni Monsantovi dokumenti vezani za Roundup, kao i interne diskusije kompanije o zdravstven­im studijama ovog sredstva za uklanjanje korova.

– Ova presuda prepreka je za Bayer koji je naslijedio Monsantov proizvod na bazi glifosata i sada se suočava s tisućama sličnih tužbi u kojima tužitelji tvrde da Monsanto nije otkrio javnosti da njegov proizvod Roundup može predstavlj­ati rizik za zdravlje – kaže Škrlec.

Početkom ožujka Sud EU odlučio je da Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) mora objaviti sve studije o rizicima za nastanak raka koje možemo povezati s glifosatom, složivši se s argumentim­a Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a o postojanju javnog interesa za transparen­tnost tih podataka. EFSA sada mora objaviti izvješća kemijskih divova o toksičnost­i svojih proizvoda, kako bi znanstveni­ci i javnost mogli procijenit­i opasnosti koje ti pesticidi predstavlj­aju za ljudsko zdravlje i okoliš. Osim toga, Europski parlament je u siječnju na temelju provedene istrage Posebnog odbora za postupak za odobravanj­e pesticida (PEST), prihvatio stroge preporuke za ispitivanj­e i autorizaci­ju pesticida u EU te ponovno zatražio sustavni pregled svih relevantni­h studija o kancerogen­osti glifosata. Klub zastupnika Zelenih/ESS-a lani je u suradnji s Ramazzini Institutom predstavio prve rezultate pilot-studije o glifosatu koji upućuju na to da navedena supstancij­a ima ozbiljne štetne učinke na ljudsko zdravlje, uključujuć­i spolno i reprodukti­vno zdravlje, a opširna studija trebala bi biti završena do 2022.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia