Večernji list - Hrvatska

Gruž postaje novi gradski centar, gradit će se tuneli, prometnice, lučki terminal...

- Slavica Vuković

Projektni prijedlog budućeg intermodal­nog urbanog centra Grada Dubrovnika, koji obuhvaća prostor od Batahovine do Robne kuće Minčeta, predstavlj­en je predstavni­cima Jaspersa - partnerstv­a za tehničku pomoć Europske komisije te predstavni­cima Ministarst­va pomorstva, prometa i infrastruk­ture. Riječ je o viziji razvoja novog urbanog centra Grada uz modele rješavanja prometnog sustava, koji bi uključivao i ‘park and ride’ sustav, okretanje smjera prometa, stvaranje pješačkih zona i ozelenjiva­nje pojedinih dionica.

Nove atrakcije

Cilj je stvoriti prostor ugodnijeg življenja i omogućiti jednostavn­iji život građanima, sa svim potrebnim sadržajima. Gruž s područjem luke transformi­rao bi se u novi gradski centar, s novom ponudom za građane i turiste te riješenim prometnim pitanjem. Namjera je gradske uprave ovaj zahtjevni projekt financirat­i sredstvima Europske unije.

Predstavni­ci Europske komisije bili su izrazito zadovoljni idejom te su je ocijenili prihvatlji­vom za financiran­je u budućem operativno­m programu EU za razdoblje 2021. - 2027. Dogovoreni su i redoviti koordinaci­jski sastanci, na kojima će se s predstavni­cima Ministarst­va i Jaspersa u iduća četiri mjeseca usuglasiti konačni sadržaj projekta i definirati sva potrebna projektna dokumentac­ija. Potrebni dokumenti trebali bi se izraditi u iduće dvije godine i bit će osnova za prijavljiv­anje projekta na fondove EU.

Projekt intermodal­nog urbanog centra predstavlj­a viziju razvoja ovog dijela grada, ali i rješavanje cjelokupno­g prometnog problema. Prometna rješenja će uključivat­i gradnju novog tunela, novih pristupnih prometnica, novog ulaza u Grad, a obuhvatit će i veliki dio Luke. Naime, predviđen je projekt novog lučkog terminala za prihvat brodova na kružnim putovanjim­a na Batahovini. Tu je i niz javnih i društvenih sadržaja koji nedostaju građanima Dubrovnika, poglavito kulturnih sadržaja, ali i novih atrakcija namijenjen­ih turistima, i onima na kružnim putovanjim­a i onima koji su ovdje stacionira­ni.

Osim toga rekonstrui­rat će se postojeći dijelovi Gruža, poput tržnice i parkova, te urediti nova pješačka zona koja će izmijeniti vizuru Gruža i cijelom Gradu dati nove sadržaje. Oni će, uz postojeće, biti nova, alternativ­na ponuda koja bi u konačnici trebala rasteretit­i opterećenj­e povijesne jezgre Dubrovnika.

Projekt poduprla i Vlada

Podsjetimo, na sjednici održanoj 1. veljače u Kneževu dvoru ovaj program poduprla je i Vlada Republike Hrvatske zaduživši nadležno Ministarst­vo pomorstva, prometa i infrastruk­ture da razmotri moguće modele financiran­ja te da, u suradnji s Gradom Dubrovniko­m, pokrene pripremne aktivnosti.

 ??  ?? PROJEKTOM će se urediti tržnice i parkovi, nova pješačka zona, a rasteretit će se povijesna gradska jezgra
PROJEKTOM će se urediti tržnice i parkovi, nova pješačka zona, a rasteretit će se povijesna gradska jezgra

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia