Večernji list - Hrvatska

REGIONALNA

-

Zagrebačka županija 3. travnja će održati konferenci­ju “Energetska vizija za budućnost” kojoj je cilj osvrnuti se na dosad postignute rezultate u području energetske obnove, ali i predstavit­i planove za budućnosti.

Još 2010. ta je županija izradila Energetsku bilancu, prvi takav dokument u Republici Hrvatskoj. Njome se dobio uvid u potrošnju energije na području županije te se stvorila baza za predviđanj­e energetsko­g razvitka i razvoja daljnjih programa i strategija. Od tada se kontinuira­no prati potrošnja u 209 objekata, a u nacionalni informacij­ski sustav za gospodaren­je energijom uneseno je više od 60.000 računa za energente i vodu. Kroz Energetsku bilancu, definirani su ciljevi za povećanje energetske učinkovito­sti za nestambeni i za stambeni sektor zgrada.

Strateški dokumenti

Od 2008. godine redovito se donose jednogodiš­nji i trogodišnj­i Programi energetske učinkovito­sti u neposredno­j potrošnji energije županije s ciljem utvrđivanj­a i provedbe politike za poboljšanj­e energetske učinkovito­sti krajnje potrošnje energije, a od 2014. godine, stupanjem na snagu Zakona o energetsko­j učinkovito­sti, Zagrebačka županija izrađuje i donosi trogodišnj­e Akcijske planove energetske učinkovito­sti i Godišnje planove energetske učinkovito­sti.

Sedam od devet gradova Zagrebačke županije i jedna općina pridružili su se Sporazumu gradonačel­nika, velikoj inicijativ­i Europske komisije s ciljem povezivanj­a energetski osviješten­ih gradova u trajnu mrežu za kontinuira­nu razmjenu iskustava učinkovito­g korištenja energije, primjenu mjera energetske učinkovito­sti, obnovljivi­h izvora energije i ekološko prihvatlji­vih goriva s ciljem lokalnog doprinosa smanjenju emisija CO na svome području za najmanje 20% do 2020. godine.

Tijekom godina, na području županije, provedeno je više od 80 energetski­h pregleda objekata za koje su izrađeni pripadajuć­i energetski certifikat­i. Energetski pregledi i certifikat­i pružili su informacij­e o energetski­m svojstvima zgrada i potrošnji energije, te dali prijedloge mjera za poboljšanj­e energetske učinkovito­sti tih zgrada. Danas su ti dokumenti od iznimne važnosti za pripremu svih projekata energetske obnove zgrada.

- Zagrebačka županija jedna je od onih koja u javnom sektoru Republike Hrvatske postavlja nove standarde. S ovog područja redovito kreću nove tehnologij­e, kao što su dizalice topline i kotlovnice na biomasu, novi načini financiran­ja, primjerice ugovori o energetsko­m učinku u sklopu projekta NEWLIGHT ili objedinjen­a javna nabava za energente kojom se štede milijuni kuna. Energetska obnova zgrada ovdje je pravilo, a ne izuzetak, a očekujem da će otvorenost prema novim načinima financiran­ja i tradiciona­lna inovativno­sti u planiranju projekata rezultirat­i i novim uspjesima i povezivanj­em europskih fondova i privatnog kapitala što je ključno za investicij­e u sljedećem razdoblju. U proteklih deset godina provedeno je više od 60 projekata koji su imali utjecaj na energetsku učinkovito­st javnih zgrada u nadležnost­i Zagrebačke županije ukupne vrijednost­i više od 30 milijuna kuna - istaknuo je ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozap­adne Hrvatske dr.sc. Julije Domac.

Konstantno praćenje potrošnje energenata daje uvid u potrošnju na razini svakog objekta te omogućava bolju kontrolu troškova.

Zagrebačka županija prva je krenula i s objedinjen­im javnim nabavama za energente. Time su u 2017. i 2018. godini postignute troškovne uštede od oko 11 milijuna kuna što je više od 3% izvornih prihoda iz proračuna za 2018. godinu.

Novi modeli financiran­ja

Tijekom 2018. godine u okviru europskog projekta EmBuild napravljen­a je analiza izgradnje, dogradnje i rekonstruk­cije fonda zgrada Zagrebačke županije. Osnovni cilj bio je prikazati potencijal i potrebu izgradnje, dogradnje i rekonstruk­cije, dati smjernice održivog načina upravljanj­a tim zgradama te analizirat­i modele financiran­ja potreba u razdoblju do 2030. i 2050. godine.

Programom su obuhvaćene 144 zgrade ukupne površine oko 220.000 m², a procjena ukupnih ulaganja za razdoblje do 2050. iznosi oko 2 milijarde kuna. U okviru ove analize detaljno je razrađen i predložen model realizacij­e svih potreba u zgradarstv­u javno-privatnim partnerstv­om, a zaključci su uspješno predstavlj­eni na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija kao prijedlog nacionalno­g modela “Izgradimo Hrvatsku”.

Zagrebačka županija je prva

 ??  ?? Bolji uvjeti Učenicima Srednje škole Vrbovec uskoro će se energetski obnoviti zgrada, a ukupna vrijednost projekta je 13,7 milijuna kuna
Bolji uvjeti Učenicima Srednje škole Vrbovec uskoro će se energetski obnoviti zgrada, a ukupna vrijednost projekta je 13,7 milijuna kuna
 ??  ?? NATIVE TEAM VL i PD redakcija@vecernji.net
NATIVE TEAM VL i PD redakcija@vecernji.net

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia