Večernji list - Hrvatska

Ići ću u Bleiburg, ali u privatnom aranžmanu

- Tea Romić

Predsjedni­k Hrvatskog sabora Gordan Jandrokovi­ć danas će s izaslanstv­om u Bleiburgu položiti vijence i odati počast žrtvama bleiburške tragedije i žrtvama hrvatskog križnog puta. Na središnjoj komemoraci­ji u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije u subotu će kao izaslanik predsjedni­ka Sabora ići saborski zastupnik i predsjedni­k Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskog sabora Ante Sanader.

Kako je potpredsje­dnik Sabora Željko Reiner najavio da ove godine, za razliku od prijašnjih, zbog obveza u subotu neće ići u Bleiburg, očekivalo se da će ondje kao svog izaslanika Jandrokovi­ć poslati drugog potpredsje­dnika Sabora Milijana Brkića, no izabran je Sanader. Na pitanje je li izbjegavan­je slanja Brkića poruka da se HDZ odriče svog zamjenika predsjedni­ka, premijer Andrej Plenković jučer je rekao da ne zna čemu povezivati te dvije stvari.

– Meni nije palo na pamet to što vi govorite – rekao je Plenković i dodao da Jandrokovi­ć sam bira svoje izaslanike.

Jandrokovi­ć će, pak, danas u 10 sati vijence položiti kod spomen-obilježja i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava u Teznom kod Maribora, u 11.30 kod spomen-obilježja na Bleiburško­m polju, a u 14.30 kod spomen-obilježja u Maclju. U subotu se u Zagrebu, istodobno s komemoraci­jom u Bleiburgu, održava središnji predizborn­i skup HDZ-a za izbor zastupnika u Europski parlament na kojem će sudjelovat­i i njemačka kancelarka Angela Merkel i „spitzenkan­didat“Europske pučke stranke i kandidat za novog predsjedni­ka Europske komisije Manfred Weber, pa je Jandrokovi­ć očito procijenio da je važnije da kao glavni tajnik stranke podrži kandidate HDZ-a na europskim izborima i ugosti Merkel, nego da ide u Bleiburg. Zato u Bleiburg ove godine ne ide ni Plenković, već će u ime Vlade ondje biti ministar branitelja Tomo Medved i ministar uprave Lovro Kuščević, najavio je jučer premijer.

Komemoraci­ja u Bleiburgu tako će ove godine proći bez državnog vrha jer je i predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović već ranije položila vijence za bleiburške žrtve. Drukčija nego prijašnjih godina bit će i zato što ove godine, osim svete mise, nisu planirani politički govori, a organizato­r, Počasni bleiburški vod, pozvao je sve koji planiraju doći da se klone bilo kakvih ustaških simbola ili onih koji na to asociraju te bilo kakvih povika ili znamenja koja su protuzakon­ita po hrvatskim, ali i po austrijski­m zakonima. Od ove godine kazne u Austriji za nepoštivan­je tog upozorenja idu i do 10 tisuća eura. Podsjetimo, prošle je godine pet hrvatskih državljana osuđeno zbog isticanja ustaških simbola.

PREDSJEDNI­CA JE VEĆ POLOŽILA VIJENCE ZA BLEIBURŠKE ŽRTVE. PLENKOVIĆ ĆE U SUBOTU, NA DAN KOMEMORACI­JE, U ZAGREBU DOČEKATI ANGELU MERKEL I MANFREDA WEBERA

 ??  ??
 ??  ?? Gordan Jandrokovi­ć
Gordan Jandrokovi­ć

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia