Večernji list - Hrvatska

“Bezvlašće” u ženskom tenisu: 14 pobjednica na prvih 14 turnira

- Anton Filić

Sjajan niz partija na bogatom WTA turniru u Miamiju Australka Ashleigh Barty zaokružila je pobjedom u finalu nad četvrtom nositeljic­om Čehinjom Karolinom Pliškovom sa 7:6 (1), 6:3 i tako je nakon točno 100 minuta igre došla do trofeja, 1000 bodova i novčane nagrade od 1,354.010 američkih dolara. Najveći je to uspjeh 22-godišnje Australke iz Ipswicha (gradić u blizini Brisbanea) i njezin ukupno četvrti naslov u karijeri. U ponedjelja­k će prvi put ući u top 10 ženskog tenisa, preciznije – bit će deveta (+2). Pliškova će doći na četvrto mjesto (+3), ali ona je od onih koje su već bile i na prvom mjestu.

Ispred je samo Osaka

– Bila su to nevjerojat­na dva tjedna u Miamiju. Ponosna sam na svoj tim i sebe kako smo prošli kroza sve to. Znala sam da će u finalu mnogo toga ovisiti o ishodu prvog seta i zato sam u toj dionici uistinu zapela – kazala je Australka koja je tako uzvratila Pliškovoj za lanjski poraz u osmini finala US Opena.

Barty ima zanimljivu biografiju, ona je naime nakon US Opena 2014. napustila tenis i dvije je godine nije bilo na WTA Touru. Za to je vrijeme igrala i to vrlo uspješno kriket, što je njezina druga sportska ljubav. Njezina ženska ekipa iz Brisbanea čak je osvojila i naslov australski­h prvakinja. Također uživa u čitanju, igranju videoigara te u ribolovu.

Na listi tenisačica do 23 godine, za koje se smatra da predstavlj­aju budućnost svjetskog tenisa, Barty sada zauzima drugo mjesto. Ispred nje je samo Naomogu pobjedom u finalu nad četvrtom nositeljic­om Čehinjom Karolinom Pliškovom sa 7:6 (1), 6:3 došla je do trofeja u Miamiju i osvojila 1000 bodova mi Osaka, koja vodi i u ukupnoj konkurenci­ji, a naša Donna Vekić je sedma i to joj je do sada najbolji plasman u toj kategoriji.

Svojim uspjehom u Miamiju Barty je, uz ostalo, nastavila nesvakidaš­nji niz koji ove godine prati WTA turnire. Prvih 14 turnira osvojilo je 14 različitih tenisačica, što se u povijesti ženskog tenisa još nikad nije dogodilo: Shenzhen je osvojila Ukrajinka Sabaljenka, Auckland Njemica Georges, Brisbane Katarina Pliškova, Sydney Čehinja Kvitova, Hobart Amerikanka Kenin, Australian Open pripao je Japanki Osaki, u Hua Hinu najbolja je bila Ukrajinka Jastremska, u St. Petersburg­u Nizozemka Bertens, u Dohi Belgijka Mertens, u Dubaiju Švicarka Benčić, u Budimpešti Belgijka Van Uytvanck, u Acapulcu Kineskinja Wang, a u Indian Wellsu Kanađanka Andreescu.

Mnogi na to “bezvlašće” u ženskom tenisu ne gledaju pozitivno (“to samo pokazuje da nema vrhunskih tenisačica”, kažu), no Australka ne misli tako.

– Vrh ženskog tenisa prilično je izjednačen, a posljednji­h godina dobili smo na dubini tako da imamo mnogo tenisačica koje

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia