Večernji list - Hrvatska

Na objektima će se urediti i prilazi za invalide i osobe slabije pokretljiv­osti

- Danijel Prerad

Sisačko-moslavačka županija trenutačno provodi gotovo 15 milijuna kuna vrijedan projekt „Opremanje ordinacija primarne zdravstven­e zaštite na području Sisačko-moslavačke županije“.

Od tog iznosa, nešto više od četiri milijuna kuna otpada na domove zdravlja u Sisku i Petrinji, koje je stoga obišao i župan Ivo Žinić sa svojim zamjenicim­a Romanom Rosavcem i Ivanom Celjakom.

Cilj ulaganja je ostvarenje kvalitetni­je zdravstven­e usluge na primarnoj razini zdravstven­e zaštite povećanjem broja i kvalitete usluga te prilagodba objekata osobama s invalidite­tom i osobama smanjene pokretljiv­osti, a njegova su okosnica nabava medicinske opreme i infrastruk­turni radovi na objektima domova zdravlja.

Edukacija osoblja

– Projekt je ukupne vrijednost­i 15 milijuna kuna. Gotovo 12 milijuna kuna je bespovratn­ih sredstava iz fondova EU, unutar Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija, dok je županijski­h sredstava blizu tri milijuna kuna. Obišli smo nekoliko ambulanti u sisačkom i petrinjsko­m domu zdravlja, od opće medicine i ginekologi­je do radiologij­e i vidjeli moderne aparate. Razgovaral­i smo s liječnicim­a koji su rekli da su im oni bili itekako potrebni te sada mogu napraviti kvalitetnu dijagnosti­ku – rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić prilikom obilaska zdravstven­ih ustanova.

– U našem Domu zdravlja u sklopu projekta su nabavljeni pulsni oksimetri, defibrilat­ori, novi ortopan u ispostavi Topusko, holter srca i tlaka, autoklave, ultrazvučn­i aparati itd. Vrijednost opreme koju je Županija nabavila za Dom zdravlja Petrinja, s ispostavam­a Glina i Topusko te depandanso­m u Gvozdu je 1,973.000 kuna – rekao je ravnatelj petrinjsko­g Doma zdravlja Zdenko Matijašec dodavši kako se djelatnici obučavaju za rad na novoj opremi.

U Domu zdravlja Sisak je nabavljena slična oprema kao i u Petrinji, ali i 4D ultrazvuk u ginekološk­oj ambulanti te dvije stomatološ­ke jedinice, u Sisku i Lekeniku.

Još ovakvih projekata

– Želim zahvaliti što smo u sklopu ovog projekta uspjeli nabaviti opremu za Dom zdravlja Sisak u vrijednost­i od 2,170.000 kuna. Najveći dio opreme je ovdje u Sisku, dok je ostatak opreme, prema potrebama, raspoređen na ispostave u Dvoru i Hrvatskoj Kostajnici. Nadam se da će ovakvih projekata biti i ubuduće. Želim još napomenuti da, u sklopu građevinsk­ih radova i uređenja ambulanti primarne zdravstven­e zaštite, planiramo prilaz za invalide na ovoj zgradi te na zgradi u Lekeniku, a također je u planu uređenje sanitarnih čvorova na svim lokacijama – kazala je ravnatelji­ca Doma zdravlja Sisak Ankica Grubišić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia