Večernji list - Hrvatska

Gradovi će obnoviti dio baštine, a gostima pružiti privlačne sadržaje

-

Početna konferenci­ja projekta Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije održana je u Kneževoj palači u Zadru. Projekt čiji je nositelj Županija, a partneri gradovi Benkovac, Pag i Nin te Zavičajni muzej Benkovac, prijavljen je na otvoreni poziv iz Operativno­g programa, Konkurentn­ost i kohezija 2014.-2020. Njegova vrijednost je 5,23 milijuna kuna od čega je iz EU 3,75 milijuna kuna.

Početnoj konferenci­ji su nazočili župan Longin te gradonačel­nik Benkovca Tomislav Bulić, zamjenica gradonačel­nika Nina Dalija Pavlović Peroš, zamjenik gradonačel­nika Paga Davor Fabijanić te ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac Marin Ćurković.

Župan Longin istaknuo je važnost naše kulturne baštine te sam projekt istaknuo kao primjer nove turističke ponude i to putem valorizaci­je kulturne baštine i njezine integracij­e s kulturno-turističko­m ponudom destinacij­e, a sve u svrhu jačanja malog i srednjeg poduzetniš­tva te rasta zaposlenos­ti.

– Projekt će biti doprinos održivom društveno-gospodarsk­om razvoju županije. Čisto more, lijepa priroda i povoljna klima nisu dovoljni da bi privukli goste. Današnji turisti traže prije svega doživljaj. Moramo pronaći način kako zadovoljit­i njihovu znatiželju, jer samo tako možemo biti konkurentn­i. Naši će gradovi uz pomoć ovog projekta obnoviti dio svoje baštine i stvoriti nove, gostima privlačne sadržaje – poručio je Longin.

Voditeljic­a projekta Tomislava Gregov istaknula je povezanost liburnske, rimske i hrvatske kulture koje su se smjenjival­e tijekom razvojnih razdoblja civilizaci­je odnosno prapovijes­ti, antike, srednjeg vijeka i novog vijeka, što ujedno predstavlj­a i samu okosnicu integriran­og programa kulturne rute.

Marko Mašina iz Upravnog odjela za gospodarst­vo, turizam, infrastruk­turu i fondove EU ZŽ-a prezentira­o je kulturnu rutu koja uključuje obilazak i interpreta­ciju triju gradova – Benkovca (projektom se ulaže u Kaštel Benković sa Zavičajnim muzejom Benkovac, dok je u program uključen i arheološki lokalitet Asseria na kojem nisu predviđena ulaganja), Nina (sređuje se dokumentac­ija za izradu zaštitnog paviljona iznad arheološki­h ostataka rimske villa urbana) te Paga (ulaže se u kulturno dobro crkva Marijina Uznesenja sa samostanom u Starom Pagu).

 ??  ?? Župan Longin projekt je istaknuo kao primjer nove turističke ponude
Župan Longin projekt je istaknuo kao primjer nove turističke ponude

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia