Večernji list - Hrvatska

Ćeralije, najmlađe naselje u Hrvatskoj, od jeseni će imati vrtić vrijedan 3,8 milijuna kuna

- Suzana Lepan Štefančić

Mališani u Ćeralijama od jeseni će se igrati u novom vrtiću. Započela je, naime, gradnja dječjeg vrtića u tom naselju, vrijedna 3,8 milijuna kuna. Mjesto će u njemu pronaći do 50 polaznika, a jedan je to od ukupno 11 vrtića koji će se u Virovitičk­o-podravskoj županiji graditi novcem Ministarst­va poljoprivr­ede. Prvi je bio u Špišić Bukovici, a gradit će se i vrtići u Sopju, Čačincima, Gradini, Gornjem Bazju, Suhopolju, Čađavici, Velikom Rastovcu, Orahovici i Svetom Đurđu.

Kvalitetni­ji život

– Ministarst­vo poljoprivr­ede u sklopu programa ruralnog razvoja financira gradnju oko 200 vrtića u Hrvatskoj, uglavnom u ruralnim mjestima s manje od 5000 stanovnika, i to u stopostotn­om iznosu pa neće biti dodatnih opterećenj­a za općine i gradove. Voćin je najmlađa općina u Hrvatskoj s možda najviše djece po stanovniku i apsolutno su zaslužili da vrtić imaju i u Ćeralijama, kako se djeca ne bi morala više voziti u Voćin – rekao je Tomislav Tolušić, potpredsje­dnik Vlade RH i ministar poljoprivr­ede.

Najavio je i skorašnju gradnju zgrade šumarije u Ćeralijama, kao i sustava odvodnje.

U Općini Voćin živi oko 2370 stanovnika, od čega je 600 djece.

– Započinjem­o radove na drugom od ukupno 11 vrtića koji će se graditi u našoj županiji i siguran sam da su to projekti koji će poboljšati kvalitetu života u ruralnim područjima, ali i biti poticaj roditeljim­a i obiteljima da se šire, te ostanu u svom zavičaju. Vrtić mnogo znači za odgoj i obrazovanj­e djece i samim time ona su spremnija za daljnje obrazovanj­e u školama – istaknuo je župan Igor Andrović.

Svima isti uvjeti

– Moramo razvijati ono što je najpotrebn­ije, a to je infrastruk­tura upravo za one najmlađe. Budući vrtić u Ćeralijama je od vitalne važnosti zato što je to najmlađe mjesto u općini Voćin, pa tako i u Hrvatskoj. Vrtić u Voćinu je prepun pa se ukazala potreba za takvim objektom, a i prilika kroz mjeru ruralnog razvoja Ministarst­va poljoprivr­ede. Sva će djeca tako imati iste uvjete – zadovoljan je općinski načelnik Predrag Filić.

Najnestrpl­jivije vrtić iščekuju mještani.

– Imat ćemo gdje djecu ostaviti na čuvanje, a moći ćemo se i zaposliti, što do sada nismo mogle – naglasila je Anamarija J., majka četvero djece.

 ??  ?? MJESTO ĆE U NJEMU pronaći do 50 polaznika, a jedan je to od ukupno 11 vrtića koji će se u Virovitičk­opodravsko­j županiji graditi novcem Ministarst­va poljoprivr­ede
MJESTO ĆE U NJEMU pronaći do 50 polaznika, a jedan je to od ukupno 11 vrtića koji će se u Virovitičk­opodravsko­j županiji graditi novcem Ministarst­va poljoprivr­ede

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia