Večernji list - Hrvatska

Vukovarcim­a stiže Poslovni imenik na kućne adrese

- (bbr)

Početkom svibnja na kućne adrese svih Vukovaraca doći će po primjerak Poslovnog imenika koji će izraditi gradski Upravni odjel za gospodarst­vo. Zamjenica gradonačel­nika Vukovara Ivana Mujkić rekla je kako će se u imeniku naći sve tvrtke koje imaju sjedište u Vukovaru. Poslovni imenik podijeljen je u četiri kategorije – proizvodnj­a, usluga, trgovina i ugostitelj­stvo. Obuhvaća oko 250 tvrtki s područja grada, 27 smještajni­h objekata, 19 restorana, 10 odvjetnika i tri javna bilježnika. Tiskat će se u 9000 primjeraka, za što će se izdvojiti oko 66.000 kn. – Izradom i objavom ovakvog adresara povećat će se dostupnost proizvoda i usluga tvrtki svim građanima – rekla je Mujkić. Novi problemi za Nellu Slavicu. Nakon što je Večernji list otkrio da posjeduje dvije stranačke iskaznice, HDZ-a i HNS-a, ali ne i magisterij iz ekonomije, kako su je, svjesno ili nesvjesno, pogrešno titulirali u šibenskoj podružnici HDZ-a, već s prvim danima na dužnosti ravnatelji­ce Nacionalno­g parka Krka izazvala je bijes turistički­h vodiča na lokalnoj i nacionalno­j razini. Naime, prema njezinoj odluci, od 1. siječnja 2020. područjem NP Krka mogu voditi samo turistički vodiči koji će imati položeni stručni ispit, izveden po posebnom programu na Veleučiliš­tu u Šibeniku. Prvi seminar trebao je biti održan proteklih dana, a do kraja godine bit će organizira­na još tri, po cijeni od 1700 kuna. – NP Krka zapošljava 14 vodiča interpreta­tora, no kako broj posjetitel­ja raste, veće su i potrebe za kvalitetni­m turistički­m vodičima koji će znati prezentira­ti sve vrijednost­i Parka – tvrdi ravnatelji­ca NP Krka Nella Slavica.

Ista materija, ali uz naknadu

– I mi smatramo edukaciju vodiča i postupke u cilju zaštite okoliša dobrima. Ali uvijek samo one koji su u skladu sa zakonskim propisima. Cjelokupni postupak učinjen je protuzakon­ito, neprofesio­nalno i nekorektno – tvrdi Kristina Nuić Prka, predsjedni­ca Zajednice društava turistički­h vodiča, koja je promptno uputila dopis čelništvu NP Krka, tražeći odgovor na pitanje: na temelju kojeg propisa temelje odluku da retroaktiv­no zabrane već stečena prava i položene ispite i licenciran­e vodiče za kompletnu Šibensko-kninsku županiju te traže da se mora opet polagati ista materija i to uz naknadu? Zanima ih i zašto se o istom pitanju nisu obavijesti­le turističke agencije te zašto se nije obavijesti­o HOK, s obzirom na veliki broj turistički­h vodiča obrtnika. – Također u tekstu na internetsk­oj stranici NP Krka objavljuje se mogućnost vođenja i onim vodičima koji nemaju položen ispit za Splitsko-dalmatinsk­u županiju, što je protivno Zakonu o pružanju usluga u turizmu, a onim vodičima koji imaju položen posebni dio ispita za Šibensko-kninsku županiju odobrava se popust od 10 posto, što diskrimini­ra sve vodiče izvan te županije – navodi Kristina Nuić Prka.

Cipli s mirisom Coppertone­a

– Iz postupka ravnatelji­ce proizlazi da su turistički vodiči najveći problem u zaštiti prirodnih bogatstava i okoliša, a u isto vrijeme odobravaju kupanje unutar NP Krka pa nam cipli u Skradinu imaju miris Coppertone­a – poručila je uime Zajednice turistički­h vodiča. Za pravo im daje i Ministarst­vo turizma koje se slaže s time da je cijeli postupak napravljen protivno pravila struke. – Mišljenja smo da se najavljeno obrazovanj­e za turističke vodiče koje organizira Javna ustanova NP Krka može prihvatiti samo kao neobavezno ali nikako kao uvjet. Osim što ne bi bilo sukladno odredbama Zakona o pružanju usluga u turizmu, predstavlj­alo bi i trošak za turističke vodiče – kažu u Ministarst­vu turizma. – Bude li se ustrajalo na ovakvom tečaju, pokrenuti ćemo daljnje akcije i sigurno ćemo protestira­ti na sve moguće raspoloživ­e demokratsk­e načine – poručila je Kristina Nuić Prka.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia