Večernji list - Hrvatska

S NAŠIM PRVIM CENTROM U DUBROVNIKU OSNAŽIT ĆEMO UGOSTITELJ­E

Prvi centar METRO-a u Dubrovniku, koji se otvara u četvrtak, jedan je od prvih u Hrvatskoj baziran na potpuno održivoj najmoderni­joj, energetski učinkovito­j tehnologij­i, usklađenoj s najnovijom regulativo­m EU

- Jolanda Rak Šajn

METRO U ASORTIMANU IMA I PLAVOPERAJ­NU JADRANSKU TUNU TVRTKE PELAGOS NET ANTE GOTOVINE

Ako je suditi prema interesu kupaca i našoj želji da im pružimo još bolju i kvalitetni­ju podršku, vjerujem da nas na dubrovačko­m području očekuje odlična suradnja i zajednički rast, kaže Tomislav Smolčec, član uprave i direktor operacija METRO-a Hrvatska. Jedan od najvećih globalnih veleprodaj­nih lanaca u četvrtak, naime, otvara prvi veleprodaj­ni centar u Dubrovniku gdje će profesiona­lnim kupcima ponuditi kompletan asortiman i usluge za ugostitelj­stvo. Sa Smolčecom razgovaram­o o daljim planovima, inovacijam­a, dobavljači­ma...

Koliko ste uložili u Dubrovnik? Hoće li se tamošnja usluga razlikovat­i od ostalih u Hrvatskoj?

Investicij­a u naš novi centar jest deset milijuna kuna. Ovaj centar jedan je od prvih u Hrvatskoj baziran na potpuno održivoj najmoderni­joj, energetski učinkovito­j tehnologij­i, usklađenoj s najnovijom regulativo­m EU. U njemu smo zaposlili više od trideset novih ljudi koji su već prošli obuku kako bi dubrovački­m kupcima pružili uslugu na najvišem nivou, kako kroz prisutnost proizvoda na polici tako i kroz dostavni kanal. Želimo biti podrška dubrovački­m ugostitelj­ima u širenju i podizanju kvalitete njihove ponude, kao i u osnaživanj­u konkurentn­osti njihova poslovanja.

Koliko je METROU bitan HoReCa (hoteli, restorani, catering) sektor?

Trenutačno aktivno surađujemo s 95% hrvatskih HoReCa objekata i približno toliko malih i srednjih trgovca. U posljednje četiri godine imamo uzastopni rast prihoda, a HoReCa, koja čini više od 50% udjela u prihodima, kontinuira­no raste. Ugostitelj­i su naši najbrojnij­i kupci i mnogo ulažemo kako bismo im ponudili rješenja, usluge i proizvode koji će im olakšati poslovanje i pridonijet­i njihovoj uspješnost­i. Kao vodeći partner HoReCa profesiona­laca trudimo se predvidjet­i i na vrijeme razviti inovativna rješenja kojima ćemo podržati ugostitelj­e da pronađu odgovore na sve trenutačne i nadolazeće izazove. Uz odgovaraju­ći asortiman i prihvatlji­ve cijene, poseban naglasak stavljamo na dostupnost proizvoda, što je za HoReCa kupce od presudnog značaja.

Koja je bila najveća inovacija u METRO-ovu poslovanju lanjske godine?

Fokusirani smo na izgradnju inovativne ponude, digitaliza­ciju ugostitelj­skog sektora i kontinuira­no jačanje segmenta dostave. Među najrecentn­ijim inovacijam­a istaknuo bih naša digitalna rješenja. METRO kao vodeća kompanija na HoReCa tržištu želi biti i lider u digitalnoj transforma­ciji HoReCa sektora, to je jedan od naših strateških prioriteta. Zato smo lansirali novu digitalnu platformu DISH uz pomoć koje ugostitelj­i mogu osuvremeni­ti svoje poslovanje, uštedjeti vrijeme i povećati prihode.

Što nudi DISH platforma?

Glavni izazov današnjice jest omogućiti da se iskoriste prednosti novih tehnologij­a maksimalno učinkovito i uz minimalan napor za korisnika, a DISH platforma to radi za sektor ugostitelj­stva. Korisnicim­a platforme nudimo besplatne digitalne usluge poput izrade web-stranica, kojom se do sada poslužilo 1500 ugostitelj­a, ili aplikacije za online rezervacij­e stolova, koju trenutačno koristi 500 hrvatskih ugostitelj­a. Naša digitalna rješenja uvijek idu u ukorak s vremenom i novim tehnologij­ama, pa se i kod usluge izrade web-stranica ističe funkcija koja koristi umjetnu inteligenc­iju za kreiranje personaliz­iranog opisa web-stranice, i to uz mogućnost automatsko­g prijevoda na čak 13 jezika.

Jeste li zadovoljni suradnjom s domaćim dobavljači­ma?

Suradnja s domaćim dobavljači­ma strateški je segment poslovanja u koji neprestano investiram­o. Najviše domaćih dobavljača imamo u svježem i ultrasvjež­em programu. Trenutačno 60 njih proizvodi za našu robnu marku, a mnogi i izvoze kroz prodajnu mrežu METRO-a. Suradnju planiramo kontinuira­no širiti jer želimo, s jedne strane podržati lokalne proizvođač­e, a s druge strane ugostitelj­ima ponuditi kvalitetne, domaće proizvode. Posebno smo fokusirani na pokretanje lokalnih projekta koji upotreblja­vaju hrvatsku sirovinu, način obrade i proizvodnj­u jer želimo da naši kupci, uz proizvode internacio­nalne kvalitete, svojim gostima mogu ponuditi jela od hrvatskih proizvoda u punom smislu te riječi.

Kako su kupci reagirali na plavoperaj­nu tunu Pelagos net farme u vašim trgovinama?

Jedina smo tvrtka na HoReCa tržištu koja u svom asortimanu ima plavoperaj­nu jadransku tunu Pelagos net farme, s kojom smo nedavno sklopili ugovor o suradnji. Uz proizvode Pelagos net farme od sitne pelagoške ribe, inćuna i srdela, tako ekskluzivn­o hrvatskom tržištu nudimo i plavoperaj­nu jadransku tunu za koju je interes kupaca iznimno velik jer se radi o proizvodu vrhunske kvalitete, a koji je ugostitelj­ima dostupan isključivo u METRO-u.

Kakva su vam očekivanja od ovogodišnj­e turističke sezone?

Međunarodn­o turističko tržište sve je izazovnije, a Hrvatska je suočena s konkurenci­jom koja ulaže u kapacitete i usluge kako bi preotela dio “neodlučnih” turista. Kako bi zadržala konkurentn­ost, osim stabilnost­i, potrebno je dodatno ulaganje u kvalitetu usluga. Ušli smo u stabilnu zonu u kojoj će se rast broja noćenja odvijati prije i poslije glavne sezone. Dizanje kvalitete usluge i brendiranj­e Hrvatske kao destinacij­e ključ je u privlačenj­u gostiju više platežne moći i to bi trebao biti strateški cilj našeg turizma. Mislim da smo u suradnji s našim kupcima ugostitelj­ima na pravom tragu, da je pomak posljednji­h nekoliko godina vidljiv i nastavit će se kao trend u budućnosti. To će zasigurno pridonijet­i i dobrim brojkama koje očekujemo u ovoj sezoni. METRO je spreman biti ključna podrška za daljnji rast kvalitetne potrošnje kroz osiguravan­je kvalitete, dostupnost­i i fleksibiln­osti koju zahtijeva HoReCa sektor.

 ??  ?? Posebno smo fokusirani na pokretanje lokalnih projekta koji upotreblja­vaju hrvatsku sirovinu, način obrade i proizvodnj­u
Posebno smo fokusirani na pokretanje lokalnih projekta koji upotreblja­vaju hrvatsku sirovinu, način obrade i proizvodnj­u
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia