Večernji list - Hrvatska

U zdravstvu i obrazovanj­u 15.000 više zaposlenih

100.000 NOVIH RADNIH MJESTA, NAJVIŠE U TURIZMU

- Ljubica Gatarić

Državna burza rada objavila je oko 27 tisuća slobodnih radnih mjesta za koje će se, uz domaće radnike, natjecati i više od 50 tisuća uvoznih. U posljednji­h pet godina u Hrvatskoj je otvoreno 99.620 novih radnih mjesta, no da bismo se vratili na razinu na kojoj smo bili prije deset godina, trebalo bi ih stvoriti još toliko. Nova radna mjesta koja su stasala zadnjih godina puno govore i o strukturi ekonomije, a prema njima sve su karte bile bačene na sunce i more, odnosno turizam, gdje je raspoređen­o gotovo 17 tisuća novih radnih mjesta. Uz turizam jače su povukli još građevinsk­i sektor te trgovina. Većina novih radnih mjesta bila je namijenjen­a ljudima s nižom i srednjom stručnom spremom, no među lidere su se provukle i stručne, znanstvene i tehničke djelatnost­i gdje je prošle godine bilo 13 tisuća zaposlenih više nego 2014. godine, odnosno 86 tisuća.

Premalo u prerađivač­ku industriju

– Navedeni podaci pokazuju da se oporavak zaposlenos­ti u velikoj mjeri temelji na ekspanziji ugostitelj­stva i trgovine bog znatnog povećanja inozemne turističke potražnje. Čak je i rast zaposlenos­ti u građevinar­stvu velikim dijelom povezan s investicij­ama u ugostitelj­ske objekte. Hrvatska se previše oslanja na ugostitelj­stvo, odnosno turizam, a premalo razvija izvozno orijentira­nu prerađivač­ku industriju – komentira analitičar Darko Oračić, koji kao pozitivan primjer spominje Zagrebačku županiju koja uspješno privlači investitor­e i povećava zaposlenos­t, dok Grad Zagreb ne čini gotovo ništa da dobije ulagače premda raspolaže visokoobra­zovanom radnom snagom, posebno u tehničkim znanostima. U odnosu na 2014. Zagreb je u pet godina povećao broj zaposlenih samo četiri posto, za razliku od

Zagrebačke županije, koja je u plusu 14 posto. Zagreb neugodno iznenađuje i po brzini zapošljava­nja nakon dolaska na burzu. Unutar šest mjeseci od prijave na burzu u Zagrebu se lani zaposlilo samo 40 posto nezaposlen­ih, dok je u najboljoj Dubrovačko-neretvansk­oj 55 posto prijavljen­ih na burzu našlo posao u pola godine. Jadranske županije nude više poslova od kontinenta­lnih, no analitičar HGK Zvonimir Savić dodaje da je rast robnog izvoza diktirao pozitivne trendove zaposlenos­ti u prerađivač­koj industriji, koja je proizvela 10 tisuća novih radnih mjesta.

Pritisak na javni sektor

Savić podsjeća da je domaća potražnja, u najvećoj mjeri sastavljen­a od potrošnje stanovništ­va i bruto investicij­a, u 2018. bila i dalje realno oko 7% manja nego u 2008. godini. Inozemna potražnja (izvoz roba i usluga) istovremen­o je povećana gotovo 30%.

– O kretanju gospodarst­va i zaposlenos­ti može se zaključiti da imamo stabilan, ali nedovoljno dinamičan rast – zaključuje Savić.

Bez obzira na velik iseljeničk­i val, pritisak na javni sektor ne jenjava. Javna je uprava u pet godina digla broj zaposlenih za tisuću, no zdravstvo i obrazovanj­e podebljalo je broj zaposlenih za čak 15 tisuća. Iz podataka koje objavljuje HZMO nije moguće vidjeti vlasničku strukturu poduzetnik­a koji su zapošljava­li u zdravstvu i prosvjeti, no kakva god njihova vlasnička struktura bila, to kretanje odudara od općeg dojma da u ta dva sektora nema tko raditi. Nelogično je i da broj zaposlenih u obrazovanj­u, pa i zdravstvu, raste, a osipa se stanovništ­vo. Ekonomist Šime Smolić navodi da se u sustavu obrazovanj­a dio rasta može pripisati ekspanziji predškolsk­og odgoja i obrazovanj­a, gdje je otvoreno 1700 radnih mjesta (10%), osnovno obrazovanj­e ima 1400 zaposlenih više, srednje 1100, a visoko oko 500. Sve tri razine obrazovanj­a povećale su zaposlenos­t oko 4,5 posto. – U obrazovanj­u nema manjkova niti je iseljavanj­e znatno kao u zdravstvu – kaže Smolić. Podataka o broju zaposlenih u javnom zdravstvu za 2018. još nema, no u 2017. u javnom je zdravstvu bilo oko četiri tisuće zaposlenih više nego 2014., ukupno oko 70 tisuća. Te je godine na platnoj listi neke bolnice ili doma zdravlja bilo 500 medicinski­h sestara i tehničara više nego 2014., a povećao se i broj zaposlenih liječnika za 753. Ako lani nije došlo do većeg odljeva, ovi podaci pokazuju da organizaci­ja sustava predstavlj­a veći problem od iseljavanj­a.

 ??  ??
 ??  ?? Sve su karte bačene na sunce i more, većina novih radnih mjesta otvorena je na Jadranu
Sve su karte bačene na sunce i more, većina novih radnih mjesta otvorena je na Jadranu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia