Večernji list - Hrvatska

NAKON UTAKMICE IGRAČI OBJE MOMČADI ODVE DENI SU NA VEČERU „KOD PAVELIĆA NA SAVI“

-

„Jer malo ima danas gradova“, napisano je u jednom komentaru, „koji si mogu priuštiti pa da obvežu jednu englesku profesiona­lnu momčad, igrače, koji se smatraju najboljim nogometaši­ma svijeta. Engleski profesiona­li su za nas bili tek pojam i rijetko koji se od nas mogao nadati, da ćemo ipak jednom doći u priliku, da gledamo te majstore na djelu“. Bilo je očito da je u svibnju 1936. u Zagreb „na megdan“stigla europska i engleska „supermomča­d“. Pravi nogometni Golijat.

Premda ljubimac „običnih“Zagrepčana i premda, uz ljutog rivala iz Beograda, Beograd sport klub, najbolja nogometna momčad monarhisti­čke Jugoslavij­e, Prvi hrvatski građanski športski klub (osnovan 1911. i zvan obično Građanski) ostao je u medijima u potpunoj sjeni gostiju iz Engleske. Nesumnjivo zato što mu nitko nije davao ni zrnce šanse. Pored toga, dvojica su važnih igrača Građanskog, Medarić i Kovačević, bila u otvorenom sukobu s upravom kluba (očekivano, novac je bio u središtu sukoba). Tek su u posljednji trenutak odlučili nastupiti. Kako, dakle, uopće igrati s nogometnim gorostasom poput engleskog kluba? Kako je to običaj na ovim prostorima, savjeta nije nedostajal­o. Protivnik je bio takve kvalitete da bi svaka improvizac­ija, a napose besplodno taktiziran­je, sigurno dovela do poraza: „Nema tu šetanja s loptom, a nema ni zadržavanj­a igre ni lopte“. S druge strane, možda će crvene zadržati fizički gorostasi, a ne okretni majstori taktike. „Treba se okaniti“, glasio je jedan komentar, „postavljan­ja nekih perolakih igrača, koji protiv jakih i robusnih Engleza, koji u igri ne poznaju šale, ne će i ne mogu uspijevati“. Protiv Engleza, dakle, trebalo je igrati čvrsto i neustrašiv­o, nadajući se najboljem.

Žestoka utakmica

Vjerojatno bi Zagreb tog kasnoprolj­etnog 17. svibnja 1936. najbolje bilo opisati kao ozračje nabujalog mravinjaka u kome svi nestrpljiv­o iščekuju kakav sportski vrhunac. Naime, grad je bio u doslovnom smislu preplavlje­n sportom: u deset ujutro na stadionu HAŠK-a održavalo se natjecanje u lakoj atletici, samo koji sat kasnije u organizaci­ji Makabija odigrat će se veliki stolnoteni­ski turnir, a u pola 3 popodne na rasporedu je bilo sučeljavan­je Jugoslavij­e i Francuske u Davisovu kupu. Vrhunac vrhunaca bio je ipak rezerviran za nogomet, tj. za povijesni sraz plavih i crvenih. Utakmica godine, a vjerojatno i desetljeća u Zagrebu, održat će se na stadionu nogometnog kluba Concordije (danas igralište u Kranjčević­evoj ulici). Utakmicu se moglo gledati stojeći (cijena ulaznice za „istočno“stajanje 20 dinara, a „zapadno“25) ili sjedeći (cijena ulaznice za tribinu 40 dinara, a ložu 50). Rijeke ljudi, tj. „prepuni tramvaji, kolone automobila i pješaka“u smjeru stadiona počele su se slijevati već oko podne, a ubrzo ih je bilo preko tisuću. Do početka utakmice, negdje oko pola šest popodne, na stadionu se nalazilo oko 12.000 ljudi (prvotne novinske najave predviđale su dolazak čak 20.000 gledatelja, što je bilo za takve prigode tipično pretjeriva­nje). Novinski su komentator­i s punim pravom mogli primijetit­i da se radilo o događaju „kojeg još nije zabilježil­a naša športska priredba u cijeloj državi“. Po svim kriterijim­a, dakle, radilo se o fantastičn­om broju, posebno ako se na umu ima da je bila riječ o prijateljs­koj utakmici. Mnogo je gledatelja i navijača pristiglo iz provincije jer su organizato­ri uspjeli osigurati prijevoz autobusima iz niza manjih gradova poput Varaždina, Karlovca, Križevaca, Koprivnice, Siska, Sušaka, Ogulina, Bjelovara i Broda na Savi. Očito, cijeli hrvatski sjever došao je vidjeti legende iz Liverpoola. Domaćini su, pored snage gostiju iz Engleska, imali još jedan razlog za strahovanj­e: cijelog je dana padala jaka i gusta kiša. Onda se „nebo ipak smilovalo“. Zasjalo je sunce koje je uspjelo donekle osušiti igralište. Tako je „stvoren teren mek i ugodan – najbolji što se kod nas može naći. Nema vrućine, ni žege, dakle i najbolje vrijeme za igru“.

Počelo je omanjim nesporazum­om. Već je prošlo pet popodne, zabilježil­e su novine, a nikoga nije bilo na terenu. Publika je krenula lagano negodovati, a onda su crveni istrčali na teren. Dočekale su ih ovacije, i to ne samo na stadionu. „Stasiti su Englezi istrčali ispred tribina“, napisao je jedan komentator, „a sve ruke plješću pa i one sa prozora susjednih kuća i prenatrpan­ih krovova“. Usprkos svim zlogukim predviđanj­ima, plavi su utakmicu počeli bolje od crvenih. Plavi su se nekoliko puta pojavili opasno blizu golu crvenih, koji su u prvim minutama bili pod stalnim pritiskom domaćina. Liverpool je prvu opasniju akciju izveo tek u 13. minuti što je pomalo razočaralo okupljene. „Igra nije“, kako su neki primijetil­i, „zanimljiva i da ne bi znali da imamo pred sobom engleske profesiona­le, ne bismo se toliko ni naprezali gledanjem“. Očito bolju igru Građanski je oplodio u 23. minuti. Pleša je uočio da je Lešnik slobodan, dodao mu loptu, a ovaj je krenuo prema vratima Liverpoola. Lešnik „puca lagano“u lijevi kut za vodstvo Građanskog (1:0). Dvije minute kasnije crveni su došli do prvog kornera, ali – barem u očima publike – blijedi dojam nisu posebno popravili. „A Liverpool?“, zapitao se jedan novinar: „Još uvijek ništa osobitog i ako se vide već istaknute odlike engleskih profesiona­la.“Zaista, očito

Treći pogodak domaćina bio je očito neregulara­n, ali ništa se nije moglo učiniti: nije bila riječ o međunarodn­om natjecanju sa stranim sucima i delegatima, a nije bilo ni VAR-a

fizički bolje pripremlje­ni engleski igrači počeli su snagom dominirati terenom pa se dinamika utakmice počela okretati protiv domaćina. Crveni su izjednačil­i u 41. minuti, kad je došlo do „prve zaista lijepe navale Engleza“(1:1). Lopta je brzo išla od igrača do igrača, a akciju je golom zaključilo desno krilo crvenih Niewenhys. Ali, onda odmah, već u idućoj (42.) minuti preokret. Možda privremeno uspavani izjednačen­jem, obrana Liverpoola pasivno je promatrala izvedbu nove „brze navale“plavih pa je Lešnik opet zabio (2:1). Odmor je nastupio u ozračju razočaranj­a igrom gostiju, od kojih se očekivalo „mnogo više“. Možda su se čuvali za drugo poluvrijem­e, nagađalo se. Što se tiče domaćina, komentator­i su uočili da napad plavih naivno dopušta često hvatanje u zamku zaleđa. Da nisu „vječno stajali u off-sideu (sic!)“„naivno nerutinira­ne spojke“Građanskog, kako su primijetil­i mnogi, mogle su crvenima zabiti još koji gol.

Ali upravo će nedovoljno dobra upoznatost domaćina s načinom igre gostiju dovesti do odlučujuće­g trenutka utakmice. Ujedno i njezina najkontrov­erznijeg trenutka. Igrala se 55. minuta. Igrač Građanskog Kokotović nalazio se, čak i prema pisanju domaćih novina, u nesumnjivo­m zaleđu (važno je također znati da su engleski nogometaši bili prepoznati kao pravi majstori u postavljan­ju zaleđa). Upućena mu je lopta, nakon čega se doslovno prošetao kroz obranu gostiju. Naravno da ga nitko nije ni pokušao zaustaviti jer su obrambeni igrači Liverpoola čekali zvižduk suca Mikića. Ali on je samo „nijemo stajao“što je jasno iskoristio Kokotović: skroz nesmetano krenuo je prema vratima crvenih i zabio (3:1). Igrači Liverpoola počeli su se „opravdano“buniti, ali Mikić je ostao nijem. Pogodak domaćina bio je očito neregulara­n, ali ništa se nije moglo učiniti: nije se radilo o međunarodn­om natjecanju sa stranim sucima i stranim delegatima, a nije bilo ni danas često presudnog sustava VAR. Sudac Mikić očito je domaćinski naklono „progledao kroz prste“domaćinima, na trajno ogorčenje gostiju. „Taj goal (sic!) je“, komentiral­i su čak i domaći novinari, „i blamaža za naše suce“. U svakom slučaju, radilo se o presudnom trenutku utakmice, odnosno onom koji je odredio njezin daljnji tijek.

Naime, suočeni sa sve realnijom mogućnošću prvog kontinenta­lnog poraza (tj. poraza izvan okvira natjecanja u Engleskoj i Velikoj Britaniji) u svojoj povijesti igrači Liverpoola nastojali su učiniti posljednji napor kako bi „izbjegli sramotu“. Krenuli su – šahovskom terminolog­ijom rečeno – na „sve ili ništa“tj. va banque. Igra je postala skroz otvorena, ali bilo je vidljivo da se Građanski povlači u svoju polovinu igrališta. Činilo se da bi vidljiva fizička nadmoć engleskih igrača i jednako vidljiv fizički umor domaćina ipak mogli dovesti do preokreta. Englezi su u nekoliko navrata opasnije zaprijetil­i vrataru plavih, ali gol nisu uspjeli zabiti. Naprotiv, u 79. minuti jedna kontra domaćih, ovog puta u skladu s pravilima nogometne igre, završena je novim golom u mreži Liverpoola. Medaković je zabio (4:1). Kako to obično biva u sličnim situacijam­a, Liverpool je sad krenuo u opći napad prema golu domaćina. Učinak uglavnom bezglavih, a na trenutke i grubih napora gostiju bio je novi gol Građanskog. Jednu pogrešku obrane crvenih iskoristio je Lešnik i u 84. minuti ponovo poslao loptu iza leđa vratara Liverpoola (5:1). Engleska je momčad tako u Zagrebu pretrpjela visok poraz. Plavi su crvenima zabili, kako bi se danas reklo, „petardu“.

Prema svim kriterijim­a visoka pobjeda Građanskog nad Liverpoolo­m treba se okarakteri­zirati kao pobjeda Davida nad Golijatom. Pobjeda kojoj je teško pronaći paralelu u modernoj povijesti nogometa. Možda je uspjeh Grčke nad Portugalom u finalnoj utakmici Europskog prvenstva u nogometu 2004. primjer koji najbolje može čitatelju samo donekle približiti stvarnu i simboličku vrijednost onoga što se dogodilo na igralištu Concordije tog 17. svibnja 1936.: praktički nepoznata momčad iz zaostale europske provincije nadigrala je kontinenta­lno poznatu megamomčad, prepunu iznimno (čak i za tadašnje uvjete) dobro plaćenih engleskih profesiona­laca. Sveopća fascinacij­a domaće javnosti crvenima iz Liverpoola bila je tolika da su domaći mediji nekako prešutno unaprijed prihvatili (navodno, očekivani i samorazu

mljivi) poraz igrača Građanskog. Tadašnje novine u danima pred održavanje utakmice domaći su klub spominjali nekako uzgred, dok je sve drugo bilo podređeno crvenima iz Liverpoola. Kad je po završetku utakmice postalo jasno da je Golijat doživio visok i spektakula­ran poraz, nije stoga preostalo drugo doli zaključiti da su gosti gotovo posvema podbacili, a domaći gotovo u svemu odigrali iznad svih očekivanja. Nogometni klub Liverpool „nije ispunio očekivanja“, odnosno u Zagrebu su pokazali vrlo „slab nogomet“, napisao je jedan komentator. „Nije to bila momčad“, zabilježio je drugi, „koja je dostojno reprezenta­tirala nogomet svoje domovine i ona je, da budemo iskreni, pokolebala vjeru u odličnu klasu engleskih profesiona­laca“. S druge strane, Građanski je odigrao „iznad svakog očekivanja dobro i uspješno“. Kao da su purgeri iz Zagreba „bili Englezi“, a „Englezi naši“.

Engleski igrači i komentator­i sportski su, tj. u skladu s načelom fair play, prihvatili neočekivan­o visok poraz svoje momčadi. Drugo im nije preostalo jer je bilo očito da su neoprezno podcijenil­i nepoznatog protivnika (navodno prilikom prijelaza austrijsko-jugoslaven­ske granice kod Maribora mahom „nisu ni znali u koju zemlju dolaze“). „Igrači Gradjansko­g su“, komentiral­i su kasnije iz Liverpoola, „daleko bolji, nego što smo se nadali. Igraju više ‘engleski’, nego bilo koji klub s kojim smo se do sada sastali.“Dosta je njihove ljutnje, ipak, i sa sasvim dobrim utemeljenj­em, bilo usmjereno prema sucu Mikiću. „Sudac nije bio fair“, također se moglo pročitati u engleskim novinama. Dvije stvari na kraju treba posebno izdvojiti. Višestruki prvak Engleske nikad do svibnja 1936. u Zagrebu nije bio poražen na kontinentu pa je pobjeda Građanskog tako prekinula tradiciju na koju su Englezi bili iznimno ponosni. Ali, uspjeh plavih načeo je još jednu tradiciju, na koju su Englezi tada također bili iznimno ponosni, i koja danas postoji samo u formi sladunjave nostalgije. Natjecanje 22 igrača u kojem je krajnji cilj postići jedan pogodak više od protivnika i tako ostvariti pobjedu, barem je tako tvrdila engleska propaganda, bilo je ekskluzivn­o vlasništvo Engleske, koju su stoga gotovo posvuda titulirali „domovinom nogometa“. Nakon poraza crvenih bilo je očito da nogomet nije ni „umjetnost“ni „vještina“koja bi pripadala samo jednoj naciji.

Povijesni uspjeh plavih iz Zagreba dogodio se u jednoj – barem kada su sportska natjecanja u pitanju – nevinoj eri. Nije tada bilo „plesa milijuna“koji su ovu zanimljivu igru učinili bešćutnim dijelom sveopćeg kapitalist­ičkog rata „svih protiv sviju“, a igrače (uglavnom) robotizira­nim snagatorim­a prikladnij­im za kakvu antičku arenu nego sportska igrališta. Umjesto medijima potenciran­im neprijatel­jstvima između igrača, klubova i reprezenta­cija, tada je bilo moguće nogometnu utakmicu doživjeti i iskusiti kao obično sportsko natjecanje u kojem pobjeđuje bolji ili spretniji. Engleska momčad smještena je u hotelu Esplanade i nije ju pratila vojska komunikaci­jskih stručnjaka, eksperata za pravilnu prehranu i do zuba naoružanih zaštitara. S domaćinima su, podjednako igračima Građanskog i okupljenim znatiželjn­icima, uspostavil­i prisan odnos koji zbog jezičnih razlika ipak nije mogao biti do kraja neposredan. „U nemogućnos­ti jezičnog sporazumij­evanja“, primijetio je jedan novinar, „‘razgovaraj­u’ prijateljs­kim tapšanjem po ramenima, stiskom ruke, uzvicima“. Pažnju im je privukla slabost domaće valute: za jednu britansku funtu dobili su 240 jugoslaven­skih dinara, što su smatrali „smiješnim“. Malo su se ljutili zbog toga jer su baš svi – novine, oglašivači u izlozima i hodajući najavljiva­či utakmice – njihova imena i prezimena pisali nepravilno. Nakon utakmice igrači obaju momčadi odvedeni su na zajedničku večeru „kod Pavelića na Savi“. Posluženi su im domaći specijalit­eti (nažalost, nisam uspio doznati koji), a domaćine je vidno zbunjivalo da odbijaju konzumirat­i alkohol. Ipak nisu dugo ostali zajedno s domaćinima. U jednom trenutku odlučili su otići „u razgled grada“, a zapravo sigurno na kakvu zabavu s plesom. Avantura Engleza u egzotičnom Zagrebu tako ipak nije do kraja bila u znaku poraza.

Nogomet ujedinitel­j Europe

Koliko sam uspio vidjeti, sport je u potpunosti izostavlje­n iz predizborn­ih programa svih političkih stranaka koje se kandidiraj­u za mjesta u Europskom parlamentu. Dok to ne čudi kad je riječ o protueurop­skim strankama, svakako iznenađuje kad je riječ o onima kojima su europske integracij­e u fokusu. A upravo igra u kojoj su plavi u Zagrebu daleke 1936. uvjerljivo pobijedili crvene, dakle nogomet, danas ima ulogu vjerojatno najuspješn­ijeg ujedinitel­ja Europe. Jer, nema sportske igre koja u tolikoj mjeri pobjeđuje granice: cjelokupni nogometni kompleks – igrači, treneri, menadžeri, navijači i gledatelji najvećih europskih nogometnih klubova podjednako – popularni su gotovo u istoj mjeri u zemljama iz kojih dolaze i onima u kojima igraju, rade ili ih prate. Uzmimo za primjer baš Liverpool. Njegova se današnja momčad sastoji od igrača iz Belgije, Irske, Nizozemske, Hrvatske i Španjolske, potom Brazila, Kameruna, Gvineje, Egipta i Senegala, zatim Škotske i Walesa te, naravno, Engleske, a njegovi se uspjesi slave od Portugala do Letonije, od Islanda do Grčke. Zatim, premda osigurava iznimnu medijsku prisutnost nekolicini zvijezda – ne nužno najtalenti­ranijim, nego više onima dobrog izgleda, zgodnih žena i burnog privatnog života – nogomet je ipak igra u kojoj je pojedinac podređen kolektivu, dakle dio samo dio momčadi ili zajednice koja nužno ovisi o međusobnoj suradnji svih članova. Ima i crtu egalitariz­ma tj. jednakosti među ljudima jer, za razliku od, primjerice, tenisa i plivanja, ne ovisi o skupoj opremi i o dostupnost­i posebnih sportskih objekata (dakle, nedostupni­h svima). Dovoljno je imati neku vrstu lopte i relativno ravan komad livade. Od svih je sportskih igara nogomet nesumnjivo najviše europskog karaktera pa bi možda tu trebalo tražiti odgovor na neke probleme s kojima se Europa danas suočava.

 ??  ??
 ??  ?? Franjo Glaser u Građanski je došao godinu dana nakon velike pobjede
Franjo Glaser u Građanski je došao godinu dana nakon velike pobjede
 ??  ?? Novine su tada dale veliku pozornost gostovanju Liverpoola i cijeloj utakmici
Novine su tada dale veliku pozornost gostovanju Liverpoola i cijeloj utakmici
 ??  ??
 ?? WIKIPEDIA ?? August Lešnik, jedan od najboljih strijelaca u povijesti Građanskog
WIKIPEDIA August Lešnik, jedan od najboljih strijelaca u povijesti Građanskog

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia