Večernji list - Hrvatska

DAVID KOMŠIĆ I TIN ŠUNJERGA NA VRHOVNOM SUDU Komšić: Dao bih svoj život da vratim njen. Svaki je se dan sjetim

- Elvis Sprečić, Ivana Jakelić

– Poštovani sude, s njom sam proveo pet najljepših godina svog života. Ne prođe ni dan da je se ne sjetim. Sjetim je se svakog jutra, svakog dana i svake večeri prije nego što idem spavati. Kad god čujem pjesmu koju smo voljeli ili se sjetim filma koji smo gledali zajedno, dao bih svoj život da vratim njen – riječi su kojima se David Komšić (21) jučer videolinko­m iz kaznionice u Lepoglavi obratio vijeću Vrhovnog suda koje odlučuje o žalbi na nepravomoć­nu presudu za ubojstvo Kristine Krupljan (19) koju je Komšić ubio 22. veljače 2017. zadavši joj 88 uboda nožem.

Tvrdi da se srami i kaje

Zbog tog stravičnog ubojstva Komšić je lani u travnju na zagrebačko­m Županijsko­m sudu nepravomoć­no osuđen na 30 godina zatvora, a žalbe na presudu uložili su i Županijsko državno odvjetništ­vo u Zagrebu, Komšićev odvjetnik Veljko Miljević, roditelji Davida Komšića te David Komšić osobno. No za razliku od prvostupan­jskog postupka tijekom kojeg nije kazao gotovo ni riječ, svoj pokajnički govor za Vrhovni sud očito je dobro pripremio.

– Čim sam došao k sebi i shvatio što sam napravio, zatražio sam oca da me vozi u policiju gdje sam sve priznao, a to sam i ponovio na tužiteljst­vu. Rekao sam da mi je žao i da se kajem zbog toga što sam učinio. Još kao dijete imao sam psihičkih teškoća koje su utvrđene. Zbog toga sam se liječio u BiH. Ja sam o tome govorio i sudskim vještacima, međutim sud tome nije pridao nikakvu važnost. U tom momentu kad sam to počinio nisam imao ni 20 godina. Žao mi je, žao mi je obitelji pokojne Kristine, svoje obitelji koja također snosi posljedice. Žao mi je što sam Kristini i njezinu djetetu oduzeo pravo na život – govorio je David Komšić pogleda uperenog u pod.

Na kraju je dodao i da bi i pokojnoj Kristini htio poručiti koliko se srami i kaje zbog svega. Njegovo kajanje s druge strane očito nije impresioni­ralo Kristininu majku Vesnu Krupljan koja je nakon sjednice Vrhovnog suda izjavila kako je “sad prekasno za kajanje”.

– On nije nijednom rekao da mu je žao za vrijeme prvog suđenja, a sad to govori samo zato da mu smanje kaznu. Ja se nadam da će mu kazna drugostupa­njskom presudom ostati ista ili biti povećana, jer to je jedino što je nakon svega zaslužio – kazala je Vesna Krupljan čiju je kćer Komšić ubio dok su nakon večere sjedili u njezinu automobilu ispred ulaza zgrade na Prilazu sv. Josipa Radnika na zagrebačko­j Volovčici, gdje je Kristina živjela s mamom. Sa suvozačkog mjesta gdje je sjedio Komšić je Kristinu lijevom rukom pritisnuo na vozačko sjedalo kako se ne bi mogla osloboditi i micati i krenuo je ubadati, a utvrđeno je i da je Kristina u trenutku napada bila trudna s drugim muškarcem. Ništa manje stravično nije bilo ni ubojstvo koje je mjesec dana nakon Komšićeva počinio njegov vršnjak Tin Šunjerga koji je 25. ožujka 2017. u Čistoj Velikoj kraj Zadra ubio svoje roditelje. Učinio je to jer su mu prigovaral­i zbog loših ocjena i drogiranja.

Ubio majku i oca

Majku je ubio tako da joj je u automobilu ispalio hitac u potiljak, i to pred očima svog prijatelja, a nakon toga je otišao kući i također s leđa pucao u svog oca, da bi se potom s prijatelji­ma otišao zabavljati, piti i drogirati. Nepravomoć­no je osuđen na 40 godina zatvora, a baš kao i David Komšić, za vrijeme prvostupan­jskog postupka na Županijsko­m sudu u Zadru nije progovorio gotovo ni riječ. I na kraju, sudbina je htjela da se putevi te dvojice mladih ubojica na neki način baš u četvrtak donekle isprepletu na Vrhovnom sudu gdje je, osim u slučaju Komšić, održana i sjednica vijeća u slučaju Šunjerga. Vijeće je i u slučaju Šunjerga raspravlja­lo o svim činjenicam­a ubojstva te odlučivalo o žalbama na presudu za taj teški zločin. U oba slučaja suci izvjestite­lji iznijeli su dosadašnji tijek postupka, a u tom izvještaju navedeno je koji su dokazi izvedeni na strani obrane i optužbe te što su utvrdili prvostupan­jski sudovi. Nakon toga, suprotstav­ljene strane, tužiteljst­vo i obrana, elaboriral­i su svoje žalbe, a može se pretpostav­iti da su i u slučaju Komšić i u slučaju Šunjerga u žalbama naglasci stavljeni na njihovu mladost, odnosno na činjenicu da im se sudilo kao odraslima, a ne prema Zakonu o sudovima za mladež. Koja je strana u argumentac­iji žalbi bila uspješnija, znat će se za mjesec do dva.

 ??  ?? godina zatvora dobio je Komšić zbog ubojstva Kristine Krupljan DVOJICA MLADIĆA
godina zatvora dobio je Komšić zbog ubojstva Kristine Krupljan DVOJICA MLADIĆA
 ??  ?? godina dobio je Šunjerga zbog ubojstva majke i oca
godina dobio je Šunjerga zbog ubojstva majke i oca
 ??  ?? za svoje brutalne zločine ukupno su dobila 70 godina zatvora
za svoje brutalne zločine ukupno su dobila 70 godina zatvora
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia