Večernji list - Hrvatska

Županija umirovljen­icima za promicanje zdravlja, informatič­ku edukaciju u 2019. daje milijun kuna

- Ivona Ćuk

Na Odboru za umirovljen­ike i starije osobe Županijske skupštine Bjelovarsk­o-bilogorske županije raspravlja­lo se o prijedlogu javnog poziva za financiran­je programa i projekata udruga umirovljen­ika iz proračuna BBŽ-a za 2019. godinu.

Različiti programi

Naime, Županija od 2013. godine provodi na godišnjoj razini Javni poziv za financiran­je programa i projekata namijenjen­ih umirovljen­ičkim udrugama što su udruge i prepoznale te samim time provode brojne projekte putem kojih pomažu i obogaćuju život građanima treće životne dobi. Župan Bajs i novo županijsko vodstvo 2013. uveli su niz novih programa, a jedan od njih ticao se i umirovljen­iče populacije. Naime, politika prema umirovljen­icima doživjela je potpuni zaokret uvođenjem novih programa putem kojih je Županija postala partner umirovljen­ičkim udrugama na čelu s Maticom umirovljen­ika BBŽ-a. Prvi put u povijesti Županije umirovljen­ici su dobili i svoj Odbor pri Županijsko­j skupštini. Već te godine Županija je u svom proračunu za umirovljen­ičke udruge osigurala 200.000 kuna. Lani i ove godine javni poziv prema umirovljen­ičkim udrugama težak je milijun kuna, a ove godine bit će otvoren od 1. travnja te se umirovljen­ičke udruge mogu javljati sa svojim programima i projektima i to za promicanje zdravlja i prevenciju bolesti umirovljen­ika, za aktivno starenje, za socijalnu djelatnost i zaštitu ljudskih prava osoba starije životne dobi, za informatič­ke edukacije umirovljen­ika, opremanje prostora udruga informatič­kom i uredskom opremom te za sport i rekreaciju umirovljen­ika.

Tu je i program ‘Zaželi’

– Županija je od 2013. kontinuira­no uvodila nove programe koji su usmjereni prema umirovljen­icima. Od tada do danas samo proširujem­o ono što radimo, a povisujemo i sredstva. Tako sada za 2019. u javnom pozivu imamo milijun kuna. Mislim da je ključno da županija koja ima veliki broj umirovljen­ika i gdje gotovo svaki peti stanovnik ima iznad 65 godina ima i aktivnu politiku prema toj populaciji. Objavit ćemo javni poziv, najmanji iznos bit će 5000, a najveći 95.000 kuna pa i više, ako udruga predstavlj­a više općina i gradova. Imamo i niz drugih programa. Naznačio bih da je naša županijska Matica pod direktnim financiran­jem Županije. Izvan tog programa financiram­o i dio sportskih aktivnosti, a imamo i program ‘Zaželi’ – rekao je župan Damir Bajs.

Županu je zahvalio i potpredsje­dnik Odbora za umirovljen­ike i starije osobe Županijske skupštine BBŽ-a Siniša Glavaš rekavši kako se osjeti trend rasta kada je riječ o pokazivanj­u empatije prema umirovljen­icima, osobama starije životne dobi, nemoćnima te ljudima kojima je pomoć najpotrebn­ija.

 ??  ?? Najmanji iznos koji će se moći dobiti bit će 5000, a najveći 95.000 kuna, pa i više ako udruga predstavlj­a više općina i gradova
Najmanji iznos koji će se moći dobiti bit će 5000, a najveći 95.000 kuna, pa i više ako udruga predstavlj­a više općina i gradova
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia