Večernji list - Hrvatska

U projektu Eureka, među 605 testiranih, otkrili 110 darovitih učenika u STEM području

- Vedran Balen

konferenci­jom u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije zaključen je 966.000 kuna vrijedan projekt “Eureka – rad s darovitom djecom”, financiran iz Operativno­g programa učinkovito­sti ljudskih potencijal­a Europskog socijalnog fonda. Riječ je o prvom projektu takve vrste u Hrvatskoj, usmjerenom na otkrivanje darovitih učenika i razvijanje njihovih potencijal­a, posebno u STEM (znanost, tehnologij­a, inženjerst­vo i matematika) te ICT području (informacij­ske i komunikaci­jske tehnologij­e).

U sklopu projekta testirane su visoke kognitivne sposobnost­i učenika, razina kreativnos­ti i osobine ličnosti odnosno motivacija.

Kvalitetan individual­ni rad

– Među 605 testiranih učenika, detektiran­o je 110 darovitih u STEM području. Za njih je razvijeno 110 individual­nih kurikula. Formiran je tim od 60 učitelja i profesora te pet stručnih suradnika koji su prošli četverodne­vnu edukaciju, a u suradnji s profesorim­a osječkog Filozofsko­g fakulteta izrađen je i priručnik za nastavnike – rekla je v.d. pročelnica za obrazovanj­e, sport i kulturu Anica Vukašinovi­ć.

Kako je istaknuto, projekt “Eureka” omogućio je kvalitetan i individual­an rad s darovitom djecom, jer je postojeći sustav prilagođen prosječnim učenicima. Rad s darovitom djecom uspješno rješava sustavno identifici­ranje i individual­izirani rad s darovitom djecom.

Odabirom učenika i odgojno obrazovnih djelatnika u deset škola BPŽ-a i nastavkom aktivnosti iz prijašnjih projekata slične tematike (STEM genijalci) ojačani su kapaciteti projektnih partnera za prepoznava­nje i rad s darovitim učenicima u STEM i ICT područjima znanosti (preduvjet za njihov akademski razvoj).

– Iznenađen sam konačnim rezultatom i brojem darovite djece. Mislim da je ovakvo fokuZavršn­om siranje na darovite velik socijalni napredak, to su nova znanja, podizanje kapaciteta. Drago mi je da je ovim projektom stvorena platforma na kojoj možemo graditi dalje – istaknuo je zamjenik župana Damir Mirković.

Projekt provodila Županija

Rezultati identifika­cije poslužit će kao smjernice za izradu web-portala za darovite učenike, nastavnike i stručne suradnike kao i individual­iziranih programa za darovite učenike. Projekt je provodila Brodsko-posavska županija s partnerima - šest srednjih i četiri osnovne škole.

 ??  ?? ZAVRŠNOM KONFERENCI­JOM u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije zaključen je 966.000 kuna vrijedan projekt “Eureka - rad s darovitom djecom”
ZAVRŠNOM KONFERENCI­JOM u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije zaključen je 966.000 kuna vrijedan projekt “Eureka - rad s darovitom djecom”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia