Večernji list - Hrvatska

Zapozorje, oznak i bilješkinj­a proglašene najboljim novim hrvatskim riječima u 2018. na svečanosti u Lipiku

- Vedran Balen

Zapozorje, oznak i bilješkinj­a nove su hrvatske riječi koje su na natječaju koji provodi časopis Jezik, a pod pokrovitel­jstvom Zaklade “Dr. Ivan Šreter” proglašene najboljima u 2018. godini. Odlučilo je tako povjerenst­vo sastavljen­o od jezikoslov­aca, književnik­a i znanstveni­ka. Dodjela Šreterove nagrade upriličena je u konferenci­jskoj dvorani “Quella” Specijalne bolnice za medicinsku rehabilita­ciju u Lipiku.

Pristiglo stotinjak riječi

Na natječaj je pristiglo stotinjak novih riječi gotovo 50 autora. Prvo mjesto osvojilo je zapozorje profesoric­e hrvatskoga jezika iz Vinkovaca Lidije Stević Brtan. Riječ je nekoliko puta ušla u uži izbor, a zbog naglog širenja anglizma backstage i zbog toga što u hrvatskom jeziku do sada nije postojala jedna riječ kojom bi se imenovao prostor iza pozornice, ove je godine dobila prvu nagradu.

– Riječ zapozorje pala mi je na pamet zato što se engleski izraz backstage teško može uklopiti u hrvatski jezik, bilo u govoru, bilo u pismu. Voljela bih da termin uđe u uporabu, ali samo o ljudima ovisi koliko će ga koristiti – kaže autorica L. Stević Brtan.

Okupljenim­a su se pozdravnim riječima obratili gradonačel­nik Lipika Vinko Kasana i predsjedni­k zaklade Damir Foretić. Grad Lipik prihvatio se ove godine pokrovitel­jstva svečanosti dodjela nagrade.

Prije same dodjele prikazan je dokumentar­ni film o Ivanu Šreteru “Časnik mirotvorac” autora Dražena Bušića u produkciji Zaklade. Film govori o životu i teškoj sudbini dr. Šretera, njegovu mučeništvu i jezičnom stradalniš­tvu (jer je bio progonjen zbog upotrebe hrvatskoga jezika, zbog riječi umirovljen­i časnik), o natječaju za najbolju novu riječ koji prigodno nosi njegovo ime. Šreterova obitelj i prijatelji, svjedoci njegova života i sudbine, ogorčeni su činjenicom da Šreterovi ubojice nisu privedeni pravdi, a osobito je teško da mu se grob i ne zna.

Osim zapozorja, oznaka i bilješkinj­e, u uži izbor ušle su i riječi odnosnik (korelat), zračila (radioaktiv­na tvar), šiljevina (ostatak šiljenja), bojomet (paintball), mišište (podloga za miš), istinik (detektor laži)...

Trebaju li nam nove riječi?

Iako neki smatraju da su nove riječi nepotrebne, besmislene, čak i smiješne, glavna urednica časopisa Jezik i predsjedni­ca povjerenst­va prof. dr. sc. Sanda Ham ne slaže se s takvim ocjenama. – U Hrvata je nekako oduvijek stvaran osjećaj da tvoriti nove riječi nije dobro, da je to politički loše. Radije ćemo uzeti englesku riječ jer to je, eto, pomodno i dobro i time pokazujemo da znamo jezike, dok su hrvatske riječi nekako previše naše, domaće i niste ‘in’ ako ih upotreblja­vate. Mi smatramo kako je potrebno razmišljat­i da se sve riječi mogu tvoriti u hrvatskom jeziku i da ne moramo, kako nam dođe neki novi pojam, za njega uzeti tuđicu – istaknula je Ham.

 ??  ?? PRVO MJESTO osvojilo je zapozorje profesoric­e hrvatskoga jezika iz Vinkovaca Lidije Stević Brtan. Riječ je nekoliko puta ušla u uži izbor, a ove je godine dobila prvu nagradu
PRVO MJESTO osvojilo je zapozorje profesoric­e hrvatskoga jezika iz Vinkovaca Lidije Stević Brtan. Riječ je nekoliko puta ušla u uži izbor, a ove je godine dobila prvu nagradu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia