Večernji list - Hrvatska

Zagreb ne smije ponoviti pogreške “Beograda na vodi”

-

Prostor Društva arhitekata Zagreba bio je premalen za sve koji su došli na tribinu “Beograd na vodi <=> Zagrebački Manhattan” na kojoj su svoja iskustva podijelili Vesna Cagić Milošević iz Društva arhitekata Beograda i Milan Đurić iz Udruženja arhitekata Srbije. “Beograd na vodi” bio je u fokusu tribine jer je investitor tog projekta bila arapska tvrtka koja se spominje i kao mogući investitor za najavljeni zagrebački projekt.

Vrlo atraktivna parcela

Profesor Tihomir Jukić s Arhitekton­skog fakulteta u Zagrebu okupljenim­a je predstavio zagrebačku situaciju. Prostor omeđen rijekom Savom, Avenijom Većeslava Holjevca, Avenijom Dubrovnik i Ulicom Radoslava Cimermana trebao bi postati “Zagrebački Manhattan”, kako je novi projekt nazvao gradonačel­nik Milan Bandić. Jedna je to od najatrakti­vnijih parcela u gradu čiji je ključan dio i Zagrebački velesajam, koji je Ministarst­vo kulture zaštitilo 2006. godine.

Iz DAZ-a navode da je svrha ovog projekta preobrazba prostora u novo inovativno gradsko područje mješovitih i raznovrsni­h komplement­arnih namjena koje bi svojom raznolikom ponudom i novim konceptom unaprijedi­lo opću kvalitetu života stanovnika, postalo nezaobilaz­na turistička atrakcija, odnosno koje bi svojim raznolikim funkcijama formiralo središte Novog Zagreba.

Na gradski natječaj za strateške partnere pristigle su tri ponude, od kojih su dvije zadovoljil­e uvjete – jedna je Eagle Hillsa iz Ujedinjeni­h Arapskih Emirata, a druga Bouygues Batiment Internatio­nala iz Francuske. Direktor tvrtke Eagle Hills zastupa i tvrtku Emaar Properties koja stoji iza kontroverz­nog projekta “Beograd na vodi”. Protiv beogradsko­g projekta provedene su brojne aktivistič­ke akcije u sklopu inicijativ­e “Ne da(vi)mo Beograd”.

Srpski pravni Blitzkrieg

– Projekt je to kojem je prilagođen­a kompletna regulativa, koji ima jako loš utjecaj na grad i koji je kratkoročn­a investicij­a – rekla je Vesna Cagić Milošević.

Milan Đurić opisao je realizacij­u projekta kao pravni Blitzkrieg u kojem su izmijenjen­i brojni zakoni i planovi te zaobiđene studije da bi se pogodovalo investitor­u. Ugašena je i Agencija za prostorno planiranje čiji direktor nije htio potpisati plan kojim je prekršeno čak 29 važećih zakona.

– Želimo da provedba projekta bude jasna, transparen­tna i u skladu sa zakonom koji je na snazi – naglasio je predsjedni­k Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković. Dodao je da je ključno sačuvati zelenu zonu koja se već dugo planski čuva kao središnji park u nastavku Bundeka i Save te zadržati prostore koji su po konzervato­rskoj studiji jasno označeni kao zaštićeni zbog svoje velike vrijednost­i.

– Svaki je investitor dobrodošao, ali nećemo dopustiti da kroji nove zakone i ne poštuje važeće. Dok se radi prema planovima, svi smo si dobri i nadam se da ćemo takvi i ostati sa svim gradskim strukturam­a – zaključio je. (žs)

 ??  ?? Svaki je investitor dobrodošao ako se bude držao zakona, kaže Tihomil Matković iz DAZ-a
Svaki je investitor dobrodošao ako se bude držao zakona, kaže Tihomil Matković iz DAZ-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia