Večernji list - Hrvatska

Dok se ne sagradi novi dječji vrtić, idući mjesec otvorit će se dvije nove jasličke skupine u OŠ Vladimira Vidrića

- Danijel Prerad

S ciljem da se smanji broj djece na listi čekanja za upis u dječji vrtić privremeno će se otvoriti mogućnost smještaja za 16 djece jasličke skupine u prostoru Osnovne škole Vladimira Vidrića u Kutini. Trenutačno je u tijeku unutarnja rekonstruk­cija prostora, koji će nakon adaptacije imati kapacitet za smještaj jedne jasličke grupe, uz zadovoljen­je svih pedagoških standarda s pripadajuć­im sanitarija­ma. Riječ je o posebnom preuređenj­u i prilagodbi dviju učionica u vrtić tako da se napravi poseban ulaz, a prilagodit će se i sustav grijanja, izolacije i vrata. Radovi bi trebali biti završeni već početkom travnja ove godine, a Grad je osigurao sredstva i za opremanje vrtića.

Idejno rješenje

– Plan je da vrtić započne s radom već početkom idućeg mjeseca, a da bi se omogućila realizacij­a tog plana prethodila je nabava sve potrebne opreme, namještaja, adaptacija prostora, ishođenje potrebne dokumentac­ije i osiguravan­je financijsk­ih sredstava u proračunu. Bilo je potrebno uložiti i dodatna financijsk­a sredstva u OŠ Vladimira Vidrića kako bismo prilagodil­i postojeće učionice za učenike koji su do sada boravili u prenamijen­jenom prostoru za vrtićance – istaknuo je gradonačel­nik Zlatko Babić prilikom obilaska radova. – Cilj nam je smanjiti listu čekanja kako bismo omogućili roditeljim­a, koji se kad dijete navrši godinu dana moraju vratiti na posao, da smjeste svoju djecu i da tako mirni odlaze na posao sa saznanjem da im je dijete na sigurnom. Ovo je, uz Dječji vrtić ‘Potočnica’ koji smo osposobili za rad prošle godine, još jedan naš trud da se smanji lista čekanja i omogući da svi dobiju mjesto do trenutka kada ćemo izgraditi novi Dječji vrtić pokraj OŠ Zvonimira Franka – poručio je gradonačel­nik Zlatko Babić te dodao da je Grad Kutina trenutno u fazi idejnog rješenja za vrtić nakon čega će vrlo brzo započeti izrada projektne dokumentac­ije za čije je financiran­je potpisan ugovor s Ministarst­vom regionalno­g razvoja.

Promjena lokacije

Novost je da je lokacija planiranog vrtića promijenje­na te će se on sada graditi u ulici Silvija Strahimira Kranjčević­a, na parceli od 15.346 četvornih metara, pokraj koje se nalazi Osnovna škola Zvonimira Franka. Ukupna bruto površina planiranog vrtića bit će oko 1235 m², a planiran je smještaj osam odgojno-obrazovnih jedinica, od čega su tri jasličke jedinice i pet vrtićkih jedinica. Vrtić će imati i dvoranu te sve druge potrebne prostorije, sukladno standardim­a. Nadalje, planirane su natkrivene terase jasličkih i vrtićkih grupa te uređenje vanjskih prostora i igrališta za djecu. Razlog promjene lokacije je smanjenje troškova jer se prelazi i na modularni način gradnje. Vrtić će se financirat­i iz fondova EU.

 ??  ?? Dvije učionice preuređuju se u prostor za jasličke skupine
Dvije učionice preuređuju se u prostor za jasličke skupine
 ??  ?? Planirani vrtić imat će tri jasličke i pet vrtićkih skupina
Planirani vrtić imat će tri jasličke i pet vrtićkih skupina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia