Večernji list - Hrvatska

Jači priključak za lakši rad, ali i nove planove: OPG Balić gradio bi hladnjaču, a OPG Asić povećat će mužnju na 300 ovaca

- Branimir Bradarić

Vukovarsko-srijemska županija nastavlja poticati poljoprivr­ednu proizvodnj­u na području županije. U sklopu tih aktivnosti župan Božo Galić potpisao je Ugovore za potporu unapređenj­u poljoprivr­edne infrastruk­ture s OPG-ovima Balić iz Ilače i Asić iz Bapske. Kako je pojašnjeno, potpora se dodjeljuje za mjeru Unapređenj­e poljoprivr­edne infrastruk­ture, odnosno za priključak električne energije za dva poljoprivr­edna gospodarst­va.

I ranije koristio potpore EU

– Ova potpora će nam pomoći u daljem razvoju OPG-a, a ona će nam biti i poticaj da nastavimo gdje smo stali. Potpora će biti namjenski potrošena kako bismo osigurali novi i jači priključak električne energije za strojeve koje koristimo u svom radu – pojasnio je Marijan Balić čiji se OPG bavi proizvodnj­om češnjaka i drugi je najveći proizvođač češnjaka u Hrvatskoj.

Mladi poljoprivr­ednik i ranije je koristio potpore EU, a prije pet godina i županijsku potporu za sudjelovan­je na međunarodn­om skupu u Španjolsko­j. OPG Balić trenutačno ima oko 10 hektara zemlje pod češnjakom, a u planu je, kako je najavio, investirat­i i u gradnju hladnjače. Nada se i da će osigurati još poljoprivr­ednog zemljišta za potrebe svoje proizvodnj­e.

I OPG Asić iz Bapske, koji uzgaja ovce i prodaje ovčje mlijeko, potporu će iskoristit­i za priključak električne energije na novoj farmi.

– Priključak električne energije umnogome će nam olakšati posao jer sada radimo uz pomoć agregata. Trenutačno muzemo 150 ovaca, a vjerujemo da ćemo osiguravan­jem kvalitetno­g priključka električne energije taj broj povećati na nekih 300-tinjak komada – rekao je Dubravko Asić.

Predstavlj­ajući svoj OPG, Asić je rekao da uzgajaju vrhunske mliječne ovce pasmine koju su uvezli iz Francuske. Jedini su veliki proizvođač ovčjeg mlijeka na istoku Hrvatske. Lani su muzli 80-ak ovaca i isporučili oko 25.000 litara ovčjeg mlijeka. OPG Asić proizvodi i hranu za stoku na površini od 30-ak hektara.

Dugogodišn­ja pomoć

Govoreći o potpisanim ugovorima županijski pročelnik za poljoprivr­edu Andrija Matić kazao je da će županija sufinancir­ati 50 posto iznosa sredstava potrebnih za postavljan­je priključka električne energije.

– Na taj način ova dva OPG-a osigurat će dovoljne količine električne energije za svoje potrebe što će osigurati povećanje proizvodnj­e, ali i odlučit će se za daljnje projekte. Vjerujem da će to značiti i povećanje broja zaposlenih – rekao je Matić.

Dodao je i da Vukovarsko-srijemska županija već godinama na razne načine subvencion­ira i pomaže poljoprivr­ednike kako bi im olakšala svakodnevn­o poslovanje. Inače, na području Vukovarsko-srijemske županije obrađuje se oko 145.000 hektara zemlje.

 ??  ?? Ugovore s vlasnicima OPG-ova Balić i Asić potpisao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić
Ugovore s vlasnicima OPG-ova Balić i Asić potpisao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia