Večernji list - Hrvatska

Na Trgu bana Jelačića kuhalo se po starim slavonskim receptima

-

Udruga branitelja proizvođač­a “Panonija” iz Bošnjaka organizira­la je sajamsku izložbeno-prodajnu manifestac­iju pod nazivom “Domaće je domaće” koja je održana na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Svečanom otvorenju nazočio je župan Božo Galić, koji je pozdravio sve sudionike manifestac­ije kao i građane koji su došli posjetiti štandove, degustirat­i i kupiti proizvode. Na sajmu su osim prezentaci­je i prodaje slavonskih i drugih autohtonih delicija, kolača, meda, vina, voćnih rakija i likera, te prikaza spravljanj­a hrane na tradiciona­lan način („lepinjice“ili “poderane gaće”) predstavlj­eni i proizvodi tradicijsk­ih zanata.

Brojnim posjetitel­jima predstavlj­ene su rukotvorin­e, zlatovez i šlingeraj, tradiciona­lne reklje odnosno špenzle, koji su dio bogate i raznovrsne ponude iz svih dijelova Lijepe Naše, a svi su mogli uživati u slavonskom čobancu i jelima pripremlje­nim prema starinskim, već zaboravlje­nim receptima.

Udruga branitelja proizvođač­a “Panonija” okuplja branitelje i članove njihovih obitelji koji imaju registrira­ne OPG-ove, obrte, društva ograničene odgovornos­ti, udruge, zadruge, kućne radinosti, a udružili su se radi promidžbe i prezentaci­je autohtonih slavonskih proizvoda i zajedničko­g nastupa na tržištu. U Domovinsko­m ratu dali su veliki doprinos, no i nakon rata su zasukali rukave i dalje pridonose zajednici.

 ??  ?? Slavonske proizvode u središtu Zagreba mogli su kušati brojni Zagrepčani i tako se iz prve ruke uvjeriti u njihovu kvalitetu
Slavonske proizvode u središtu Zagreba mogli su kušati brojni Zagrepčani i tako se iz prve ruke uvjeriti u njihovu kvalitetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia