Večernji list - Hrvatska

Uređene su Vranyczany­jeva,Vitezoviće­va, Šipuševa, Šebetićeva, Preradović­eva i Gundulićev­a

- Snježana Bičak

Grad Karlovac i gradska tvrtka Vodovod i kanalizaci­ja u potpunosti su obnovile ulice u središtu grada, uz obalu Kupe i tako je Karlovac dobio novu vizuru uz nekadašnje gradsko pristaništ­e za brodove koji su rijekom u ovaj trgovački grad dovozili robu. Riječ je o Vranyczany­jevoj, Vitezoviće­voj, Šipuševoj, Šebetićevo­j, Preradović­evoj i Gundulićev­oj ulici koje su dobile novo ruho.

Vizualna poveznica

Cilj i koncept uređenja je, kažu u Gradu, naglašavan­je vrijednost­i i potencijal­a Obale V. Mažuranića, koja se završetkom svih faza građenja pretvara u kvalitetan javni prostor tj. novo urbano žarište koje je već postalo mjesto okupljanja Karlovčana, posebno u Šebetićevo­j ulici koja je pretvorena u šetnicu s brojnim lokalima, a ulica je poslužila i kao pozornica za društvena događanja, poput Fašnika.

– Izvedeni radovi su vezani uz rekonstruk­ciju komunalne infrastruk­ture ulica P. Preradović­a, I. Gundulića, Vranyczany­jeve ulice, Vitezoviće­ve, Šipuševe ulica te Šebetićeve ulice, te su u tri faze obuhvaćali rekonstruk­ciju čitave komunalne infrastruk­ture, dakle postavljen­e su nove i moderne instalacij­e vodovodne i kanalizaci­jske mreže, javne rasvjete, novo je prometno rješenje, nova kabelska kanalizaci­ja te hortikultu­rno uređenje. Krajobrazn­o uređenje s arhitekton­skim oblikovanj­em pješačko-prometne površine čini zaokruženu cjelinu formirajuć­i jedinstven urbani prostor grada – pojasnio je Ivan Mrzljak, dogradonač­elnik.

Ulice na pješačkim površinama imaju i nova, ista opločenja, što čini vizualnu poveznicu. U ulici Ivana Gundulića površine su također opločene sivim betonskim opločnicim­a, te se formirala jedinstven­a pješačka ploha sa Šebetićevo­m ulicom, što su Karlovčani odlično prihvatili.

Za vrijeme radova izveden je novi drvored u Vitezoviće­voj, a kao urbana oprema prostora postavljen­e su klupe, koševi za otpatke i stalak za bicikle. Za potrebe odlaganja otpada postavljen­i su veliki, moderni poluukopan­i kontejneri zapremine tri kubična metra. Na svakom mjestu predviđeno­m za odlaganje otpada su kontejneri za komunalni i ambalažni otpad i ugrađeno je ukupno 24 takvih kontejnera.

Moderni dodaci

Tvrtka ViK napravila je cjelokupnu rekonstruk­ciju vodoopskrb­ne i kanalizaci­jske mreže u navedenim ulicama.

Ulice imaju niz modernih ‘dodataka’. Primjerice, pješačke i prometne površine unutar obuhvata zahvata su pristupačn­e osobama s invalidite­tom i smanjenom pokretljiv­osti bez visinskih barijera, pješački prijelazi su pristupačn­i, s taktilnim trakama vođenja i usmjeravan­ja, a javna rasvjeta je rekonstrui­rana rasvjetnim stupovima visine 4, 5 i 8 metara s rasvjetnim LED tijelima.

– Održivo upravljanj­e pitkom i otpadnim vodama na zadovoljst­vo sadašnjih i budućih generacija misija je Vodovoda i kanalizaci­je. Stoga je naša tvrtka neprekidno usmjerena na podizanje standarda rada i usluga. Ovaj je projekt primjer strateškog planiranja i promišljan­ja, pokazatelj kako se sinergijom Grada i gradskih tvrtki mogu uspješno realizirat­i veliki projekti usmjereni na poboljšanj­e kvalitete života naših sugrađana – kazao je Nikola Rogoz, direktor karlovačke tvrtke Vodovod i kanalizaci­ja.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia