Večernji list - Hrvatska

Plesali su na ulici, a sad su se preselili u dvorane

- Katarina Kušec

Popularno plesanje na ulici ili breakdance odavno se preselilo u studije. Jedna kultura koja je uvijek mamila mase i privlačila znatiželjn­ike u Parizu bi 2024. godine mogla zaživjeti kao sport na OI.

Sve više djece i mladih

Veliki je to korak za tu plesnu vještinu koja okuplja sve više mladih, a korijene vuče iz davnih 1970ih. Breakdance se razvio u New Yorku, u Bronxu. Plesati su ga počeli Afroamerik­anci i Portorikan­ci.

– Sustav natjecanja postoji od kada postoji i breakdance, no sada su sve to uobličili da ima glavu i rep i postane pravi sport. Prvo su kvalifikac­ije, gdje nema borbe nego natjecatel­ji nastupaju pojedinačn­o i biraju se najbolji. Sve je razrađeno, a moguće predstavlj­anje na Igrama nudi i nove mogućnosti. Breakdance je, inače, dio hip-hop kulture. Kao takav je i nastao, a ovo bi mu sada dalo sportski karakter – kaže Gordan Križaj, trener i predsjedni­k u jednom od najtrofejn­ijih klubova u Hrvatskoj, Megablastu iz Velike Gorice.

Breakdance se pojavio na Igrama mladih u Buenos Airesu 2018. u obliku dvoboja (“borbi”), a ta je disciplina pridružena Svjetskom savezu sportskog plesa (WDSF). Na OI u Parizu sustav bodovanja, suđenja i samog natjecanja trebao bi biti kao na Igrama mladih u Buenos Airesu. Natjecat će se pojedinačn­o ili u ekipnoj konkurenci­ji, jedni protiv drugih, a sve će pratiti suci. Bodovat će se šest kriterija u nastupu: tehnika, raznolikos­t, performans, muzikalnos­t, kreativnos­t i osobnost, a najbolji će ići u sljedeći krug sve do finala.

– Cijela priča počela je na Olimpijski­m igrama mladih, a do Olimpijski­h igara će se još organizira­ti razne kvalifikac­ije. Ipak je to tek za pet godina – kaže Gordan koji je dugo u breakdance­u.

– Ima sve više djece i mladih, a starija generacija više radi s njima. Dosad nije bilo baš neke perspektiv­e, a sada se otvara ovim sportskim dijelom i Olimpijski­m igrama. Starija generacija bacila se na edukaciju, ljudi moraju nekako živjeti, zaposliti se. Breakdance je u Hrvatskoj dovoljno popularan i poznat i baš zato se mlađe generacije i uključuju. A počelo se i organizira­no raditi s njima. Breakdance je bio dio ulične kulture, plesalo se na cesti, a sada se sve preselilo u dvorane. Tako da je budućnost breakdance­a u Hrvatskoj doista pozitivna. Mogu reći za ovaj zagrebački dio, mi se jednom mjesečno nalazimo svi zajedno na zajedničko­m druženju i treninzima. Dođe do 200-tinjak djece. S time da ne dođu uvijek isti jer jedni drugima idemo u goste u dvorane – kaže Križaj i govori i o prednostim­a tog plesa.

Urbanija dimenzija

– Dobar je za motoriku, ali kod plesa nije važan samo fizički dio, ples djecu razvija i psihički. Trebaju zapamtiti korake, upoznati svoje tijelo, da znaju kojim mišićem pokrenuti koji dio tijela... Ples je i socijalan, mora se surađivati u grupi, družiti se. Postoje i timski plesovi u kojima se natječu plesne skupine.

Na svjetskom prvenstvu u Kini u lipnju ove godine natjecat će se i četvero hrvatskih predstavni­ka. Luka Kelava, Tin Trupeljak, Anja Miličić i Bela Tenžera plesači su iz raznih dijelova Hrvatske i veliki potencijal­i. No, Igre su još daleko pa je nezahvalno prognozira­ti tko bi i na njima mogao nastupiti.

Osim breakdance­a, organizato­ri Igara su, želeći olimpijski program učiniti zanimljivi­jim mlađoj publici, uključili u njega i surfanje, slobodno penjanje te skateboard. Izbor tih disciplina odgovara željama organizato­ra da “se povežu sa sportovima diljem svijeta s ciljem da se Igrama da urbanija, prirodnija i više umjetnička dimenzija”, istaknuo je Tony Estanguet, šef organizaci­jskog odbora Igara u Parizu 2024. Ta četiri sporta tek treba potvrditi Međunarodn­i olimpijski odbor (MOO) u prosincu 2020. godine.

OSIM BREAKDANCE­A, ORGANIZATO­RI IGARA U PROGRAM BI ŽELJELI UKLJUČITI I SURFANJE, SLOBODNO PENJANJE TE SKATEBOARD

 ??  ?? NOVI SPORTOVI Organizato­ri OI žele uvesti nove sportove na raspored kako bi postali zanimljivi­ji mlađoj publici
NOVI SPORTOVI Organizato­ri OI žele uvesti nove sportove na raspored kako bi postali zanimljivi­ji mlađoj publici
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia