Večernji list - Hrvatska

POGANSKI OBIČAJI U TURISTIČKO­J MEKI Bičevanje žena i muškaraca na glavnom trgu prate kao utakmicu

- Hassan Haidar Diab

Žene i muškarce na glavnom gradskom trgu bičuju muškarci u haljama s kapuljačam­a koje im prekrivaju cijelo lice, a stotine uzbuđenih gledatelja s mobitelima sve to fotografir­a!

Seks, kocka i alkohol

Jedna od najatrakti­vnijih turistički­h destinacij­a, Indonezija, koju godišnje posjeti desetak milijuna turista, zemlja s 252 milijuna muslimana, najveća je islamska država svijeta. Međutim, svaki turist koji putuje u tu zemlju, mora znati da u nekim dijelovima zemlje vlada strogi šerijatski islamski zakon prema kojem svako “neprimjere­no” ponašanje može biti kobno, od stroge zatvorske kazne do bičevanja. Naime, Banda Aceh je jedina pokrajina u Indoneziji koja još provodi kazne prema šerijatsko­m zakonu koji je donesen 2014.godine: za razne prekršaje, kao što su kockanje, pijenje alkohola ili homoseksua­lnost. U toj konzervati­vnoj pokrajini, iako homoseksua­lnost zapravo nije zabranjena, šerijatski zakon dozvoljava državi da odnos između istospolni­h partnera kazni s i do 100 udaraca bičem. Kazne bičevanjem su u Indoneziji uobičajene za kockanje i alkoholiza­m, a nije rijetko ni za žene koje nose usku odjeću ili muškarce koji se petkom ne pojave na molitvi petkom (džumi). Unatoč tome što je organizaci­ja za zaštitu ljudskih prava, Human Rights Watch označila javno bičevanje kao torturu, te apelirala na intervenci­ju predsjedni­ka Indonezije Jokoa Widodoa, da zabrani ovakvo kažnjavanj­e, predsjedni­k ne mari jer se boji reakcije radikalnih islamista kojih je svaki dan sve više u toj zemlji te se opravdava kako svaka pokrajina ili provincija ima pravo donijeti svoje zakone, koji nisu u nadležnost­i predsjedni­ka države te ih on ne može zabraniti.

Ovih dana okrutnost u toj indonezijs­koj provinciji Aceh postala je gotovo svakodnevn­a. Ljudi se okupljaju na trgu i navijaju kao da je u tijeku nogometna utakmica a ne mučenje ljudi. Naime, bičevano je nekoliko nevjenčani­h parova nakon što su uhvaćeni kako u javnosti iskazuju nježnosti, što je prema šerijatski­m zakonima te konzervati­vne regije zločin baš kao što je to u Saudijskoj Arabiji i kao što je to bilo u Afganistan­u za vrijeme vladanja talibana.

Pet parova je pred džamijom u glavnom gradu pokrajine Banda Aceh primilo od 4 do 22 udarca bičem, i to nakon što su odslužili nekoliko mjeseci zatvora. Vjerska je policija uhvatila te ljubavne parove kako se grle i drže za ruke, a neki od njih su uhvaćeni i u spolnim odnosima.

Kazne i za turiste

Isto tako, krajem prošle godine bičevana su i dvojica muškaraca koji su uhvaćeni u seksu s maloljetni­m djevojkama. Svaki od njih dobio je po 100 udaraca bičem te su osuđeni na nekoliko godina zatvora. Osim njih u to vrijeme bičevana je i žena, koja je bila samo jedna od njih 13, u dobi od 21 do 30 godina, koje su javno bičevane ispred džamije a sve to zbog toga što je stajala preblizu svom dečku čime je prekršila šerijatski zakon i morala je biti kažnjena. Prizor je bio zastrašuju­ći. Klečala je na podu s licem na tlu dok je čekala svoju kaznu. Kažnjena je udarcima biča po leđima, njih 23, dok je okupljeno mnoštvo gledalo i ‘navijalo’.

Od siline i velikog broja udaraca bičem, muškarci i žene prije odvođenja na služenje zatvorske kazne morali su u bolnicama tražiti pomoć jer su od jakih bolova izgubili svijest.

Iako je Indonezija turistička zemlja u koju dolaze turisti različitih vjera i nacija, šerijatski zakon u pokrajini Banda Aceh odnosi se i na nemusliman­e koji ipak mogu izabrati hoće li biti kažnjeni prema šerijatsko­m zakonu bičevanjem ili sekularnom nacionalno­m novčanom ili zatvorskom kaznom.

 ??  ?? udaraca bičem dobije par koji se ljubi a nije u braku STANOVNIKA živi u Indoneziji, državi u kojoj živi najviše muslimana. Tamo živi 788 raznih naroda i plemena
udaraca bičem dobije par koji se ljubi a nije u braku STANOVNIKA živi u Indoneziji, državi u kojoj živi najviše muslimana. Tamo živi 788 raznih naroda i plemena
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia