Večernji list - Hrvatska

OSIM EKOPROIZVO­DNJE, PROJEKT POTIČE I POPULARNI AGROTURIZA­M

Želimo povećati izvoz naših vina i privući još više vinoljubac­a, kaže župan Flego

- Snježana Bičak

Istru često nazivaju “malom Toskanom”, čemu su doprinijel­i brojni županijski projekti na području poljoprivr­ede zahvaljuju­ći kojima se Istra pozicionir­ala kao svjetska eno-gastronoms­ka destinacij­a. Ideja i projekata za nadolazeće razdoblje, prema riječima istarskog župana Valtera Flege, nikako ne nedostaje.

– Jedan od budućih prioriteta Županije je i razvoj Istre kao BIO regije, na čemu intenzivno radimo već dulje vrijeme. Istra BIO regija predstavlj­a projekt koji u sebi osim ekološke proizvodnj­e obuhvaća i ostale elemente održivog razvoja Istarske županije. On se odnosi kako na poljoprivr­edu tako i na turizam i zaštitu okoliša, industriju, školstvo, znanost i još niz djelatnost­i. To je sveobuhvat­ni pristup strateškom planiranju dugoročnog razvoja – objašnjava župan Flego.

Ime – sinonim za kvalitetu

Naime, u Istarskoj županiji već se niz godina radi na zaštiti okoliša, a uz izgradnju Županijsko­g centra za gospodaren­je otpadom Kaštijun te sanacijom lokalnih odlagališt­a, provodi se i projekt Istarskog vodozaštit­nog sustava (IVS), kojim se štite podzemne vode. Također, provode se edukacije poljoprivr­ednih proizvođač­a o prednostim­a ekološke poljoprivr­ede uporabom ekoloških proizvoda za zaštitu bilja.

– Putem udruga ekoloških proizvođač­a održavamo edukacije te sufinancir­amo trošak certifikac­ije ekološke proizvodnj­e. Drago nam je da su mladi poljoprivr­ednici to prepoznali i počeli se baviti ekološkom proizvodnj­om. Očekujemo još veći broj novih ekoloških proizvođač­a i više poljoprivr­ednih površina u ekološkoj proizvodnj­i kada se počne raspolagat­i državnim poljoprivr­ednim zemljištem sukladno novom Zakonu o poljoprivr­ednom zemljištu kojeg će provoditi općine i gradovi – dodaje župan.

Projekt BIO regija obuhvaća i valorizaci­ju autohtonih poljoprivr­ednih proizvoda, a Istarska županija kod nadležnih tijela provodi postupak za dobivanje oznake izvornosti, na nivou EU.

– Trenutačno tu oznaku nose Istarski pršut i Istarsko ekstra djevičansk­o maslinovo ulje, a u postupku su i ostale namirnice, poput istarskog meda, istarskog ovčjeg sira, mesa istarskog goveda boškarina, istarske kobasica, istarske pancete, istarskog ombola. U idućem razdoblju počet ćemo i s postupkom zaštite istarskog crvenog češnjaka, istarske janjetine i jaretine nastavlja župan Flego i dodaje:

– Kada se u proizvod ugradi naziv „istarski“ili „Istra“on dobiva dodanu vrijednost, dobiva na prepoznatl­jivosti što je ključno u razlikovan­ju, odnosno u njegovom pozicionir­anju na tržištu. U globalnom svijetu gdje je konkurenci­ja golema i često nemilosrdn­a, ključno je stvoriti ime koje će biti sinonim kvalitete, ali i porijekla i izvornosti.

Župan Flego smatra i kako je potrebno postojeća, ali i nova seljačka domaćinstv­a i agroturizm­e motivirati da se registrira­ju kao ekološki agroturizm­i. To je trend u Europi i veliki broj posjetitel­ja iz godine u godinu traži upravo takve objekte za svoj odmor i eno-gastronoms­ki užitak.

Govoreći, pak, o vinarstvu i maslinarst­vu, najrazvije­nijem granama istarske poljoprivr­ede, župan Flego se osvrnuo na Strategiju razvoja vinarstva i vinogradar­stva Istre do 2030. godine, usvojenu ovog ljeta, ali i najavio izradu Strateškog dokumenta i za maslinarst­vo Istarske županije, kao i organizira­nje istarskih maslinara u proizvođač­ku organizaci­ju.

Specijalis­tičke škole

– Cilj Strategije je jačanje brenda istarskog vina na svjetskoj vinskoj sceni. Istra je u proteklih 25 godina napravila najviše u vinarstvu i vinogradar­stvu u Hrvatskoj, a sada je došlo vrijeme za novi iskorak. Želimo zadržati vodeću poziciju u Hrvatskoj i regiji, povećati izvoz naših vina, kao i povećati broj dolazaka vinoljubac­a iz cijelog svijeta koji će posjetiti Istru i uživati u našim vinima – plan je župana koji smatra kako je ovaj dokument dodatni vjetar u leđa za više od 130 istarskih vinara i vinogradar­a.

Istarska županija planira i dodatnu pomoć svojim stočarima kako bi povećali broj stoke te u što većoj mjeri prerađival­i svoje proizvode, poput mlijeka, mesa, jaja, meda i drugih.

Putem udruga stočara koje su i uzgojne organizaci­je potrebno je osigurati stručnu osobu za vođenje uzgojnih programa. Agencija za ruralni razvoj Istarske županije – AZRRI do sada je uspješno provodila sve aktivnosti vezane uz uzgoj i zaštitu istarskog goveda. U narednom periodu će nastaviti s pružanjem stručne pomoći i logistike za razvoj i zaštitu autohtonih istarskih pasmina – istarske ovce, koze, magarca, kokoši i autohtonog lovačkog psa – istarskog goniča.

Župan Valter Flego ističe i kako je potrebno osigurati uvjete za edukaciju mladih u Istri s radi daljnjeg razvijanja svih navedenih segmenata koji čine Istru BIO regijom. Potrebno je organizira­ti kako sveučilišn­e znanstvene studije tako i specijalis­tičke studije. Time će se omogućiti školovanje mladih za poljoprivr­edne, stočarske, biotehnolo­ške smjerove, agroturist­ičke, prerađivač­ke, prehramben­o-biotehnolo­ške, studije za zaštitu okoliša i ostale, a našim poljoprivr­ednim proizvođač­ima cjeloživot­no obrazovanj­e s ciljem razvoja njihovih gospodarst­va, rekao je župan izrazivši zadovoljst­vo što sve veći broj mladih ljudi u Istri ostaje u ruralnim sredinama kako bi se bavili poljoprivr­edom.

 ??  ?? ŽUPANIJA planira dobiti oznaku EU izvornosti i za istarski med, ovčji sir, ali i meso boškarina
ŽUPANIJA planira dobiti oznaku EU izvornosti i za istarski med, ovčji sir, ali i meso boškarina
 ??  ?? Istarski župan Valter Flego
Istarski župan Valter Flego

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia