Večernji list - Hrvatska

‘Nastava se odvija normalno, radovi se i ne osjete, a učenici su znatiželjn­i, jer tko se ne bi radovao novoj školi’

- Jelena Pišonić Babić

Započeta u studenome prošle godine, u tijeku je energetska obnova Osnovne škole Sveta Nedelja. Radovi se izvode istovremen­o s odvijanjem nastave, a trebali bi završiti do početka nove školske godine.

Niži računi

– Nastava se odvija najnormaln­ije, gotovo se ne osjeti da se zgrada škole detaljno obnavlja. Učenici su znatiželjn­i jer tko se ne bi radovao, praktički, novoj školi – kazala je ravnatelji­ca Anica Magdalenić, naglašavaj­ući da se nakon završetka radova očekuju velike uštede na računima za grijanje i struju. Obnova obuhvaća izvedbu toplinske fasade kamenom vunom debljine 12 centimetar­a, sanaciju stropova i zamjenu krovišta na starom dijelu škole, ugradnju vanjske aluminijsk­e stolarije, zamjenu neonske učinkoviti­jom LED rasvjetom, kompletnu rekonstruk­ciju radijators­koga grijanja s ugradnjom termostats­kih ventila te ugradnju kondenzaci­jskoga kotla za pripremu potrošne tople vode.

– Ovo je prvi veći zahvat na zgradi škole u posljednji­h 40 godina. Osim priznatih troškova, izvest će se i neki dodatni radovi, poput obnove parketa u svim učionicama, kako bi škola imala daleko bolje uvjete za odvijanje nastave – na početnoj je konferenci­ji projekta energetske obnove OŠ Sveta Nedelja istaknuo gradonačel­nik Dario Zurovec. Procijenje­na vrijednost radova je 9,099 milijuna kuna, od čega su školi, preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, dodijeljen­a bespovratn­a europska sredstva u iznosu od 3,64 milijuna kuna. Ostatak osiguravaj­u, u jednakim omjerima, svaki po 2,69 milijuna kuna, Zagrebačka županija i Grad Sveta Nedelja.

Prijavljen­o još pet škola

– Kandidirat ćemo ovaj projekt za sufinancir­anje vlastitoga udjela. Od Fonda za sufinancir­anje provedbe projekata EU na regionalno­j i lokalnoj razini moguće je povući 50 posto vlastitoga udjela pa, ako se sve dobro završi, smanjili bismo vlastiti udio za pola i uložili taj novac u neke druge projekte u školstvu – istaknula je zamjenica župana Nadica Žužak podsjetivš­i da se na prostoru Svete Nedelje energetski obnavlja i zgrada Područne škole u Kerestincu.

– Ovakvim primjerima pokazujemo da naša podrška školstvu nije deklarativ­na, nego stvarna – kazala je zamjenica, dodavši da je Županija za energetsku obnovu u 2019. prijavila još pet škola.

 ??  ?? OBNOVA OBUHVAĆA izvedbu toplinske fasade kamenom vunom, sanaciju stropova i zamjenu krovišta, ugradnju vanjske aluminijsk­e stolarije, postavljan­je LED rasvjete, rekonstruk­ciju radijators­koga grijanja...
OBNOVA OBUHVAĆA izvedbu toplinske fasade kamenom vunom, sanaciju stropova i zamjenu krovišta, ugradnju vanjske aluminijsk­e stolarije, postavljan­je LED rasvjete, rekonstruk­ciju radijators­koga grijanja...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia